За ски-опрему издвоје цијелу просјечну плату

Да је скијање све популарније међу становницима Српске, свједоче инструктори и они који се баве продајом и изнајмљивањем ски-опреме који истичу да ни у вријеме кризе баснословни трошкови нису препрека онима који желе да савладају вјештине овог спорта.

Република Српска 27.01.2022 | 10:58
За ски-опрему издвоје цијелу просјечну плату

Инструктори кажу да им се сваке године јавља све више људи који желе да науче упражњавати овај популарни спорт, те да цијене како нове, тако и ски-опреме која се изнајмљује зависе од квалитета, модела и старости. Ипак се, кажу, с обзиром на цијене нове опреме, већина одлучује за рентирање.

Срећко Станишић испред Ски-клуба “Старчевица” каже за “Глас Српске” да је повећано интересовање за овај спорт.

- Већином они који почињу учити скијати изнајмљују опрему, а када стекну одређено знање, онда купе опрему. Нове кациге и бриле махом купују одмах и то због хигијене - рекао је Станишић.

Инструктор скијања и члан ски-тима “Козара” Жељко Батоз рекао је да сваке зиме све више људи изнајмљује опрему.

- Козара располаже добром скијашницом, а изнајмљивање скија, панцерица и штапова креће се од 15 до 20 КМ, док је за рентирање кациге потребно издвојити од пет до десет марака, у зависности од квалитета - рекао је Батоз.

Евидентно је, како каже, да је све већи број људи заинтересован да унаприједи своје здравље и живот, јер се одлучују за овај спорт у природи.

- Дошло је до експанзије када је у питању овај спорт јер све више људи у односу на претходне године посјећује скијалишта и учи да скија - рекао је Батоз.

Посла имају и у скијашницама на Јахорини, гдје изнајмљивање комплетне ски-опреме у просјеку кошта 30 КМ дневно.

Они са дубљим џепом за куповину нове ски-опреме издвоје и једну цијелу просјечну плату у Српској. У радњи “Интерспорт” у Бањалуци кажу да цијене нове ски-опреме премашују и 1.000 марака.

 - У односу на претходне године људи више купују ски-опрему, може се рећи да су ова и прошла сезона једне од бољих - истичу у овој радњи.

У бањалучкој радњи “Соковић спорт” кажу да се цијене скија крећу од 600 па до вртоглавих 2.000 марака, панцерица и до 600 КМ, а штапови се могу пронаћи у распону од 30 до 100 марака.

- Има људи који купују, али рентирање иде боље, јер су скије за наше тржиште скупе - казали су трговци.

Да становници не жале новац за опрему, свједоче подаци Спољнотрговинске коморе БиХ, према којима је за 11 мјесеци прошле увезено ски-одијела, јакни, комплета, ципела за скијање, скијашко трчање и бордање те скија и везова у вриједности већој од 11,8 милиона марака. То је у односу на исти период годину раније више за око 3,2 милиона марака. Ових производа, према подацима Спољнотрговинске коморе, БиХ је највише увозила из Њемачке, Кине, Србије, Словеније, Шпаније, Турске, Чешке и Италије.

Цијене ски-часова и услуга инструктора зависе од дестинације па ће тако грађани који желе да науче упражњавати овај спорт за један час на Козари морати издвојити од десет марака за веће групе, па до 25 марака за индивидуални час. Та цијена на Јахорини је нешто виша, гдје услуге инструктора за један час у трајању од сат времена коштају и до 60 КМ.

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже да људи, углавном млађа популација, који имају нешто већа примања могу себи да приуште одлазак на скијање.

- Ски-опрема се продаје и по секондхенд радњама и људи на разне начине долазе до опреме да би живјели пуним плућима без обзира на кризу - рекла је Марићева.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

бл

27.01.2022 10:46

Покондирени скоројевици. Ајд мало да писамо по сиротињи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капелски Кресови

27.01.2022 14:59

Каква сиротиња и партизани су скијали!!!!Лијепо ти казе зена из Дона "снадји се".Има у комсије ,у родбине.Ко јаци тај предњаци

Name

Много скупо

27.01.2022 14:47

Прескупо, поготово сто дјеца израстају, па се огромна вецина довија на разне нацине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

27.01.2022 15:14

Постоји интересовање код скоројевића и то жестоко. Снобизав влада. Имам комшију који незна да стоји на скијама ал зато има опрему,од гојзерки,јакни ,кациге и носаче за ауто не скида док не окопни. Валда је у фазону. Опет на пролеће носа рекете за тенис и то на видном мјесту,тобож игра тенис! Сачувај ме Боже,могу мислити да имамо пар голф терена да би почела и то добро продаја палица,мајци и рукавица за голф. Наша посла... Свака част људима који скијају из љубави. Ја имам еланове скије од старе 20 година и гојзе које би већ требало мјењати али не мош доћ до њих јер сад је и то,захваљујући снобивима добило на цјени да немош купити ни половне...

ОДГОВОРИТЕ