Суд БиХ ослободио Малка Коромана оптужби за злочин

Суд БиХ ослободио је некадашњег начелника Станице јавне безбједности Пале Малка Коромана оптужби за злочин против човјечности, који је, како се наводи у оптужници, почињен 1992. године на Палама.

Босна и Херцеговина 24.01.2022 | 10:57
Суд БиХ ослободио Малка Коромана оптужби за злочин

У образложењу ослобађајуће првостепене пресуде наводи се да судско вијеће није утврдило ван разумне сумње да је Короман починио кривично дјело за које га терети оптужница.

Вијеће је истакло да није спорно да је Короман био начелник Станице јавне безбједности Пале и одговоран за обављање послова активног и резервног састава полиције, али да није утврђено да је имао надлежност над специјалном јединицом полиције, која је била одвојена од њих.

Судско вијеће наводи да је Специјална јединица полиција била под ингеренцијом Центра служби безбједости Сарајево и да се њихове радње не могу ставити на терет Короману.

У образложењу пресуде се наводи да није доказано да је Короман наредио затварање бошњачких цивила у затвореничке објекте на Палама.

Судско вијеће, којим је предсједавала судија Медиха Пашић, сматра да изјаве бројних свједока који су саслушани у вези са обезбјеђењем објекта и наредбе за пуштање бошњачких цивила нису сагласне, подударне и поткријепљење доказима јер нису знали ко је вршио обезбјеђење објекта - војска или полиција.

Вијеће није могло утврдити одговорност оптуженог за инкримисане радње, као и да је имао сазнања њему подређених активних и резервних припадника полиције.

Тврдње Тужилаштва БиХ да су бошњачки цивили довођени из Сарајева и Братунца су претпоставка, а докази Тужилаштва о учешћу оптуженог не могу представљати поуздану оптужбу да је са Војском Републике Српске учествовао у незаконитом хапшењу, наведено је у образложењу.

Тужилаштво БиХ има право жалбе је 15 дана од пријема отправка пресуде.

Короману се укида забрана мјере путовања која је донесена 5. децембра 2019. године.

(Срна  Фото:БИРН БиХ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Удбас55

24.01.2022 11:28

Малко Короман је помогао свакоме на Палама И спрецио убиства муслимана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реомир

24.01.2022 11:49

Чуј му имена лепог и прелепог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

24.01.2022 11:57

Браво прика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

корона

24.01.2022 12:19

Ов слика све казе корона је лаз, само многи незнају и треци је позитиван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.01.2022 15:37

ова слика показује да је тај дан напољу била зима

Name

Идеално

24.01.2022 12:24

Изгледа да је и суд БиХ почео радити како треба... Да су га судили Тадићка и Тегелтија, сигурно би био ошуђен...

ОДГОВОРИТЕ