Заказао систем у случају Дом "Рада Врањешевић"

Мушкарци чији су иницијали А.К. из Бањалуке и Х.Е. из Модриче ухапшени су у истом дану, а због постојања основање сумње да су починили кривично дјело "Обљуба дјетета млађег од 15 година". Овим особама одређен је једномјесечни притвор. Да ли су надлежни у овом случају реаговали касно?

Република Српска 31.01.2022 | 19:57
Заказао систем у случају Дом "Рада Врањешевић"

Бањалучкој полицији средином децембра прошле године пријављена је сумња на сексуално искориштавање штићенице Дома за дјецу без родителског старања Рада Врањешевић, међутим осумњичена особа ухапшена је тек након мјесец и по дана.

На питање зашто је Тужилаштву требало толико времена да реагује на пријаву, из ове установе казу да су налог за хапшење издали након нових доказа. 

"Тужилаштво је након спроведених истражних радњи дана 27.01.2022. године, дошло до нових чињеница  да је почињено кривично дјело Обљуба са дјететом млађим од петнаест година, те је одмах наложило ПУ Бања Лука, да се лице иницијала А.К. лиши слободе, те након криминалистичке обраде уз извјештај о почињеном кривичном дјелу спроведе у Окружно јавно тужилаштво Бања Лука.Окружно јавно тужилаштво Бања Лука дана 30.01.2022.године, након испитивања осумњиченог лица А.К. из Бања Луке, ставило је приједлог Окружном суду у Бања Луци за одређивање мјере притвора“, поручују из Окружног јавног тужилаштва.

Из Тужилаштва даље у одговору истичу да је приједлог за хапшење издат тек након стицања законских услова. Директор ДомаВладимир Кајкут каже су већ три пута претходних година добијалои анонимну пријаву против истог лица. У два случаја, тврди, Тужилаштво је донијело наредбу о неспровођењу истраге. Тек након треће пријаве из децембра прошле године дисциплинска комисија Дома суспендовала је радника, али на 15 дана. 

"Радник може бити суспендован само онолико колико траје поступак, осим ако након тога не буде изречена мјера отказа уговора о раду. У овом случају комисија није утврдила неправилности које би биле мјера отказа за уговор о раду, али је утврдила одређене мање неправилности гдје је он кажњен са другом мјером и то казном 20 посто од плате у трајању три мјесеца, када се радник након тога враћа на рад“, истиче Кајкут. 

Да ухапшени портир није једини који несавјесно обавља свој посао говори и то да је управа Дома запримила пријаву против још једног радника. 

„Имали смо ево у јануару мјесецу другу пријаву другог радника, од стране друге штићенице дјевојке из Дома, гдје смо ми такође одреаговали одмах на начин да смо пријавили полицијским службама и гдје проводимо дисциплински поступак, тренутно комисија прикупља одређене доказе и чињенице на основу којих ће да донесе одлуку“, каже директор ове установе. 

Министар здравља и социјане заштите каже да стручни надзор није још завршен, те да тек треба провјерити да ли су испоштоване законске процедуре у раду Дома, а он као министар не осјећа одговорност у овом случају.

„Што се тиче личне одговорности, уколико се утврди да је Министарство било гдје заказало, наравно да ја осјећам своју одговорност. Међутим што се тиче самог Министарства здравља и социјалне заштите у цијелом овом сегменту, у дијелу у којем ми имамо законске могућности да радимо, ми смо радили и мимо овог случаја и то и радимо. Тако да са тог аспекта не осјећам никакву личну одговорност сада, али по питању било које организације социјалне заштите, ту смо сви да одлучујемо, прије свега Влада и премијер“, каже Шеранић. 

Систем је заказао, а испаштала је најосјетљивија категорија становништва. Страначко запошљавање и недостатак контроле довели су до неодговорног и несавјесног рада, тврди Слободан Станић из Одбора за здравство СДС-а. 

„Прије двије године имали смо догађај врло сличан овоме. Овакви догађаји ће се понављати, уколико се не утврди пуна одговорност. Пуна одговорност није само на извршиоцу, већ на оним људима који нису подузимали превентивне мјере, већ искључиво корективне. Проблем је страшан у страначком запошљавању. Није довољно само пријавити случај и ту је све готово, ту је већ настала несагледива и трајна штета. Значи морају се утврдити одговорности овихљуди и ми тражимо оставку министра здравља, помоћника министра за социјалну заштиту,шефа одјељења за дјечију заштитиу и директора Дома Рада Врањешевић за овај случај“, захтијева Слободан Станић.

Ланац одговорних у овом случају је, по свему судећи, дугачак. Управу Дома и стање у овој установи очигледно није адекватно контролисало ресорно министарство нити други надлежни органи. 

(БН/Д. Цвијић)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

МисоМ

31.01.2022 19:13

А гдје није заказао систем у државним институцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

31.01.2022 20:27

Све ово се годинама се дешава и у Центру за социјални рад. Све стоји у Тужилаштву у ладицама.

Name

Борац

31.01.2022 19:23

Директора смијенити хитно. Запосљавао је он те кадрове и наплацивао вјероватно. Пословање би исто провјерити требало, као и имовински картон тог истог директора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

31.01.2022 20:58

Друг, директори се ништа не питају ту. Исто као и у Центру за социјални рад. Директор је фикус који је постављен само да потпише а Јадранка Штркић са својим војницима ради шта хоће. Она је господар Центра. Пуно је Тужилаштво кривичних пријава против њих. Ради све о злочинцима најгоре врсте, сви их се боје, И министар, и градоначелник, и Тужилаштво, и директори који су истурени у јавност. Они у Центру отворено кажу да им нико ништа не може јер имају везе у Мупу и у Тужилаштву. Кад падне Додик отворити ће се и афере Центра а до тада нека уживају у својој моћи и недодирљивости.

Name

Лактаси

31.01.2022 19:27

Гдје оставка министра у директора.Срам вас било,ста би било да је васа ћерка.Ни части ни морала,стока

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.01.2022 19:45

Од ове лоповске секте се боље и не мозе оцекивати. Сераницу одлази висе и поведи дјајица.

Name

Херцеговац

31.01.2022 19:27

Страшно, нико није крив, а дјеца страдавају тамо гдје би требали бити најзаштићенији! Ови нису за затвора него за ломачу, и то сви: и судство, полиција, руководство дома, министар итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Басгабрига

31.01.2022 20:18

Херцеговац поцисти у својој куци. Знас ли ко ти све ради у ЦЗСР. У Требињу?

Name

Реалност

31.01.2022 19:35

Оцекивати да функционисе систем који је формирао Милорад Додик а у којем Радован Висковић обавља функцију премијера мозе само наиван или глуп цовјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

31.01.2022 19:39

Портире у затвор, а остале смијенити, УКЉУЦУЈУЦИ И МИНИСТРА! Срам вас било, бојите ли се Бога?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

31.01.2022 20:47

Систем постоји ако постоји држава. Ми немамо државу. Богати су све уништили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.02.2022 08:35

Тупав народ. Допустио је да кримоси потпуно завладају. Науцио народ да буде поробљен, у генима му то…., па тако и сада зиве, без наде да це бити боље. или одлазе.

Name

МЕНАГЕР

31.01.2022 21:56

Ово им је једна од најјацих Заказао систем Сви су криви и нико нико није крив Заказивање система није прва ситуација у насој републици Ал ајде добро рецимо да је и заказао И ста даље Оце ли итко покусати несто да уради да до тог заказивања висе не додје Ниста Исто као и у предходним десавањима заказивања система Изгледа да и приликом онемогуцавања заказивања система заказе систем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боба

01.02.2022 05:56

И струка мисли да је бањалуцки ЦСР најгори у дрзави. Они тамо ста раде се не десава ни у Центрима која имају 2,3 запослена. Ухватиле се моци и пара. Наравнон да има и оних који су намјесту али не излазе из мисје рупе док поплава не продје. Драско,среди ЦСР БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

01.02.2022 06:00

А ста то код нас није заказало?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

01.02.2022 06:05

Овај директор ако има имало образа треба дати оставку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свезналица

01.02.2022 06:54

Министарство проводи редовне процедуре надзора. Дакле, министар није одговоран. Онај који јесте је директор установе и особа задужена да прати групу у којој су оштећене дјевојцице. Гдје је мајка, отац, рођак, психијатар?! Министру ни под прозор пљунути не можете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

01.02.2022 09:25

Не чини ли Вам се да су редовне процедуре Министарства заказале? Директора хитно поставити на функију градоначелника као у случају Приједора ?

Name

Татар

01.02.2022 10:34

Немају када бавити се; ваквим стварима због заплене толике количине дроге.Сад ће морати радити за ситне паре

Name

БОБА

01.02.2022 09:24

ТО НАМ ЈЕ НАША ШУМА ДАЛА.У ПОСЛИЈЕ РАТНОМ ПЕРИЈОДУ ИЗ ЊЕ СУ ИЗНИКЛИ КРКАНИ БЕЗ ПАМЕТИ АЛИ СА ОГРОМНОМ СНАГОМ ФИЗИЧКОМ И СВАКОМ ДРУГОМ.ТАКВИХ ИМА У ГРАДОВИМА КОЛИКО ХОЋЕТЕ.ЈОШ КАДА РАДЕ У ДРЖАВНИМ УСТАНОВАМА ПРЕКО ДЕБЕЛИХ ВЕЗА ОНДА МОГУ ДА РАДЕ ШТА ГОД ЖЕЛЕ.СВЕ САМИ КАО ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ, МОЋНИЦИ, НАУЧНИЦИ, ДОКТОРИ НАУКА.ЉУДИ БЕЗ СТИДА СРАМА КАРАКТЕРА.ЊИМА ЈЕ У ГЛАВИ МОЋ И НОВАЦ.КАД АСВАЛТ УДАРИ У ГЛАВУ ОНДА ДОБИЈЕМО СВЕ ОВЕ ГАДОСТИ КОЈЕ СЛУШАМО И ГЛЕДАМО ИЗ ДАНА У ДАН.

ОДГОВОРИТЕ