Српкиња из Кијева за Б92.нет: "Већ 7 година смо у рату"

Дешавања у Украјини већ данима потресају свет, а у тој земљи, епицентру неизвесности, живи 300 Срба.

Свијет 26.01.2022 | 22:46
Српкиња из Кијева за Б92.нет: "Већ 7 година смо у рату"

Маја Вучковић једна је од 80 наших људи који живе у Кијеву, и како каже у разговору за Б92.нет "неће бити тврдоглава Српкиња, већ ће ако "загусти", прихватити да оде из те земље.

"Није лако предвидети шта ће се дешавати. Ја сам се некако препустила проценама свог супруга и обећала да нећу бити тврдоглава Српкиња ако додатно загусти, већ ћу пристати да одем из Украјине чим он процени да је дошао час. Да ли ће тај час доћи – надам се да неће, да ли је нешто извесно – није, сваког часа са разних портала добијамо нотификације и нове вести".

Маја Вучковић са својим супругом већ три године живи у Кијеву, а на питање зашто је баш изабрала тај град, одговара:

"Најједноставније речено, због љубави према једном човеку, мом садашњем супругу. Прво смо се обрели у Лавову, предивном граду на западу Украјине, а онда, после пар месеци дошли смо у Кијев, где се и сада налазимо. Мој супруг је Немац, и он је у оквиру једне велике међународне организације добио посао у Украјини. Иначе је пре тога више од пет година живео у Београду, заљубио се у Србију и Србе, а ето, онда и оженио једном Српкињом. На срећу, свој посао сам већ увелико развила онлајн, и психотерапију и едукације које држим, тако да сам мирна срца кад је добио посао овде, могла да кренем са њим".

Како сама каже, Кијев ће за њу увек бити "место где је доживела у својим зрелим годинама две тешке кризне ситуације: једну кад је почела ковид 19 пандемија и ову актуелну кад постоји претња од избијања рата".

Намеће се питање, каква је тренутно ситуација и да ли се осећа сигурно.

"Већ 7 година смо у рату"

Маја каже да је и пре заоштравања конфликта, редована појава била да се чују дојаве о подметнутим бомбама у разним установама, а да је баш јуче чула вест да је било на десетине дојава о подметнутим бомбама у школама па и на аеродрому у Одеси.

"Расте напетост, не страхује се само од инвазије оружаних снага већ и од хакерских напада, од могућности да људи остану без основних средстава за живот, грејања, струје, воде. На тренутних -6 степени, то баш не би било згодно. Колају гласине о могућим плановима инвазије, који ће градови први бити на удару, разни сценарији могућих напада. Иако је ова земља већ седам година у рату, некако је све то било 'тамо негде на истоку' и није се превише осећала тензија овде у Кијеву. Међутим, ових дана, забринутост расте. Са свим људима са којима сам се чула или куцкала ових дана, помињу се припреме, прављење оних планова "шта ако".

Тренутну ситуацију упоредила је и са бомбардовањем Србије 1999. године.

"Као неко ко је преживео бомбардовање, осетио сву напетост ишчекивања хоћемо ли бити нападнути од стране НАТО сила, ево после 23 године, опет сам осетила исту напетост. Сваког дана прво информисање о тренутној ситуацији а онда почетак регуларних пословних активности", казала је у разговору за Б92.нет.

На питање како људи у Украјини виде тренутну ситуацију, Маја Вучковић каже:

"Кад коментаришемо актуелну ситуацију, неретко се чује коментар: 'Дојадили су нам са застрашивањем', можда смо ми Срби опет посебни по том питању, код нас мало-мало па се 'звецка оружјем'. Мада, ово сада у Украјини делује озбиљније".

"Супруг познанице се пријавио да оде у рат"

Наводи да се срећу људи који у продавницама купују оно "за сваки случај".

"Срећу се људи у трговинама који носе више оних специфичних намирница 'за не дај Боже', отприлике као што је било и на почетку пандемије. Од познанице чујем да је њен супруг одлучио да се добровољно пријави за одлазак у рат ако до тога дође. Други припремају планове за евакуацију уколико буде потребно".

Наводи да је она један "обичан човек" који износи своје утиске.

"Шта бих желела да вам још кажем, с тим што подвлачим да сам ја само 'обичан човек' који износи своје утиске и запажања након три године проведене у овој земљи, међу овим људима".

Неизбежно, намеће се и питање како се она лично осећа:

"Узнемири ме информација да су Америка, Енглеска, Аустралија и још неколико земаља повукло своје људе из амбасада а онда чујем у вестима да неки званичници тврде да је повлачење људи преурањено или да уопште нема разлога за то. Такође, неколико авио компанија је укинуло ноћне летове за Кијев, али за сада, комерцијални летови још увек постоје. Пуно збуњујућих информација из различитих извора. Некако имам утисак да смо ми, пре свега због мог супруга, у повлашћеној ситуацији што се тиче информација, али ми је јако жао људи који немају на располагању пуно извора.

То ме све подсетило на '99. и на нашу ситуацију. Ово је огромна земља, много људи живи овде. Најискреније се надам да неће доћи ни до какве ескалације. Јер ако дође, биће заиста страшно. Не желим да мислим о томе. Ова земља се не заволи тако лако, ови људи не уђу под кожу само тако. Али кад их упознаш, онда се све промени, саосећаш са њиховом патњом и болом".

"Срце ме заболи због мајки које брину"

Истиче, да се нада се да ће они "велик" бити довољно мудри и рационални да не подпирују већ да деескалирају ову сулуду ситуацију.

"Бојим се за сву ту децу, и једино што мене у овом моменту држи релативно мирном и сталоженом, јесте чињеница да је моје дете на сигурном у Србији. Срце ме заболи кад помислим на све мајке овде које сваке вечери са страхом очекују нови дан мислећи на безбедност своје деце. Само да се ништа не деси, само да превлада разум и људскост."

Надају се да ће Србија помоћи

Каже да очекује помоћ Србије ако дође до сукоба.

"Уколико не буде тако, и ми имамо своје планове за повлачење. Рачунамо и на то да ће наше амбасаде бринути о својим грађанима и помоћи ако дође то сукоба".

"За то време, и ми као и сви овде, ослушкујемо и надамо се најбољем исходу", закључује у разговору за Б92.нет докторка Маја Вучковић, једна од 300 наших држављана који се налазе у епицентру тензија.

(Б92 Фото: Тањуг/АП)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Реално

26.01.2022 22:05

Ни близу рата, направлљена криза за повецање цијена и продузетак мировне мисије, бар то није теско сконтат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

26.01.2022 22:35

Ми ево 30 и кусур па боморимо се и даље и сваки дан нам је неизвјеснији него твој. Упорност да ли врлина или глупост? Има паметни људи надам се да це одговорити.

Name

Тако је

26.01.2022 23:35

Тако је, а најлакше је манипулисати и контролисати људе путем страха и неизвјесности док у позадини траје пљачка. Али чак и људи са ових простора то не виде. Такав је страх, увијек је јачи од разума.

Name

Ре

27.01.2022 04:52

Није лако у сваком случају, у случају рата дошло ни до глобалног уништења цијеле Земље ионако је на климавим ногама све

Name

Нострадамус

27.01.2022 06:31

О рату у Украјини одлуцује Русија и Америка због тога рат вец 7 година траје .Знаци ратује се,а дали це бити ткз.ескалације сукоба о томе се ради. И сто није добро у једном дијелу рат,а у другом дијелу мир.

Name

ре

27.01.2022 08:01

Вец видјено у Југославији . Разлика је у томе сто запад немозе да се ига са Русима ко сто је ради са Србима. Све остало је исто .

Name

ТАМО

27.01.2022 01:22

Гдје Амери,Британци и Аустралијанци умијешају своје шапе,тешко је очекивати добро. Навикли да се пролијева крв,али,не њихова...да се руше домови,али,не њихови...да мајке губе синове,али,не њихове... Е,овог пута ће добити по заслузи,кусат ће оно што су закували!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

27.01.2022 06:56

"Мој супруг је Немац, и он је у оквиру једне велике међународне организације добио посао у Украјини. " Хм...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас

27.01.2022 11:16

Бас да није Сварцсилингов родјак? То требамо и ми растјерати послије избора у Србији и РС , НВО и остале организације оут на запад па нека вас они финансирају куци нисте добродосли.

Name

Децко

27.01.2022 07:37

Русија трговала за Америком поново, Украјина за Босну!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хвала Западу!

27.01.2022 07:53

Становници Украјине могу да се захвале западу што су седам година у рату. Као што могу становници Сирије, Либије, Ирака, Афганистана, Малија, Јемена.... и као што би могли да се захвале становници бивше Југославије. Хвала Западу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорада

27.01.2022 07:55

Ако разбуде Великог Руског медведа.......боље и не размисљати а камо ли гледати ......НЕ ДИРАТИ ГА !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзомба

27.01.2022 16:31

Ауу брате,,не мозе руски медвед против целог света.