Ердоган потврдио: Турска ће промијенити име

Турске власти одлучиле су да ребрендирају имиџ земље у свету, а турска телевизија ТРТ објавила је и зашто.

Свијет 17.01.2022 | 21:19
Ердоган потврдио: Турска ће промијенити име

Раније овог месеца турски председник Реџеп Тајип Ердоган објавио је саопштење, у којем стоји да се мења међународно признато име земље из "Туркеy" у "Туркиyе", објаснила је ова телевизија.

"Реч ‘Туркиyе’ репрезентује и изражава културу, цивилизацију и вредности турске нације на најбољи начин“, стајало је у саопштењу.

Промена имена државе није тако ретка појава као што се мисли, преносе светски медији.

Национално ребрендирање може се догодити из читавог низа разлога, да се издигне изнад клишеа, представи се у позитивнијем имиџу или чак због политике.

ТРТ наводи примере Холандије, која је променила име у Низоземска, или Македоније, која је однедавно због спора са Грчком, постала Северна Македонија.

Иран је 1935. године променио име, које је раније гласило Персија.

‘Турqуиа’, ‘Туркиyе’ и ‘Туркеy’

На турском језику земља се зове Туркиyе.

Та држава прихватила је то име након што је 1923. године добила независност од западних сила, које су је привремено окупирале.

Током историје Европљани су је знали као Отоманску државу, а онда су је познавали под многим варијацијама речи "Туркиyе". Назив који се највише задржао био је на латинском "Турqуиа", а свеприсутнији је био "Туркеy".

Према речнику Кембриџа, реч "Туркеy" се дефинише као "нешто што лоше пада", или "глупа" или "смешна особа".

Велика већина људи у Турској сматра да називање земље према њеној локалној варијацији има смисла и да је у складу с циљевима земље да одреди како би други требало да је идентифиикују.

У складу с тим, недавно објављено саопштење је јасно навело да ће "у оквиру јачања бренда ‘Туркиyе’, у свим врстама активности и кореспонденције, посебно у службеним односима с другим државама и међународним институцијама и организацијама, бити коришћен израз ‘Тüркиyе’, уместо израза као што су ‘Туркеy’, ‘Туркеи", ‘Турqуие’ и тако даље".

Тако, рецимо, турска државна новинска агенција која има регионално седиште у Сарајеву, Турску од пре неколико дана назива "Република Туркиyе”.

(Б92)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Босанац

17.01.2022 23:18

Мозе се звати и Србија нема никаквих проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјуро

18.01.2022 06:35

мени су ова сва имена једнака и не видим разлику !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трново

18.01.2022 07:13

Е свашта

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

18.01.2022 10:55

У шта, у Турску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

18.01.2022 10:56

Хоће ли им православци и католици прихватити тај назив?

ОДГОВОРИТЕ