ЦИК и Министарство финансија у клинчу због избора

Ни након што су представници међународне заједнице у четвртак ургирали код институција БиХ да се због ускраћивања финансирања не угрозе наредни општи избори у октобру, ни Централна изборна комисија БиХ ни Министарство финансија и трезора БиХ не одустају од својих ранијих ставова и одбијају да прихвате одговорност ако дође до проблема у реализацији избора.

Босна и Херцеговина 29.01.2022 | 09:06
ЦИК и Министарство финансија у клинчу због избора

У Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ за "Независне новине" кажу да Министарство финансија треба само да одобри новац који су тражили за припрему избора на основу важећег буџета из 2020. године, на основу којег је донесена одлука о привременом финансирању за први квартал 2022. године, с обзиром на то да није усвојен буџет.

У Министарству, пак, кажу да је Закон о финансирању институција БиХ јасан и да само Савјет министара БиХ може донијети ту врсту одлуке и одобрити новац који тражи ЦИК, те негирају да због њиховог става може доћи до неодржавања или одгађања избора.

Најновији клинч у који су ушле ове двије институције проузрокован је притиском међународне заједнице која би сматрала личним неуспјехом ако би из било ког разлога дошло до одгађања или неодржавања избора, па покушавају изнаћи начин да се ЦИК може припремити за изборе.

Зато су специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Затлер, амерички амбасадор Ерик Нелсон, Кетлин Кавалек, шефица Канцеларије Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС), те Кристијан Шмит, високи представник којег Република Српска не признаје, упутили писмо у којем инсистирају да новац за изборе мора бити пронађен.

Жељко Бакалар, предсједник ЦИК-а, каже за "Независне новине" да је могуће обезбиједити новац одлуком Министарства зато што је, како појашњава, приликом посљедње одлуке о привременом финансирању, а управо на основу буџета од прије двије године обезбијеђен новац за финансирање тада локалних избора и да се на основу тога може донијети слична одлука сада за опште, те наводи да су ЕУ, САД, ОЕБС и ОХР својим писмом показали да је ЦИК у праву.

"Они имају добре и квалитетне правне тимове који су анализирали наш захтјев и апсолутно су тражили да нам средства буду одобрена. Министарство је добило наш коригиран захтјев који су нам тражили", рекао је Бакалар, појаснивши да се ради о мањој техничкој преинаци постојећег захтјева те да је затражено око 1,54 милиона како би ЦИК могао да у првом тромјесечју финансира јавне набавке.

Наташа Крсман, портпаролка Министарства финансија и трезора БиХ, потврдила нам је да је примљен коригован захтјев који је тренутно у процедури. Министарство засад, како нам је она појаснила, има идентичан став који су изнијели у претходном саопштењу које су упутили 19. јануара.

У том саопштењу они индиректно критикују Бакалара јер тврде да им члан 11 Закона о финансирања институција БиХ забрањује да удовоље захтјеву ЦИК-а.

"Медијска извјешћа у којима се наводи како Министарство финансија и трезора БиХ на челу с министром Вјекославом Бевандом спречава финансирање па и одржавање општих избора далеко су од реалности, што потврђује и чланак XИ став 5 Закона о финансирању институција БиХ", кажу они, појашњавајући да у том чланку недвосмислено стоји да је то надлежност на коју има право Савјет министара БиХ, те тиме поручују да ЦИК куца на погрешна врата.

С обзиром на то да се слична ситуација десила и у години локалних избора, а да је новац на крају ипак додијељен, вјерује се да ће и овај пут на овај или онај начин, уз притисак међународне заједнице, новац на крају бити обезбијеђен, а избори одржани.

Бакалар каже да је у приједлогу који су представници међународне заједнице израдили када је у питању технички дио измјена Изборног закона уважен највећи дио њихових приједлога те додао да би општи избори требало да буду одржани 2. октобра.

(Независне)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мргуд

29.01.2022 08:51

Само електробско гласање и на сва гласацка мјеста поставити стране посматраце ,,и било ко да покуса криминал одмага елиминисати са избирне листе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.01.2022 13:33

Обавезно САД,ВБ,....Онда је све поштено.

Name

Тики

29.01.2022 09:10

У клинчу је цик јер це чланови бити смијењени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.01.2022 13:11

Сањао сам дивне снове...

Name

момо

29.01.2022 13:40

јес јес ови цик неце да србују и да подржају насег милог пресједника па ће да пропану

Name

Ре

29.01.2022 14:42

Овим садашњим одговара да не буде избора. И даље би владали.

Name

Тики

29.01.2022 16:40

Нису легално изабрани само из тог разлога. А да треба мијењати све и ја сам за. Влада пропаст и банда у дрзави.