УниЦредит Италије не спречава трговину криптовалутама

УниЦредит банка Италије јавно је саопштила да не спречава своје клијенте да тргују криптовалутама. Код нас фирме које послују у области криптовалута морају се за такву могућност борити на суду! Примјер за то је судски спор између фирме Битминер Фацторy из Градишке и бањалучке УниЦредит банке.

Република Српска 19.01.2022 | 13:30
УниЦредит Италије не спречава трговину криптовалутама

Само једна непромишљена објава италијанске УниЦредит банке на Твитеру изазвала је револт пословне заједнице и бројних грађана који тргују криптовалутама. У знак протеста, изнад улаза у банку постављен је посмртни вијенац, а то је био повод да банка хитно реагује о објасни свој став према пословању са криптовалутама.

УниЦредит Италија је на свом званичном налогу на Твитеру 7. јануара објавила да “тренутне политике Групе забрањују односе са другим уговорним странама које издају виртуелне валуте, или дјелују као платформе за размјену”, након чега је услиједила права бура реакција.

Многи су разумјели ово као став УниЦредит банке да је њеним клијентима онемогућено трговање виртуелним (крипто) валутама.

 

Након бурних реакција на друштвеним мрежама, УниЦредит банка је била принуђена да изда званично саопштење и објасни својим клијентима какав је њен став по питању криптовалута.

"Не улажемо у виртуелне валуте, али не спречавамо наше клијенте у томе. Не доводећи у питање препоруке о ризицима повезаним с овим инструментима” – навели су из УниЦредит банке.

"“Потврђујемо да УниЦредит тренутно не учествује у било каквом улагању у криптовалуте. Међутим, треба појаснити да УниЦредит апсолутно не спречава своје клијенте да купују и продају трансакције у виртуелним валутама, не доводећи у питање препоруке о ризицима повезаним са овим инструментима. Извињавамо се због неспоразума”.

Овим саопштењем објављеним на Твитеру банка ставља тачку на неспоразум који ју је задесио последњих дана, тачније пошто је 7. јануара на Твитеру поставила објаву која је изазвала неспоразум.

„УниЦредит тренутно не обавља никакве активности улагања у криптовалуте (виртуелне валуте) ни у име својих клијената, ни за свој рачун – стоји у онлине документу. УниЦредит нуди консултантске услуге и нуди различите инвестиционе производе и услуге на основу карактеристика сваког клијента“.

УниЦредит банке у РС се праве наивне

И док банке из групације УниЦредит у Италији не бјеже од пословања са клијентима у чијем пословном портфолију су и криптовалуте, у Бањалуци је недавно окончан првостепени судски спор између Битминер Фацторy д.о.о. из Градишке и бањалучке УниЦредит банк АД Бања Лука, тежак 256 милиона КМ.

Окружни привредни суд у Бањој Луци пресудом Број: 57 Пс 129984 19 Пс од 30. децембра прошле године обавезао Уницредит банк АД Бања Лука да предузећу Битминер Фацторy д.о.о. из Градишке на име накнаде штете исплати 256 милиона марака због непословног односа, односно једностраног затварања пословног рачуна привредног субјекта, који је довео до пропасти ИЦО пројекта.

Бањалучка УниЦредит банка се пред судом бранила да је имала прописану забрану за улазак у пословни однос са клијентима који се баве криптовалутама, али то ничим није могла доказати.

<имг срц="хттпс://www.ртвбн.цом/стораге/галлерy/2022-01-19/01192022015435.јпг" алт="" />

Примјер из Италије управо потврђује да банкама из УниЦредит Групе, па ни онима у БиХ и Републици Српској, није забрањено да отварају рачуне и имају пословни однос са клијентима који послују са криптовалутама.

Права истина је да банке из УниЦредит Групе не послују директно са криптовалутама, али послују са клијентима који тргују криптовалутама!

Нажалост, ово није једини судски спор који домаћа предузећа воде против банака које одбијају да им отворе пословне рачуне само зато што у својим дјелатностима, између осталог, имају и трговину криптовалутама.

На потезу је Агенција за банкарство РС, као законити регулатор са кључном улогом у регулисању банкарског сектора, од чије иницијативе зависи иначин на који ће бити уређено тржиште криптовалута у РС и БиХ.

(Истинито)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Банкар

19.01.2022 12:50

А хоце ли вијенац да ставе,на Бањалучки уникредит...они бас немају добре пословне обичаје да слушају надредјене из Италије...вјероватно ће бивси директор да им пошаље свој букет у знак захвалности...

ОДГОВОРИТЕ