Шта крије уговор мађарског ЛРЕН-а и Електропривреде?

"Када сагледамо жељу режима да под сваку цијену прибави капитал у електроенергетском систему онда то подсјећа  на оног халапљивца из приповјетке који је толико био гладан да је правећи велике залогаје сам себе довео у питање може ли остати жив. Само је питање, има ли ко да га удари по леђима како би искашљао оно што је загризао а не може да прогута, закључује Говедарица.

Република Српска 25.01.2022 | 16:26
Шта крије уговор мађарског ЛРЕН-а и Електропривреде?

- Електропривреда Републике Српске и мађарска фирма ЛРЕН 11. јануара прошле  године закључили су уговор о купопродаји удјела у друштву "Соларна фотонапонска електрана Требиње 1, открива на фејзбук профилу члан Предсједништва СДС Вукота Говедарица.

Он даље наводи да је тим уговором, склопљеним прије нешто више од годину дана, постигнута нова власничка структура у друштву са ограниченом одговорношћу чија се дјелатност односи на производњу и трговину електричном енергијом.

"Мађарска фирма ЛРЕН је за пет милиона, тачније 5.077.206, КМ купила 70% акција од Електропривреде Републике Српске која је до тог момента била власник цјелокупног капитала друштва Соларне фотонапонске електране Требиње 1. Ко стоји у политичком смислу иза мађарске фирме ЛРЕН и да ли фирма има заједнички српско-мађарски благослов као предуслов доброг пословања то је још увијек непознато, али да би та мађарска фирма могла да аплицира код најављеног мађарског фонда у чијем портфељу ће бити 100 милиона евра то је сасвим изгледно", сматра Говедарица.

Он подсјећа да је 6. новембра прошле године у Бањалуци Виктор Орбан најавио да ће влада Мађарске основати развојни фонд у који ће унијети 100 милиона евра како би на тај начин показали пријатељство са властима Републике Српске, што би, како стоји у објави, у коначници подразумијевало подршку малим и средњим предузећима, пољопривредницима и многим другим који би показали развојне креације а уједно, подразумијева се, били мало и политички подобни и лојални.

Говедаарица, такође наводи да је тек почетком ове године у јавности се појавила вијест како је једна приватна мађарска фирма постигла договор са Електропривредом Републике Српске у заједничком послу производње соларне електричне енергије на локалитету Требиња.

Многи су ову информацију,према његовом мишљењу, прихватили као благонаклоност и захвалност званичне Бањалуке Виктору Орбану који се представио као велики пријатељ Републике Српске.

"Међутим, сазнања до којих сам дошао говоре да истина може бити другачија о соларној електрани и српско-мађарским односима по овом питању", упозорава Говедарица.

Он је става да би приватна фирма мистериозног Мађара, уз помоћ институција, могла да постане веома респектабилна у производњи соларне енергије.

"Наравно, ако мађарска влада оснује фонд и уплати наведени новац. А ако од фонда ништа не буде онда ће мистериозни Мађар наћи друге изворе финансирања јер се ради о веома профитабилном послу, макар када је у питању Херцеговина која обилује сунчаним данима током године, наглашава Говедарица.

Ако је већ Електропривреда Републике Српске одлучила да прода већински пакет акција у Соларној фотонапонској електрани Требиње 1, зашто их, пита Говедарица, није продала неком братском привредном друштву из Србије?

"Када сагледамо жељу режима да под сваку цијену прибави капитал у електроенергетском систему онда то подсјећа  на оног халапљивца из приповјетке који је толико био гладан да је правећи велике залогаје сам себе довео у питање може ли остати жив. Само је питање, има ли ко да га удари по леђима како би искашљао оно што је загризао а не може да прогута, закључује Говедарица.

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

БА

25.01.2022 15:36

Како су зајебали Хрватску ИНУ КУПИЛИ ЈЕ ЗА БАГАТЕЛУ А СЕНАДЕРА У ЗАТВОР СТРПАЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иво Санадер

25.01.2022 20:09

је био лопов, како вас није стид да поредите господина Додика и лопова Санадера. Госп. Додик зна шта ради и чини за нашу отаџбину најбоље што може на томе му завиде сви у региону а на жалост и код нас

Name

Гладеж и грабеж

26.01.2022 12:02

Санадер је за овога 'нашега' мала маца, недорасли дјечачић, мали сироти миш мекињаш. Толика је разлика у плијену, начину и алавости.

Name

Xyз

25.01.2022 15:46

Под хитно Бурле у затвор све распрода мајмун,а види овог Орбанцица метар и зилет и он се усидро у БиХ да сиса и јебе ову гладну сиротињу.Мам**у им обојици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

22 квака

25.01.2022 15:58

Оста опозиција кратких рукава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ,22 КВАКА

26.01.2022 09:48

А,вама би,сендвичару,више одговарало да све покупи владајућа БАГРА?!Можда се надаш ком сендвичу више,али,пази да те не убије тај сендвич!

Name

Марко

25.01.2022 15:59

Не крије се ништа што је поштено, ЗНАЧИ ПЉАЧКА ДРЖАВНЕ ИМОВИНЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОМАНИЈА

25.01.2022 16:05

Све на страну, питам се да ли ми као народ имами снагу, зељу и вољу да укинемо СНСД и диктатуру Додика на изборима поред милијарду доказа о криминалу, или ћемо опет да се продајемо за мало ракије и прасетине под шаторима и опет Јово на ново с СНСД битангама у коначни нестанак, проблем је сто већина народа гласа за секту а а исти ти су против њих ал су уцјењени радним мјестима , позицијама, пословима, тендерима ......., постављен се питање оцемо ли се водити чашћу и ићи за поштеним људима попут Говедарице, Саровица....или ћемо уси савити и кукати до нестанка. Кад будемо као народ рашчистили са својим главама и лупимо шаком од сто и одлуцимо да на власт доведемо часне људе онда ћемо кренути напријед. Данас РС има испод 800.000 становника , ста це бити за 5 година?? Оде младост, бијела куга хара, нестају села, градови и општине се празне, стари умиру...... Запитајте се мало моји срби , остане ли СНСД и Додик за 10 г.нестајемо и ми и РС , без испаљеног метка Бакир це добити све и босњаци који су економски јаки и масовно купују фирме по РС и некретнине. Размислите добро , лијеп живот и будућност или нестанак свију нас и за ста смо се борили а Додик ради на насем укидању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апис

25.01.2022 17:15

Само га скинути силом, инаце све је распродао, Јос ЕПРС, суме су на бих, он одговара америци И ЕУ, само је ово блеф сто му прете.

Name

Јован

25.01.2022 16:28

Шта може крити него криминал и превару па Додик вара и у цркви и на крсној слави јер каже да је атеиста! КОД ДОДИКА ЈЕ СВЕ ПРЕВАРА И КРИМИНАЛ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЗБОРНА ГОДИНА

25.01.2022 18:14

МАДЈАРИ СУ УВИЈЕК БИЛИ НА СТРАНИ ОКУПАТОРА НА СРОСКЕ ЗЕМЉЕ У ИСТОРИЈИ,БАЦАЛИ СРБЕ У ДУНАВ,И ИДЈЕДНОМ ПОСТАЛИ ПРИЈАТЕЉИ.НИСУ ОНИ ПРИЈАТЕЉИ ,НЕГО ОПЕТ ОКУОСТОРИ НА НОВИ НАЦИН.ФАСИСТИ ЈЕДНОМ,ФАСИСТИ УВИЈЕК.

Name

У сваком случају

25.01.2022 16:52

Ништа добро за нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

25.01.2022 17:51

Сваки дан ми је све јасније да он уопсте није оно за ста се издаје он је на залост суста супротност ономе о цему говори а ја стицем дијам да он доиста није Србин

Name

Приједорцанин М.

25.01.2022 21:17

Предлазем да се дјелови тротоара и улице ознаце црвеном бојом куд треба да се креце црвена секта да се не сусрецемо са њима...

Name

Ре

25.01.2022 21:46

Какви Мадјари и какви бакрачи. То су све Додикови сељацине који износе паре и оснивају фантомске фирме вани па онда као ко фол инвестирају у Српску. Игра опасних намјера према народу овог Ентитета тј. церупање буџета и дрзавних фирми. Страсно на шта смо спали.

Name

Тито

25.01.2022 21:53

Миле једини прави заститник РС-а!!!

Name

Љубомир - Пале

25.01.2022 21:47

МХ "Електропривреда" РС и ЗП "Електродистрибуција" Пале је до уназад неколико година било најбоље предузеце. Данас је то руиниран систем којим руководе некомпетентни и недорасли тајкуни који гледају да се тренутно обогате и унисте све иза себе. Струцни кадрови су понизени. Руководиоци највецих радних јединица и слузби су хроницни алкохолицари, портири и људи са заврсеним занатом и приватним факултетима, као и дојуцерасњи приправници. Над свима који имају супротно мисљење врси се мобинг. Сацекајмо јесен и конацно ослободјење од тираније. Поздрав из Београда. Вас Љ.М.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

25.01.2022 21:54

Пљацкање ресурса на Јахорини је у резији Боска Ј. и његовог пријатеља Аца С.који је поклопио Требевиц гдје се додворава Арапима, који има брзу посту, бренте, свадбене салоне, хотеле у Требињу и мало му је све то па јос је хтео да буде и директор ЕДБ Пале и то све са заврсених само 8 разреда сколе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА РОМАНИЈА

26.01.2022 04:44

Сидји мало у свијет да видис ста је реалност ,па цес схватит о цему писес

ОДГОВОРИТЕ