Шта је све радио најпознатији нарко-бос како би имао апсолутну моћ?

Апелациони суд је одбацио жалбу на доживотну затворску казну мексичком нарко босу Хоакину Гузману, познатијем као Ел Чапо.

Свијет 26.01.2022 | 12:52
Шта је све радио најпознатији нарко-бос како би имао апсолутну моћ?

Одбачена је тврдња да је судија Брајан Коган дозволио пороти увид у погрешне доказе на суђењу Ел Чапу 2019. године.

Гузман (64) осуђен је на доживотну казну затвора због велике дистрибуције дроге која је ширила убиства и хаос више од две деценије. У жалбеном поступку, његови адвокати су тврдили да је пресуда донета зато што су неки поротници наводно тражили извештаје о оптужбама за сексуално злостављање а која су била искључена из суђења, те да је Коган погрешио што је то допустио.

Током суђења Хоакину Гузману, познатом под надимком Ел Чапо, на видело су изнети шокантни детаљи о животу мексичког нарко-боса.

Одлуку да је Ел Чапо крив по свих десет тачака оптужнице, укључујући трговину хероиним и кокаином, прање новца и нелегално поседовање оружја, порота је донела једногласно.

Доносимо вам застрашујућа и бизарна сведочења, откривена током суђења о његовом животу на челу картела Синалоа.

1. Високотехнолошка соба за убиства

Један од Ел Чапових плаћених убица у својој вили на граници САД и Мексика имао је „собу за убијање".

Едгар Галван, који је сведочио у јануару, испричао је како је у кући Антониа Маруфа, званог Јагуар, постојала звучно изолована соба „како ни један звук не би изашао напоље."

Како би се лакше опрали трагови језивих убистава, соба је била поплочана белим плочицама са одводом на поду.

„Из те куће се не излази", рекао је Галван.

Галван је рекао да је његова улога у картелу била да у САД прокријумчари оружје које је Маруфо користио за „чишћење" противника.

Галван је тада живео у мексичком граду Ел Пасу, а Маруфо одмах преко границе у САД-у.

Обојица су сада у затвору, оптужени за поседовање оружја.

2. Силовање девојчица Ел Чапу „продужавало живот"

Само два дана пре него што се порота повукла да одлучи о пресуди, отпечаћени су документи са сведочењима колумбијског нарко-боса Алекса Сифуентеса.

Сифуентес, који за себе тврди да је Ел Чапова „десна рука", рекао је да је мексички нарко-бос редовно дрогирао и силовао девојчице које је бирао из `каталога`, објавио је Њујорк Тајмс. Неке од њих имале су само 13 година.

Тужиоци кажу да је Сифуентес провео са Ел Чапом две године у мексичким планинама, скривајући се од власти.

„Тунел дроге“ од САД до Мексика

Током боравка у планинама, жена по имену Комадре Мариа редовно би слала Ел Чапу фотографије девојака, а они и његови сарадници бирали би кога ће им Мариа послати. Цена је била 5.000 долара.

Ел Чапо би их затим дрогирао „прашкастом супстанцом" и силовао. Оне најмлађе, Ел Чапо је називао „својим витаминима" говорећи да му силовања девојчица продужавају „живот".

Његов адвокат је негирао ове оптужбе рекавши да су превише „непоуздане" да би их суд прихватио.

3. 100 милиона долара за председника

Бомбастична оптужба изнета је током Сифуентесовог сведочења пред судом.

Сифуентес је рекао да је бивши мексички председник Енрике Пења Нијето, који је на челу Мексика био од 2012. до 2018. Године, од Ел Чапа примио мито од 100 милиона долара.

Он тврди да је Пења Нијето одмах након доласка на власт контактирао Ел Чапа тражећи 250 милиона долара да заустави "лов" на шефа картела. Ел Чапо му је наводно понудио 100 милиона долара, што је председник и прихватио.

4. Шпијунирање љубавница

Ел Чапо је своју супругу Ему Коронел, као и жене са којима је имао афере шпијунирао уз помоћ софтвера Фекси-спај.

Управо овај софтвер касније је омогућио Еф-Би-Ај-у да поруке које им је он слао касније представи пред поротом.

Са супругом је у многим порукама разговарао о деци. Ипак, и неке од ових порука откривају правог Ел Чапа.

У поруци послатој на дан када су његови близанци пунили шест месеци, како је објавио Њујорк Дејли Њуз, Ел Чапо је написао: „Наша (ћерка) је неустрашива, даћу јој АК-47 (калашњиков) да може да виси са мном".

Ел Чапове поруке Еми Коронел откривају и како је нарко-бос побегао током рације полицијски снага Мексика и САД-а.

„Морао сам да бежим у три поподне. Видео сам их како лупају на суседна врата, али сам успео да искочим напоље," написао је Гузман својој жени тражећи јој да му донесе нову одећу, обућу и црну боју за бркове.

Кристиан Родригез, његов сарадник, рекао је да је Ел Чапо пратио око 50 особа преко мобилних телефона и компјутера.

Како Родригез каже, Ел Чапо је често након разговора са љубавницама остављао њихове микрофоне укљученим, како би чуо шта о њему причају, наводу Дејли Њуз.

Са једном од љубавница, Агустином Кабанилас Акостом, Ел Чапо је разговарао и о товарима дроге. Акоста му је наводно помагала у пословању, а он је њој платио липосукцију.

Акоста је, међутим, била свесна да је љубавник прислушкује.

„Ја сам много паметнија од њега", наводно је рекла својим пријатељима.

5. Непријатеље сахрањивао живе

Током најјезивијег сведочења, Ел Чапов бивши телохранитељ Исаиз Валдез Риос описао је како је видео свог шефа како брутално пребија најмање три мушкарца пре него што би их упуцао.

Описао је како су једном Гузманове убице опколиле два мушкарца означена као издајице, након што су прешли из картела Синалоа у ривалски Лос Зетас картел.

Након што их је Ел Чапо три сата брутално ударао „били су као крпене лутке - кости су им биле потпуно поломљене."

„Нису могли да се помере. А Хоакин их је и даље ударао штапом и пиштољем", рекао је Валдез Риос.

`Издајници` су затим одвезени пред ломачу где их је Ел Чапо проклео, пуцао им у главе, и наредио својим људима да их баце у ватру.

Трећег мушкарца ког је сам упуцао, Гузман је такође мучио. Када га је Валдез Риос видео, мушкарцу је пеглом кошуља била залепљена за кожу. Имао је опектине по рукама, а ноге су му изгореле.

Ел Чапов телохранитељ на суђењу је рекао да је мушкарац затим данима био закључан у дрвеној шупи, а затим везаних очију, ногу и руку доведен на гробље где га је Гузман упуцао.

Жртва се и даље борила за ваздух када је бачена у јаму и жива закопана, рекао је Валдез Риос.

6. Бекство из затвора

Ел Чапов сарадник Дамазо Лопез открио је током суђења детаље чувеног Ел Чаповог бекства из мексичког затвора 2015. године.

Како је испричао, план бекства је на тајном састанку 2014. године Ел Чаповим сарадницима пренела његова жена.

Његови синови купили су имање близу затвора и почели са копањем. Уз помоћ ГПС уређаја који је прокријумчарен у затвор, знали су где је тачно ћелија њиховог оца.

Требало им је месец дана да ископају 1,6 километара дуг тунел. Ел Чапо се жалио да су радови превише бучни и да може да чује „буку" испод ћелије.

Лопез је рекао да је бетон испод ћелије „било веома тешко пробити". Ел Чапо је ипак успео да побегне у јулу 2015., возећи се кроз тунел на специјално прилагођеном мотору.

7. Бекство и голотиња

Када су мексички маринци упали у кућу у којој је Ел Чапо крио од власти 2014. године, нарко-бос у бег је кренуо потпуно го.

Његова љубавница Луцеро Гвадалупе Санчез Лопез пред судом је рекла да су Ел Чапо и она побегли кроз тунел сакривен испод каде. Тек након сат времена провлачења кроз блато, успели су да изађу на површину, објавио је Њујорк пост.

Ел Чапо је ухапшен само неколико дана касније - поново потпуно наг. Овог пута ухваћен је са својом супругом.

8. Луксузно оружје

Екстравагантни животни стил Ел Чапа огледао се и у његовој колекцији оружја. Међу највреднијим комадима су пиштољ са монограмом опточен дијамантима и позлаћена пушка АК-47.

9. Смртоносно руковање

Један од кључних сведока Хесус Замбада суду је испричао како су људи у Ел Чаповој близи губили живот и због руковања.

Родолфо Фуентес, брат вође супарничког клана, сусрео се са Гузманом како би окончали рат између картела и банди.

„Када је (Родолфо) кренуо, Чапо му је пружио руку и рекао „Видимо се касније,пријатељу". Родолфо га је само оставио да стоји тако са испруженом руком", рекао је Замбада.

Фуентес и његова жена убијени су испред биоскопа убрзо након овог сусрета.

10. Лаж као смртни грех

Ел Чапо је једном наредио и убиство свог рођака који га је слагао, рекао је на суду један од Ел Чапових блиских сарадника, Дамазо Лопез Нунез.

Хуан Гузман рекао је свом рођаку Ел Чапу да ће ићи на пут, али су га познаници убрзо видели у парку у граду.

„Мој пријатељ је побеснео, зато што га је слагао", рекао је Лопез Нунез.

Ел Чапо је наводно наредио да Хуана убију за пример. Хуанова секретарица која је била са њим у тренутку када су убице дошле, такође је убијена.

Дамазо Лопез, Ел Чапова љубавница која каже да је била са њим у тренутку када су Ел Чапу јавили да је Хуан убијен, каже да је нарко-бос рекао да ће „од тада свако ко га изда морати да умре".

„Било да су чланови породице, било да су жене, умреће", рекла је Лопез."

11. 328 милиона линија кокаина

У уводној речи, Адам Фелс, помоћник тужиоца, рекао је да је у само четири пошиљке Ел Чапо послао „више од једне линије кокаина за сваку особу у Сједињеним Државама."

То је преко 328 милиона линија кокаина, рекао је тужилац.

Сведок Замбада је рекао да је 1994. године Ел Чапо наредио да се брод који је носио 20 тона кокаина потопи како га не би ухватиле власти.

12.Тренинг са базуком

Током суђења, Замбада је рекао и да је Ел Чапо једном користио базуку да вежба гађање - ово је била његова забава током породичног одмора 2005. године.

13. „Штек" од 50 милиона за мито

Синалоа картел наводно је давао мито многим високо позиционираним мексичким политичарима, како би могли несметано да раде.

Замбада је рекао да су кријумчари имали 50 милиона долара за „заштиту" намењених секретару за јавну безбедност Гарсиу Луни, како би осигурали да полицијске акције предводе корумпирани полицајци.

Замбада је навео да је новац Луни носио у коферима препуним кеша. Луна је негирао ове тврдње.

Када је градоначелник Мексико ситија Габријел Регино требало да преузме место секретара, Ел Чапо је и њега потплатио. Регина, који данас ради као професор, такође је одбацио оптужбе.

14. „Нарко-светац" у суду

Фигурица Хесуса Малведере, названог нарко-светац, појавила се на полици у соби коју су користили адвокати одбране, рекао је један од Ел Чапових адвоката Њујорк Посту.

Мелведере важи за хероја сличног Робин Худу који је, како каже легенда, почетком 20. века крао од богатих да би давао новац сиромашнима.

Око 15 центиметара висока статуа приказује Мелведереа како седи на љубичастом трону са кесама новца.

15. Приватни зоо врт

Мигуел Ангел Мартинез, један од чланова клана, рекао је на суду да је Ел Чапо био толико богат да је, поред бројних некретнина, имао и приватни зоо врт.

У зоо врту изграђеном почетком деведесетих, наводно је било лавова, тигрова и крокодила, а мали воз возио је посетиоце по имању на ком је Ел Чапо имао кућу, базен и тениске терене.

Ел Чапо је наводно имао и 10 милиона долара вредну кућу на плажи и јахту који је назвао по себи - Чапито.

(Курир Фото:Профимедиа)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

БОБ РОЦК

26.01.2022 13:22

Ј.... га друже ко ти је крив кад си глуп, што се ниси укључио у политику, па био сад председник, сад премијер, сад члан нечега, био добар са америма и онда те нико не би диро а све то си могао на миру радити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре боље је

26.01.2022 18:38

Бити дозивотни владар, као и сви остали на свијету, помало труби о неком моралу и угрозености, критикује Империалисте, набави атомску бомбу и имао би све ово сто је имао.

Name

Владимир

26.01.2022 19:47

Ел Цапо ...Додик Цапо..све је то ист..

Name

Ре

26.01.2022 19:48

Цапо не Цапо нас је нас Додик Цапо постено испреклапо.

Name

Марко БЛ

26.01.2022 14:19

Он је мала маца ста су ови наси картрли сада,секта и остали али ускоро им се назире крајјјјјјј!

ОДГОВОРИТЕ