Мјештани уплашени: Чудна група се населила у Источну Илиџу

Моше из Сједињених Америчких Држава (САД) од новембра 2021. борави у Босни и Херцеговини (БиХ), најприје у Сарајеву, а потом у Источној Илиџи, дијелу Источног Сарајева.

Република Српска 31.01.2022 | 13:52
Мјештани уплашени: Чудна група се населила у Источну Илиџу

За њега и још 36 особа из САД-а, Канаде и Гватемале, медији у БиХ, начелник општине Источна Илиџа и Служба за послове са странцима у БиХ кажу да је припадник "групе која на екстреман начин упражњава религију", односно јеврејске секте Лев Тахор.

Моше је у кратком разговору за Радио Слободна Европа (РСЕ) рекао само да је он Јевреј. Није потврдио, нити негирао да је ријеч о групи Лев Тахор.

Предсједник Јеврејске заједнице у Босни и Херцеговини Јакоб Финци изјавио је за РСЕ како нико од 37 чланова групе који бораве на подручју Источне Илиџе, није контактирао Јеврејску заједницу у БиХ.

"Ја сам за њих чуо из медија. Они могу рећи да су Јевреји, али нас нико није контактирао", казао је Финци.

И Игор Кожемјакин, хазан сарајевске Синагоге, за РСЕ каже да је у медијима прочитао да група борави у Сарајеву.

"Знам ко су, али нико нам се није обратио, иако је некако обичај да нам се групе Јевреја увијек јаве кад долазе у Сарајево, из било којег правца религиозности, да тако кажем. Група Лев Тахор је конзервативна ултраортодоксна група. Они настоје живјети у складу с Тором, онако како то они интерпретирају", каже Кожемјакин.

Додаје да је група доста затворена.

"Они не би требали бити пријетња било коме, о томе се можемо сви сложити. Чак не воле да се зближавају, комуницирају с другима, затворена су група и јако их је мало", каже Кожемјакин, додавши да група живи једним "обрасцем живота који није нама својствен".

На фотографији испод Моше хода улицама Источног Сарајева и покушава дјеци из сусједства дати слаткише. Они су, међутим, то одбили.

Нека од њих кажу да их је страх иако ни Моше, ни остатак групе страних држављана смјештених у двије куће, није учинио ништа што би угрозило становништво насеља Кула.

Какве су званичне информације?

Потврдила је то и полиција којој није пријављено да су страни држављани угрозили јавни ред и мир.

Међутим, Служби за послове са странцима мјештани су пријавили да су уплашени јер "група изгледа чудно, облачи се чудно, гласно се моли и не причају ни с ким".

Ово је за РСЕ навео Слободан Ујић, директор Службе, рекавши да су инспектори посјетили стране држављане, провјерили њихову документацију и утврдили да је све по закону, осим што их домаћин, власник двије куће у којима су смјештени, није пријавио као стране држављане који бораве код њега.

Он је због тога добио казну, потврђено је из Службе за послове са странцима.

Из Службе су утврдили да је ријеч о секти, иако нису могли пружити више информација на основу којих се дошло то таквог закључка, нити о којој секти је ријеч.

Секта подразумијева религиозну група која има властити и својствени поглед на свијет. Израз секта у теологији означава групе које су настале одвајањем од већинске религије.

Шта наводе у локалној заједници?

Након саопштења Службе за послове са странцима, начелник Општине Источна Илиџа Маринко Божовић је за Радио-телевизију Републике Српске рекао да ће урадити све што је могуће да припадници групе Лев Тахор сигурно напусте териториј Источне Илиџе.

Разлог за то је, наводи он, да се "заштитити становништво које је јако уплашено". Божовић је додао да је локална заједница добила потврду да је заиста ријеч о секти Лев Тахор, не пруживши више информација.

"У посљедње вријеме имамо велики број издавања станова, то је тренд, а посљедица је ово што имамо. Знамо да их је 30 с пасошем САД-а, шест из Гватемале и један из Канаде", рекао је Божовић.

Додао је да би група требала напустити БиХ у фебруару.

Каква су правила боравка?

Група је у БиХ ушла легално у новембру и на основу безвизног режима могу остати у трајању од 90 дана.

Из Службе за странце кажу да су провјерили стране држављане, укључујући и евиденције ИНТЕРПОЛ-а и да није утврђено да су особе на било каквим евиденцијама.

Шта се зна о групи?

Лев Тахор је конзервативна група Јевреја.

Тренутно броји око 250 чланова и дословце значи – "чисто срце" - из библијског одломка: "Чисто срце створи у мени, Боже, и обнови дух постојан у мени" (Псалми 51,10).

Имају строга правила у вези с храном, нпр. не једу пилетину јер сматрају да је генетски модификована.

Њихове молитве дуље су и гласније од оних у другим јеврејским деноминацијама. Сваку ријеч молитве пажљиво и полако изговарају с великом концентрацијом и често узвикују стихове.

Њихова конзервативност у женском одијевању екстремна је чак и према ултраортодоксним стандардима, пише Хааретз. Наиме, припаднице Лев Тахора носе црне хаљине од главе до пете.

За мушкарце, одијевање је готово идентично одјећи других ултраортодоксних Јевреја, посебно онима из Сатмар хасидске секте, скупине која потјече из града Сату Маре у Румунији, гдје ју је 1905. основао Јоел Теителбаум. Након Другог свјетског рата, поновно је успостављена у Неw Yорку, поставши један од највећих хасидских покрета у свијету.

Шта је познато о историји Лев Тахора?

Вођа групе Лев Тахор Шолмо Хелбранс рођен је 1962. године. Одгојен је у секуларној породици у Јерузалему, али је "пронашао религију" током својих тинејџерских дана.

Крајем 1980-их, Хелбранс је почео привлачити сљедбенике у Јерузалем, углавном међу секуларним Јеврејима преобраћеним на ултраортодоксни начин живота. До краја десетог вијека проповиједао је уништење "зле државе Израел", на темељу библијских пророчанстава.

Потакнут овим предвиђањима, 1990. преселио се с неколико десетина ученика јешиве (јеврејска образовна установа) у Wиллиамсбург у Неw Yорку, гдје је основао малу заједницу. Израелски медији тада су објавили да је напустио Израел због истраге о његовим наводним контактима с агентима екстремистичких исламистичких организација непријатељских Израелу.

Али његов боравак у Wиллиамсбургу је прекинут. Године 1994. осуђен је за отмицу дјечака. Хелбранс је увјерио дјечака да постане ултраортодоксни вјерник и прекине везе са својом обитељи.

Након двије године пуштен је на увјетну слободу и преселио се са својим сљедбеницима у Монсеy у Неw Yорку, гдје је поновно водио јешиву. Међутим, локални Јевреји били су изразито непријатељски расположени према њему.

Године 2000. Сједињене Државе депортирале су Хелбранса у Израел, али он није тамо остао.

Са својим сљедбеницима преселио се у Саинте-Агатхе-дес-Монтс, Qуебец, 2000. године.

Хелбранс је тражио и 2003. године добио статус избјеглице од канадске владе, тврдећи да га Израел прогања због његових антиционистичких ставова.

Но, поновно су се појавиле оптужбе за злостављање дјеце, а 2013. године, након провјере служби за заштиту дјеце Qуебеца, већина његових сљедбеника напустила је покрајину и настанила се у Цхатхам-Кенту, Онтарио.

Њихов је боравак тамо био кратак. Бројна дјеца секте смјештена су у удомитељство. Група је тада одлучила побјећи из Канаде и настанити се у селу Сан Јуан Ла Лагуна у Гватемали, али чак су и тамо њезини необични начини живота били оспоравани.

Локално становништво Сан Јуана Ла Лагуна је 2014. затражило да група напусти територију.

Оснивач групе Хелбранс утопио се 2017., а једног од њезиних садашњих вођа, Јакова Wеинстеина, у марту 2021. су ухапсиле гватемалске власти под сумњом да је отимао дјецу.

На wеб-страници Министарства правосуђа САД-а, у новембру 2021. године, објављено је да су врховни челници Лев Тахора Нацхман Хелбранс и Маyер Роснер осуђени за план отмице 14-годишње дјевојчице и враћање у сексуални однос с одраслим "мужем". Они су осуђени јер су осмислили план за отмицу 14-годишње дјевојчице и 12-годишњег дјечака од њихове мајке у Wоодридгеу. Иначе, мајка је раније живјела унутар групе, али ју је касније напустила.

Догађај у Гватемали

Гватемалске власти су у октобру 2021. зауставиле два аутобуса с припадницима јеврејске ултраортодоксне секте да путују преко границе у Мексико, одакле су наводно планирали стићи до Ирана како би затражили азил.

На захтјев израелских и америчких дужносника, који страхују да би Техеран заједницу Лев Тахор могао искористити групу за преговарање, како пише Тхе Тимес оф Исраел, Гватемала је већ спријечила чланове да одлете из земље док су покушавали кренути према Исламској Републици.

Аутобуси су заустављени на путу за Мексико, гдје су се путници планирали укрцати на авион за Курдистан као одскочну даску до коначног одредишта у Ирану, извијестила је wеб-страница Б’Хадреи Харедим.

У извјетају се наводи да се култ у почетку планирао преселити у ирачку регију Ербил, која граничи с Ираном и за коју припадници култа вјерују да је библијски Бабилон.

Почетком новембра 2021. турски медији су извијестили да су чланови групе Лев Тахор, њих 72, с аеродрома у Истанбулу на властити захтјев отишли у Румунију, јер им Ирак није дозволио улазак у земљу. Особе су поријеклом из неколико земаља, али су сви враћени у Турску из Ирака.

Чланови групе, 19 канадских, 24 америчких, 28 гватемалских и 1 португалски држављанин, у групама су послани у Букурешт, главни град Румуније.

(РСЕ)

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Борац

31.01.2022 13:17

Како је могао сектаски посланик да изда куцу странцима а да није пријавио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудук

31.01.2022 14:57

Цувајте се Црвене Секте, она вам је зло донела.

Name

31.01.2022 16:59

Ови као ниндје корњаце.

Name

Агент

31.01.2022 17:00

Цувајте се НаркоКартела, хара у И.СА.

Name

Добрињац

31.01.2022 17:06

Ацо Македонија, Сеовац, Несо...цувајте се њиха. Халај Манет.

Name

Дон Жујан

31.01.2022 13:19

Јеврејске вехабије

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

31.01.2022 13:24

Босна је инаце депонија свега и свацега поцевси од нас сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.01.2022 14:43

И то од 1463.

Name

Дјордје

31.01.2022 13:36

Има ли ико у овој Босни да није глуп и ограничен као саксија??? Другачије се моле па се тога бојимо!? Увијек најгори...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОЊА

31.01.2022 13:39

ЗА НОВЕ СТАНОВНИКЕ ТРЕБА СЕ ЗАХВАЛИТИ БАКИРУ И БИСЕРИ. ОН ДОВОДИ ЉУДЕ ИЗ ТИХ ЗЕМАЛА ,И ИЗ ИРАНА,САУДИСКЕ АТАБИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

31.01.2022 14:17

Соња иди ти мало на допунску наставу.

Name

Драшко

31.01.2022 16:01

Тачно Соња!

Name

Ре

31.01.2022 16:36

Да, доводе јевреја њих највише воле.

Name

Б.Б.

01.02.2022 08:10

Јбг, кад процитам текст о отмицама дјеце(14) и принуди на брак са одраслим мускарцем, далеко им лијепа куца

Name

ми смо чудни

31.01.2022 13:46

Какви чудни људи,? Имају своју вјеру,своје обичаје,не дирају никога, Треба им пружити свако гостопримство. Да су могли наћи свој мир неби били у овој вукојебини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алмир

31.01.2022 13:53

Слазем се, гдје се изгуби оно добро у БиХ народу?

Name

Ре

31.01.2022 13:56

Баш тако...

Name

Xx

31.01.2022 14:00

Води их куци својој ако си тако добар видјецес за кратко вријеме ко су и шта су

Name

Ре, ми смо чудни

31.01.2022 14:54

Читате ли ви чланак до краја? Припадници исте секте отимали дјецу и то је вама у реду?

Name

ББ

31.01.2022 15:24

Па води их својој куци, када си вец тако гостољубив.

Name

Комшија

31.01.2022 13:50

Ма каква секта,то су Амиши они су безопасни има их и у Србији и по цитавом свјету,а веома су побозни због свега познатог ста је у прослости било са јеврејима због тога дрзе до вјере и оцувања своје традиције,сто веома постујем нису као ми,ми одемо за викенд у БГ одмах прицамо Бре,Бело итд..и сваки слободан тренутак користе да посвете вјери и оцувању традиције...тако да предлазем да ми пустимо Јевреје да одмарају када вец имају новца за то,а да се ухватимо насих проблема корупције,лоповлука,како презивјети од 1 до 1,ко и засто оволике године глоби овај народ,све поскупило хљеб 1.5 КМ Дизел 2.5 КМ од тога ми морамо спасити становнике Лукавице и цитаве РС..Јевреји це бити ту 90 дана и одосе а нама проблеми остадосе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Комшија

31.01.2022 17:24

Комшија ти си стварно глуп и необразован човјек! А сматраш да си паметан да коментаришеш по порталима! Упоређујеш Амише са овом ортодоксном јеврејском заједницом!!!! Баш си ме насмијао! Узми књиге из ОШ па понови ко су Амиши!!!! Амиши су хришћани и поријеклом Нијемци који су у 18. вијеку дошли на просторе Америке, а ова група су Јевреји и њихов вођа је рођен у Израелу 1962. године!

Name

075

31.01.2022 13:51

Да ли дирају кога, да ли краду, да ли чине коме зло? Не! Пустите људе да живе како желе јер не угрожавају сигурност и што је спорно њихов начин облачења и живота да се ја питам Жидовима бих дао да воде Босну и Херцеговину а не Бошњацима, Хрватима и Србима!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Финци пресједник БиХ

31.01.2022 14:46

Бас тако. Финци, јевриј је један фин постен и објективан цовјек који би се боријо за бољитак свију у његовој земљи БиХ. "Тј. за све градјане у њој не овисно о вјери и боји козе. Да је висе таквих у Земљи било би и напретка овако само блокаде од стране националиста који цине стету свом народу и свима другим а Они лицно узивају и изивљавају се на обицним градјанима .

Name

xxx

31.01.2022 13:52

покусавају на све нацине да унисте православље и србство али тојим неце поци за руком сада када нису могли лазима и подвалама у рату са сектасима али то непролази код правих истинитих срба који верују у светог саву василија остроског и петра цетињског нико нема сто србин има србин има своју крсну славу БОГ И СРБСКИ СВЕТИТЕЉИ ЦУВАЈУ СРБЕ И СРБСКИ РОД И ЊИХОВЕ СРБСКЕ СЛАВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

31.01.2022 13:53

Све "вехабије" су исте,којој год вјерској скупини припадали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.01.2022 16:40

Ово је најдужа реченица у историји реченица.Најгоре је када неписмени чобан почне анализирати неку појаву и почне јој давати неке вјерске конотације.

Name

Закон пре свега

31.01.2022 13:54

Невидим разлог да их се протјерује док год нису у супротности са имиграционим и кривицним законом ове дрзаве. Ако педери могу слободно да се крецу засто неби и ови???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

31.01.2022 14:04

У БИХ, има довољно будала и без њих, неће ту бит проблема, брзо ће се они уклопит, још ако нуде неку лову за чланство, куд ћеш боље !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

31.01.2022 14:55

Доста нам је наших сектаса нетребају увозни.Ста ради полиција.Ко дозвољава да такви ликови ходају по земљи.

Name

Питања

31.01.2022 15:06

Ко је посланик НСРС који је направио двије виле у И.Илидзи? Откуд паре? Гдје живи кад су виле празне па их сад напунио са непознатим странцима? Колико наплаћује Еура и плати ли порез? Српске лоповцине ће нам доћи главе ово нам муслимани не би радили шта нам раде наши врли Србенде.

Name

Нерy

01.02.2022 14:37

Па кад се сви исељавају,мора се неко доселити

Name

Предатор

31.01.2022 14:24

А ста је са "насим" зенама које одосе са арапима, вехабијама...? Неке повремено, неке за стално. Као нису претња за безбедност исл

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

31.01.2022 14:24

Гласачи владајуће партије, дошли из иностранства, да гласају на парламентарним изборима. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгослав

31.01.2022 16:28

...додијало им да ,,гласају,, путем посте из иностранства, па досли лицно ?...

Name

Чудо

31.01.2022 14:40

Откуд у Гватемали Јевреји, и то још ортодоксни?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Чудо

31.01.2022 17:25

Па видиш да путују свијетом тражећи земљу у којој ће бити прихваћени! Зашто се чудиш?

Name

сепртља

31.01.2022 14:59

Опаснија је од њих СНСД секта три пута

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

31.01.2022 15:00

Уколико одрасли људи нуде дјеци слаткише, то може да буде вид узнемиравања. Шта бисте рекли да живе крај школе ваше дјеце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

wелцоме

31.01.2022 15:07

Цули да це се Финци кандидовати па наврнули

ОДГОВОРИТЕ
Name

РП

31.01.2022 15:12

Откуд сад ова секта,зар нам није давољна ова "наша" рдеча!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реган

31.01.2022 15:55

Ми овде смо магнет за будале свих врста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није ваљда

31.01.2022 15:57

А да нису и они дошли неку странку основати чули да је то уносан бизнис у БиХ ништа не радиш а сваки мјесец на рачун 4-5 000

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

31.01.2022 16:24

Можда Сања нешто зна о овоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циле Миле

31.01.2022 16:27

Одмах их убацити у Устав, сад кад се буде мијењао, и да имају свог члана предсједништва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мерлин

31.01.2022 16:28

Чули људи да је овдје секта на власти, па дошли и они.

ОДГОВОРИТЕ