Плинска боца у Републици Српској кошта до 32 КМ

- Цијене течног нафтног гаса (ТНГ) у РС су стабилне и тренутно мирују те се крећу од 1,47 до 1,56 КМ по литри, са друге стране, цијене пуњења плинских боца за домаћинства на бензинским пумпама варирају од 27 КМ до чак 32 КМ.

Република Српска 01.02.2022 | 08:51
Плинска боца у Републици Српској кошта до 32 КМ

 Док на неким бензинским пумпама у Српској наводе да су цијене плинских боца у посљедњих 15 дана пале и до три КМ те да оне коштају око 27 КМ, на другим наводе да су у посљедњих седам дана цијене порасле те да сада пуњење боце кошта чак 32 КМ. Подсјећамо да су, према ранијим писањима "Независних новина", у новембру 2021. године цијене пуњења плинских боца досегле рекордну висину од 30 КМ.

Како је за "Независне новине" потврдио Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, тренутне цијене ТНГ-а су на нивоу цијена које су биле у децембру прошле године и нема значајних повећања.

"Цијене су и даље високе имајући у виду да су се просјечне цијене ТНГ-а кретале у распону од 0,50 до 0,70 КМ по литру", навео је Тришић. Додао је да су набавне цијене ТНГ-а и даље високе те да је тешко дати тачну прогнозу како ће се током зиме тржишта снабдијевати овим енергентом. 

"За РС, с аспекта енергетске стабилности, веома је значајан договор Владе Српске о капиталном инвестиционом пројекту гасификације Српске, а то потврђује састанак Милорада Додика и Владимира Путина. Сигуран сам да ће сарадње Владе Српске са 'Газпромом' дефинисати стратешке одреднице, а тиче се гасификације Републике Српске и дугорочних цијена, те дати предност у креирању дугорочних економских политика и енергетску стабилност наше земље", казао је Тришић.

Истакао је да су то стратешки циљеви Српске и Србије те да очекује да ће ови пројекти паралелно развијати и привредни амбијент и обезбиједити енергетску стабилност.

На једној пумпи у Бањалуци су за "Независне новине" навели да тренутно пуњење плинске боце кошта 27 КМ, што је, како су навели, за три КМ ниже у односу на цијене прије петнаестак дана.

На другој пумпи у граду на Врбасу наводе да је цијена плина за домаћинство у посљедњих седам дана порасла и да сада пуњење једне боце кошта чак 32 КМ. Са друге стране цијена већ напуњене плинске боце на једној пумпи у Приједору тренутно износи 28 КМ.

"Ми не пунимо плинске боце, већ грађани нама донесу своју празну боцу, а од нас купе нову, пуну боцу. Цијена је прије неколико дана била нешто виша, око 30 КМ, а сада је она мало пала те износи 28 КМ", навели су на овој пумпи у Приједору.

Да су цијене плинских боца превисоке, сматрају грађани Српске, те тако Вера К., пензионерка из Бањалуке, каже да је цијена виша од 30 КМ за једну плинску боцу изненађује.

"Знам да све цијене расту, али то је заиста превише, сјећам се када су те боце коштале око 15 КМ. Због уштеде струје, али и тога што брже скувам храну на плину, волим користити плин у кухињи, међутим брине ме ако у будућности буду опет расле цијене, онда ми се неће исплатити да кувам на плину", навела је ова пензионерка.

(Независне Фото: Илустрација) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Пера

01.02.2022 08:30

Путин да да џаба плин ми би морали овима нашим да га најскупље плаћамо!!! А цијене су на нивоу "92године кад смо било у окружењу(прије пробоја Коридора) ко се сјећа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

02.02.2022 08:00

Драган Тришић бивши Бајин зет.Како се и он фино ухљебио

Name

Пензионер

01.02.2022 08:31

Све раде на томе да немамо ста да кувамо и то им није довољно па сад раде да немамо на цему да кувамо,ово је недопустиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

01.02.2022 08:31

Кад би боца плина била 1000 км власт би и даље била незадовољна и цијена би ишла и више. Народе гласај плаћај и дурај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

01.02.2022 10:10

Богами ја сам у рату плачала 70 тада Њемачких марака, дај боже како је кренуло да и сад не додје на ту цену.Иначе живим стàлно у БАЊАЛУЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

01.02.2022 12:18

Само једно поредјење:засто сваки пут кад поскупи нафта поскупи и плин код нас.Немогуце је да у исто вријеме у свијету поскупљују оба енергента.То знаци да то сто ви дизете цијене,стављате себи у дзеп,и да нема везе са кретањем цијена сировина на трзисту...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отахарин

01.02.2022 12:55

Ко се сјећа вазда је боца плина била, цијеном, као 10 л горива! Ста је ово сад??? И скупља. Бог нам у помоћ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алпа Ћино

01.02.2022 16:46

У Словенији боца плина 25 евра,а литар горива 1,457. само за информацију.