Тежак живот борца ВРС са 50 КМ примања

У оронулој кућици старој деценијама у насељу Доњи Матавази код Новог Града своје тешке дане проводи шесдесетдвогодишњи Мирко Личина.

Република Српска 24.01.2022 | 21:04
Тежак живот борца ВРС са 50 КМ примања

Ова трошна кућица свједочи о одрастању четворо дјеце међу којима је био и Мирко. Зуб времена учинио је своје. Зидови су попуцали, прозори стари, оронули.  Након смрти родитеља, брата и двије сестре, овај демобилисани борац Војске Републике Српске остаје да живи између четири хладна зида њихове породичне куће. 

 „Не живи се никако. Немам доста тога. Кисне ми кућа, пећи немам. Асполутно ништа немам. Хладно ми је и спавати“ – каже Мирко. Он  је четири године провео у новоградској бригади бранећи Републику Српску за шта је награђен са 50 марака мјесечног борачког додатка. Од тог износа каже, купи најосновније намирнице за прехрану.  Струје нема већ осам година, па дуге зимске хладне ноћи проводи у мраку уз стари дотрајали шпорет.  

Док је био радно способан,радио је у надницу, али га је болест додатно потиснула и отежала дотадашњи живот. Овај демобилисани борац има бројне здравствене проблеме, а за лијечење и операцију која му је потребна нема новца.  Зоран Бабић , комшија који га свакодневно обиђе и донесе Мирку хране покренуо је хуманитарну акцију прикупљања средстава неопходних за набавку контејнера како би се обезбиједио сигуран и топал дом. 

„Од 2014.године он живи овдје без струје, воде има испред куће али током љета пресуши. Нема примања осим тих 50 марака од прије пар мјесеци када је напунио одређене године. До тада није имао ништа и преживљавао је од туђе милостиње и тако је и дан данас. Са 50 марака човјек не може преживјети“- каже  комшија  Зоран. 

Прича о Мирку Личини из Новог Града је само још једна у низу прича о категорији људи која је стварала ову земљу и која је у међувремену са браника отаџбине дошла на маргину друштва. Од власти Мирко не очекује помоћ али од добрих људи очекује како би могао живјети у кући достојној сваког човјека.

Контакт телефон за помоћ: 00 387 66 489-357 ( Зоран Бабић, комшија )

Текући рачун за помоћ: 551 490 254 249 2150 УниЦредит Банк Бања Лука (Мирко Личина) 

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Весна Бл

24.01.2022 20:18

По логици ствари први човјек општине на чијој теритирији је ово угрожено лице до сутра ујутро бих требао да ријеши проблем. Због тога су га и изабрали. Срамота је да није знао до сада ..па да видимо шта ће учинити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванземаљац

25.01.2022 18:13

ДА ЈЕ РАТОВАО КАО МИЛЕ ДОДИК,НАША СРБЕНДА И ПАТРИОТА СВЕ БИ ИМАО.НАШ ГЕНЕРАЛ......

Name

БПЦ

24.01.2022 20:52

Ето засто си се борио! И даље ниста не схватас, битан је угодан и лагодан зивот а не бусати се у прса и викати ја сам ..............

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небулозе прицас

25.01.2022 02:59

Није се цовјек бусао у прса вец исао у рат ко и вецина јер су морали и није побјегао са свог огњиста а ти сто ваљас небулозе мало се сконтај прије него искоментарисес из топлог дома. Ако има неко број телефона од цовјека нека ми да. Хвала

Name

Владимир

25.01.2022 05:49

Недај бозе поново каквог рата ја мислим да неби било ни једног борца који би добровољно стао да се бори да дрзаву ,,главни борци били би Дидик Игор Зељиц Висковиц и друга багра

Name

Мили

24.01.2022 21:47

Е могао си вала бар спорет купити. И ја сам био борац и напустио своју имовину без игдје ицег ал сам се борио са својом породицом свим силама да опет несто створимо. И фала Богу уз велики труд опет сам успио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

24.01.2022 22:41

МИЛИ ПА НИЈЕ СВАКО УСПЈЕШАН КАО ТИ ЈОШ АКО СИ ГЛАСАО ЗА ДОДИКА ПА ТИ СИ МОРАО УСПЈЕТИ.

Name

Ре Мили

24.01.2022 22:52

Ниси ти видио ратиста ботино.

Name

Митар

24.01.2022 22:14

Залосно...ја не добијам ни 50 км....а прва сам категорија борца...за ово смо се борили гинули су нај бољи да владају нај гори...

ОДГОВОРИТЕ
Name

гогсон

25.01.2022 07:32

Ако не добијас знаци да ниси ни био у рату,престаните да писете будалестине,цуј борац прве категорије а не добија ниста,први пут цујем.

Name

Татар

25.01.2022 09:16

Сваки пут кад процитам овако несто питам се јели ово Бозија казна за насу цјелокупну колективну сутњу на сав овај криминал који се десио на; вим просторима.

Name

дај Митре

25.01.2022 16:52

Подмећеш нам лажи, како борац, када, гдје, с ким, против кога... И ништа немаш, па власт се потрудили и дала нам онолико колико су себе намирили, а нами шта остане... Сад смо им сметња и трн у очима а пара не може дотећи...

Name

Ре Гогсон

25.01.2022 18:54

Знаш ли ти колико има бораца који се нису изборили за свој ратни статус? Зато што болују од ПТСП-а кога нико не признаје за болест, зато што су депресивни, психички убијени од тешког живота, одрасли у сиромашним породицама и наставили да живе тако и послије рата! Такве су гурали у прве борбене редове и они су беспоговорно ишли мислећи да је то њихова дужност и да ће им послије рата бити боље! Забољеле су ме ријечи једног ратног заробљеника који је размијењен и дошао је кући и био неколико мјесеци мислећи да ће га неко из борачке организације посјетити и помоћи му да оствари своја права. Након неколико мјесеци је отишао у канцеларију борачке орг.и они су га дочекали као непријатеља тражећи од њега доказ да је био заробљен. Осим записника о размјени путем ЦК ништа друго није имао. И због тога ништа није остварио и сада је обесправљен, понижен, оболио и психички и физички, остављен од система да се сам бори са психом и егзистенцијом своје породице! Знаш ли ти колико је бораца прве категорије који су корисници из система социјалне заштите? Остварили су они своја права, борачки додатак од 50 КМ па живи од тога читав мјесец. А ни социјална давања нису пуно већа, па нам борци живе на ивици егзистенције, оболијевајући од разних болести због тешког живота и полако нестајући као слој друштва! То је нама наша борба дала!!!!!