Пронашао новћић стар 800 година који му је донео богатство!

Један проналазач је уз помоћ детектора за метал пронашао новћић стар 800 година. Пронађени новћић је изузетно редак примерак златног новчића који је нашао овај колекционар.

Занимљивости 25.01.2022 | 16:25
Пронашао новћић стар 800 година који му је донео богатство!

Нађен је у пољу енглеске грофовије Девон. Ово је први те врсте који је пронађен у 260 година.

Кованицу краља Хенрија ИИИ исковао је Вилијам из Глостера 1257. године и то од злата које је донето из Северне Африке

У недељу увече новчић се нашао на аукцији у аукцијској кући Спинк, где је продат за 648.000 фунти  (772.000 евра.)

Првобитно је процењено да би срећни проналазач, који је нашао кованицу на имању у Хејмоку, могао да заради између 200.000 и 400.000 фунти.

Стручњаци сматрају да приказује први портрет краља на енглеском престолу од времена Вилијама Освајача, који је владао од 1066. до 1087. године. Једна страна новчиц́а приказује портрет брадатог и крунисаног Хенрија ИИИ на свом трону на Великом тротоару у Вестминстерској опатији. На другој страни је дугачак крст, руже и пелети.

 

Зна се да постоји осам таквих кованица и већина је у музејима.

Срец́ни налазач, који не жели да буде именован, рекао је за медије: “Новчиц́ је пронађен на непривлачном пољу и лако се никада није могао  пронац́и. Сада је заштиц́ен за будуц́е генерације да уживају и заиста је понижавајуц́е што сам био њен налазач.  Жеља ми се тог дана испунила и случајно сам био срец́ник. Осец́ам да морам да се извиним свим оним другим детектористима који траже и сањају.” пише ББЦ

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар