У парламенту је одговор о судбини владе

Црногорски премијер Здравко Кривокапић тврди да је све урадио што је било до њега када је реч о Темељном уговору са Српском православном црквом, али да сумња да ће га он потписати, те да би парламент ускоро требало да одговори да ли његова влада броји последње дане.

Регион 27.01.2022 | 22:51
У парламенту је одговор о судбини владе

У Темељном уговору, рекао је он, нема суштинских промена у односу на Нацрт који је послат Патријаршији 21. јула 2021.

Према његовим речима циљ свега тога је да се након 4. фебруара, када ће посланици гласати о поверењу његовој влади, појави "спасилац српства и СПЦ у имену некога другог", пренела је РТЦГ.

Одговарајући на питање ко би то био из Црне Горе, Кривокапић је рекао, неко из Социјалистичке народне партије.

“Логично је да то тако буде, можда то буде и Абазовић, па је сад припремио терен да се то догоди”, навео је Кривокапић.

На питање да ли ова влада броји последње дане, црногорски премијер је рекао да ће се у парламенту добити одговор на то питање.

Он сматра и да је више разлога за покретање питања поверења његовој влади, а кључни су, наводи, у интересним круговима који се налазе и у Црној Гори, али и у ближем окужењу.

Кривокапић је изјавио и да је влада урадила све што је до ње, а да је сада све у рукама посланика у скупштини.

“Као што знате инцијатива је једном поднесена, одложена, а други пут тешко да може да не буде изгласана, јер би то била бламажа највеће партије - ДПС. То би била бламажа и за главног подносиоца иницијативе, а то је ГП УРА”, навео је Кривокапић.

Одговарајући на питање шта мисли да ли ће у парламенту проћи иницијатива за изгласавање неповерења влади, Кривокапић је казао да не жели да се бави претпоставкама.

“У овом тренутку по мени однос је 60 одсто напрема 40 одсто у корист онога што је иницијатива”, навео је црногорски премијер уз напомену да се припрема материјал за Венецијанску комисију о томе да ли је формирање мањинске владе уставно.

Црногорски премијер је рекао и да се покретањем смене владе баш након усвајања бројних закона и програма “Европа сад” угрожава његова реализација, јер, како је нагласио, није логично да неко ко је био против буџета и програма "Европа сад", спроводи тај програм.

Он је рекао и да није информисан о чему је Абазовић у Београду разговарао са патријархом Порфиријем, те нагласио да га Абазовић није консултовао приликом путовања у Београд, САД, Дубаи и Тирану.

Кривокапић сматра и да у овом тренутку ниједна партија у Црној Гори није спремна за ванредне изборе, као и да по рејтинзима партија, у које је имао увид, свима пада рејтинг осим Демократама.

Црногорски премијер је поновио и да су ванредни избори најбоље решење и једино демократско за актуелну политичку кризу.

"Највећи проблем Црне Горе је покушај да спречимо шверц у свим областима, цигарета, великим делом дроге и наравно оружја, који иде транзитом кроз Црну Гору. Све ове активности смо ми интезивно радили. Зашто ова Влада мора да падне, управо један од разлога је зато што смо смањили шверц и на тај начин угрозили интересе шверцера и организованих криминалних кругова, који су сигурно у вези са одређеним политичарима”, казао је премијер, не желећи да износи више детаља.

“Имао сам и ја понуде, не желим о томе да причам”, навео је Кривокапић и додао да ће детаље о томе оставити за своје мемоаре.

(Тањуг)

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дзоо

28.01.2022 05:54

Благо вама кад вам је једини проблем црква !

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

30.01.2022 15:56

Теби изгледа пресусило ... Па ти све фали ... Тако ти је без цркве ...

Name

Логицно господине

28.01.2022 10:49

На сверцу свега тога и било које врсте се и засновао сав развој и просперитет ЦГ, ни је ЦГ јединствен слуцај у свијету, напротив оцитих птумјера је толико много. Теско да би од било цега другога многи па и ЦГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко и гдје

28.01.2022 17:37

Диљем свијета и прави и пере прљави новац!? Па нисмо цутуци да то не капирамо!

Name

Паметњаковиц

30.01.2022 00:48

"навео је црногорски премијер уз напомену да се припрема материјал за Венецијанску комисију о томе да ли је формирање мањинске владе уставно." Не контам, зар ЦГ нема свој уставни суд који би размотрио да ли је мањиска влада уставна???

ОДГОВОРИТЕ