Од чега живе политичари Српске ако своју плату дијеле другима?

Политичари и функционери у Српској хвале се како своју плату дијеле као помоћ грађанима. Поставља се питање – од чега они живе, ако своју зараду дијеле у хуманитарне сврхе?

Република Српска 26.01.2022 | 20:02
Од чега живе политичари Српске ако своју плату дијеле другима?

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик недавно, одговарајући на питања новинара БН ТВ, није могао да се сјети колика је његова мјесечна плата. Али, Додик је тада јавности објелоданио да дијелом те плате, финансира образовање три студента. 

„Колику ја имам плату? Четири и нешто. С тим што ја финансирам три студента из своје плате. Затекли сте ме, али молим вас доставите око моје плате. Значи око четири и нешто. Да ли је бруто или нето, немам појма.“, рекао је 21. јануара у Источном Сарајеву члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Плата чланова Предсједништва БиХ иначе, много је већа од четири и нешто хиљаде, како је то рекао Додик. Укључујући коефицијент и године радног, али и ефективног стажа, њихова мјесечна зарада ближа је цифри од шест хиљада марака.

Но, поред тога, Милорад Додик је раније, коментаришући тврдње како су он и његова породица власници више компанија на територији Републике Српске, поручио да он није власник нити једне фирме. Једино учешће, тврдио је Додик, постоји у КК „Игокеа“.

„Милорад Додик нема ниједну фирму регистровану и моје име се не налази испред ниједне фирме. Моја дјеца су одрасла и имају право на то.“, тврдио је Додик уочи сједнице Предсједништва СНСД-а у октобру прошле године.

Осим Додика, постоје и други политичари и функционери који су се јавно хвалили како помажу угроженим породицама.

Посљедњи у низу је Недељко Елек, предсједник Надзорног одбора ОЦ Јахорина. Он је током расправе са народним послаником Небојшом Вукановићем, који је оптужио власт да се богати на муци грађана, поручио да је управо он тај који им помаже.

„Ја своја примања као предсједник Надзорног одбора ОЦ Јахорина већ четири године дајем породици борца. (И ја бих давао да имам ових стотине милиона као ви и ја бих дијелио, укључио се у разговор Небојша Вукановић) А ви имате 2.400 марака плату и не дајете ником ништа.“ казао је Елек Вукановићу током гостовања у емисији „Потез“ на К3 телевизији. 

Јавно хвалисање како помажу сиромашнима, финансирају ђаке и студенте, негирајући притом да имају фирме на своје име, а да не знају колика су им примања, доказ су лицемјерства носилаца јавних функција, сматрају аналитичари.

„Ти политичари су се однародили од народа. Они су заиста изгубили обзир са народом и како народ живи. Потпуно су погубили компас и њима пар хиљада горе-доље апсолутно ништа не значи.“, истиче политички аналитичар Велизар Антић.

Ако је заиста тако, од чега онда живе и како се финансирају политичари? 

„Они се прије свега финансирају из неких других извора који су мимо политике, а политику користе да би имали те своје изворе финансирања", мишљења је Антић.

Често се поставља питање - Да ли су плате политичара у БиХ незаслужено високе?

Велизар Антић сматра да њихове плате нису велике, кад би једини извор примања била управо та плата. Нажалост, каже он, готово да не постоји функционер у БиХ, који нема додатне изворе прихода.

(БН/Р. Крстојевић)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Србо

26.01.2022 19:15

Што неби живио а давао своју плату, гдје год дође људи се утркују да га нахране и напоје , гориво не купује , одјела џаба, чарапе и гаће исто ,ауто и хеликоптер и авион од народа а био сам присутан више пута на утакмици Игоке кад на полувремену он крене према кафићу и кад људи крену према њему и почну викати и пружати руку и говорити пресједниче ,пресједниче и ја се њему дивим, ја бих то послао све у три пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

26.01.2022 19:47

Даје студентима мрвице , а сину 3 милонцета неповратно (??)!!! А кука дјеца му незапослена, једва крај са крајем састављају, а он финансира три студента ????!!! Ко је луд!!!

Name

Владимир

26.01.2022 19:55

Лако је бити светац кадтије бог отац..лако не Додику финанцирати са народним парама и уздрзавати некога кад дневно хапа и пљацка милионе народни пара за лијекове унуцима дао све

Name

Ре

26.01.2022 21:03

Само те играце је купио од народног новца. Сада када продаје,паре остају њему.

Name

Ко зна

26.01.2022 19:16

Драшку даје тата, за остале не знам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За "ко зна"

26.01.2022 20:00

Како то да знас да Драску даје тата а за остале незнас? Па ја цу ти реци .осталима не даје нико ...узимају сами колико им треба.

Name

Ре

26.01.2022 21:25

Остали зиве од криминала и корупције.

Name

Баш ти хвала сад знам ја и БН

26.01.2022 21:31

Хахаха, бухаха

Name

Србин

26.01.2022 19:24

Они живе од 4% повећања..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

26.01.2022 19:31

Плате су им џепарац за дјецу, или тако нешто успут. Сви политичари су докторирали на тему "Уграђивање", свјетски политичари се могу учити од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је висак!

26.01.2022 19:32

Па зна се све им је бесплатно добију велике бенефиције бесплатно се бозе безплатно се хране бесплатно узивају по одмаралистима и ста це им плата и јос ако сто добију од неког као потковани и Ето узивања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

26.01.2022 19:42

Цуј није могао да се сети.Па сваки месец има своје издатке и они никад нису исти.А то да помазу другима па добро 3студента по 100км је300км. Он јос увек остаје у оквиру цетири и несто.

Name

Борис

26.01.2022 19:36

Огромна већина од плачке, мита и корупције. То знају и птице на грани

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

26.01.2022 19:47

Копају по контејнерима, али само ноћу да их народ не гледа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wwww

26.01.2022 19:54

Ау они. Дијеле ау. Фуј. Багро. Лесинари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниx из Биx

26.01.2022 20:17

А кредит за вилу на Дедињу ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чуј од чега

26.01.2022 20:57

Па код нас ни политицари ни народ не зиве од плате... Сви живе од сналажења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дно дна!

26.01.2022 20:59

Политичари у овој земљи живе као у бајци. Толико новца и привилегија имају да би им позавидјели и политичари у много богатијим и развијенијим земљама. И док траје њихова бајка они ће бити све богатији,бахатији и безобзирнији у пљачки ресурса који припадају свима а не само њима,њиховим послушницима,папцима,увлакачима и њима сличним поданицима. Само један од бројних примјера који би натјерао сваког нормалног човјека на размишљање јесте свакодневно дивљање цијена а због кога држава згрће енормно високе приходе док у исто вријеме велики број њених грађана постаје све сиромашнији и задуженији. Да не би о томе размишљали поново нам намећу велике теме,буде старе страхове док нам се иза кулиса смију у лице. О десетинама хиљада младих и образованих људи који су отишли из ове земље јер нису били по мјери неписмених,бахатих,безобразних политичара,њихових тајкуна,папака и других "уважених чланова" овог несретног друштва више нико и не говори. Опљачкана предузећа,банке,отјеране младе и образоване који нису пристали на њихов накарадни систем више нико и не спомиње. Они су отјерани да граде и развијају туђу земљу умјесто своје јер су им политичари јасно ставили до знања да је њихова партијска књижица важнија и светија од њиховог знања. Дотакли смо дно и постали обична јефтина роба коју купују за 50 марака,гајбу пива,шаторску представу, асфалтирану улицу коју смо ми платили плаћајући порезе,ПДВ,разноразне таксе,акцизе и сличне намете а они на њој зарадили брдо пара. Дијеле нас,завађају,безобзирно лажу само и искључиво из властитог интереса и свог опстанка на власти. Али нажалост то је наша сурова реалност а њихова најљепша "бајка" у којој уживају. Када схватимо да их ми плаћамо,подржавамо,да смо ми ти који од њих правимо мале "богове", да смо им ми својим гласовима омогућили живот у њиховој бајци можда се и ми и наша дјеца пријатељи,обични људи пробудимо у некој лијепој бајци а они запитају докле ће њихова бајка трајати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рекет

26.01.2022 21:05

нај вецу улогу у њиховом финансирању игра улогу,јер сви ови мали,назови бизнисмени,врху власти плацају рекет,ако неце зна се,неце ни опстати,па није Дјоко сам узео 2 милиона км од града Б.Лука,мора се ту уградити врх власти,а и сви они који њима лизу дупе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја јадницак

26.01.2022 21:27

Подијели 3 хиљаде а украде 3 милиона опа бато

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

26.01.2022 22:12

Како нас Баке...зиви од 7000 КМ ГОДИСЊЕ!! И то и он и Сека му у њега...ни аута јадник нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЋИЊЕНИЦЕ

27.01.2022 01:34

Говоре више од свих њихових лажи,и није проблем што су они такви,какви јесу.Више чуди народ који се мучи да преживи,а ћутке трпи терор властодржаца. Или им забранити да се жале,или их натјерати да се боре свим средствима против ове скарадне власти.Трећег избора нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

27.01.2022 07:02

Како се само обмањује народ. Направљен је суноврат, државе нити нема, јер у држави постоје правила па и начин расподјеле прихода. Код нас је све паушално, па није чудо да они који су "хуманитарци" највише и краду. Са десет прстију не можеш бити бахато богат, можеш нормално живјети. Ово је прелазно друштво из којег ће се изњедрити неколико енорномно богатих, пар десетина богатих, а остало ће бити сиротиња која овиси о њима. А они који су то сватили, нажалост већ су се удомили у другим друштвима, гдје није пуно другачије, али је виши стандард па се може трпјети. Неправде је увијек било, а ово је ударање задњег ексера у ковчег нормалног.... Живи били па видјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

27.01.2022 08:32

Ако Додик своју плату даје у добротворне сврхе, а дјеца нигдје нераде од чега онда вила у Београду? Баш интересантно, требали би и народу објаснити како се сналазе без динара и сав луксуз имају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питај не скитај

27.01.2022 09:00

А из којих прихода онда Додик Милораде плаћа комуналије, струју, гријање и др. за те своје бројне некретнине..??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

27.01.2022 15:24

Политицари Р.С зиве од утаје пореза

ОДГОВОРИТЕ