Имамо двије епидемије, рано је да крај прогласимо

Јела Аћимовић, епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске упозорава на експлозивно ширење заразе коронавирусом.

Република Српска 17.01.2022 | 18:47
Имамо двије епидемије, рано је да крај прогласимо

Наглашава да је претјерано рано да се радујемо крају пандемије, те да ће и овај талас оставити посљедице уколико се хоспитализација настави овим темпом.

“Већ дуже времена не поштујемо никакаве мјере, па ни оне на индивидуалном нивоу. У овом моменту имамо јако велики број грађана који су заражени коронавирусом, много њих је заражено омикроном, али и велики број делта сојем. Имамо једно експлозивно ширење, оно би се десило прије или касније али када се окупљамо у већем броју оно је наравно брже. Такво ширење сада оптерећује примарну здравствену заштиту. У задња два-три дана имамо и пораст броја хоспитализација, уколико то остане тако, значи да ћемо и у овом таласу ипак имати посљедице”, упозорава епидемиолог Јела Аћимовић.

Истиче проблем да једна те иста особа може бити заражена са двије варијанте вируса, како са вирусом сезонске грипе и короне, тако и два соја.

“Буквално двије епидемије имамо, са епидемиолошке тачке све је теже пратити и контролисати, а на индивидуалном плану може доћи до већих компликација уколико дође до инфекције с оба вируса”, наглашава Аћимовић.

Истиче како је институција у којој ради биљежила велики број грађана који су им долазили на вакцинацију.

“Могу рећи да смо по врху здравствених установа који су дали одређени број вакцина у Републици Српској. Велики број људи долази на боостер дозу, а одређени број оних који се нису вакцинисали ми, њих и даље нема”, додаје Аћимовић.

Наводи да се тестирања одвијају у складу са могућностима.

“Одређени број људи се тестира и брзим антигенским тестовима, што се уважава, али ми у званичним извјештајима биљежимо искључиво ПЦР тестирања. У овим моментима се треба прилагођавати ситуацији на терену и подржавам потез у Кантону Сарајево. Нека препорука је да људи који немају јаке симптоме да сачекају са тестирањем два-три дана, како би се оставио простор за оне с тежим клиничким сликама”, наглашава она.

Упитана о за коментар о скраћивању изолације, наводи да све зависи којим разлозима говоримо.

“Практични, економски разлози, морате се прилагођавати ситуацији, доста људи је заражено. С друге стране, епидемиолошки, није баш могуће да се људи негативизирају како се мисли”, упозорава.

Додаје да вакцинисаним особама јесте смањена могућност заразе, али да не можемо то искључити – вакцине смањују могућност тежих клиничких слика.

Назире ли се крај пандемији?

На питање да ли се назире крај пандемији Аћимовић наводи како је процјена била да ће се завршити када вирус измутира и утопи се у респираторне вирусе које имамо у јесењем и зимском периоду и тиме би престао бити пријетња у смислу који је био до сад.

“Овај омикрон је оно што смо се надали, дакле експлозивно се шири, стећи ћемо неки имунитет, а истовремено има блаже слике, али то нико са сигурношћу не може тврдити”, навела је.

Поручила је да је претјерано рано да се радујемо да је крај пандемије.

(Н1)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ТЕШКО МАМА

17.01.2022 18:06

Нема ту краја. Прије него прође омикрон стиже нешто ново. И ко зна докад тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

18.01.2022 07:42

Плаценици морају слусати и играти по диктату, они су то прихватили. Овај народ је одавно и то својевољно раја.

Name

Посматрач

17.01.2022 18:17

Мало је једна па сад имамо двије. Шта рећи о њој, увијек је мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАХ

17.01.2022 19:00

Е др Јело гдје си била прије 20 дана са саветима и упозорењима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

17.01.2022 20:09

Иде јело прави друство зељковицу.

Name

Питање

17.01.2022 19:01

А може ли грипа и два соја короне истовтемено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

17.01.2022 19:21

Она нема благе везе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.01.2022 23:44

Она не зна али ти знаш. Сто не објавис гдје си и кад ти студирао медицину. Па да тебе слушамо. Јела је скромна и културна зена и медицинар али џаба је све кад сви знамо све.

Name

Уј

17.01.2022 21:08

Јела је умислила да ради у WХО , а нема појма .

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

17.01.2022 21:26

Дајте јос тај микрокрон па да заврсимо са тим

ОДГОВОРИТЕ
Name

4005

18.01.2022 02:46

Очито да ће показати да ово болест није ништо посебно што се досад није дешавало у прошлости. Оно што јесте проблем, а то је огроман степен неодговорности људи, како према себи тако и према амбијенту у којем се зараза шири. Доћи ће до неког природног уравнотежења стања у којем ће сигурно морати постојати неки нови елементи понашања људи. Највјероватније ће са аспекта безбједности, ношење маске, дезинфекција руку, узимање неких превентивних "лијекова" или нешто друго постати саставна норма живота људи. У далекој прошлости није било лако људима да се прилагоде нии на обућу и одјећу (на цока цолу и мобилни телефон јесте), али под утицајем промјене свијести то је прихваћено као нормално стање понашања. Проблем је у отпору промјенама у данашњим условима брзог ширења информација путем друштвених мрежа. Друштвене мреже и дигитализација посматрано из угла последица су опснија појава од ЦОРОНА вируса, али је то постало саставни дио живота људи. Најефикаснији механизам прихватања промјена је ефикасна едукација. Управо квалитетна едукација није на потребном нивоу пратила пандемију цовид вируса, Замислите кад би у школи истовремено имали два наставника математике и један дјецу учи да је два плус три једнако четри, а други да је то шест. Отприлике такву едукацију имамо путем средстава јавног информисања и друштвених мрежа. Основа прогреса кроз историју је била у образовању (едукацији) и технолошком напредак. Цовид ће изнудити неке нове форме технолошког прогреса, али ће зато остати огромне негативне последице у области образовања. Стање у области образовања и прије цовида било је у забрињавајућем стању, а данас је на граници КАТАСТРОФЕ И ХАОСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

18.01.2022 05:09

Једна сте ви а друга је бурле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

18.01.2022 05:09

Када СЗО прогласи крај пандемије у свијету, овдје ће је још дуго бити, јер ми и нисмо свијет, јер нам је здравство нула, као љекари, а свако је одједном постао вирусолог, па и бака на пијаци коментарише принцип дјеловања векторске вакцине. Послије Перуа, други смо у свијету по смртности. Будали довољно, а поготово паметном. На АО, сви најбољи на свијету играју, осим једног. Много се правимо паметни, а немамо благе везе о животу. То доказујемо стањем у земљи коју воде они који ми желимо, а воде је само тако. У провалију. Овдје када се неко зарази, одмах питају да ли је био вакцинисан. Ситне душе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виола

18.01.2022 05:20

Не могу да прежалим што ови "стручњаци за имунологију" са тастатуром, нису живјели у доба шпанске грознице, почетком прошлог вијека. 50 милиона умрлих, а нема криваца, мрског Б. Гејтса, 5Г, ни теорија завјере. Чипова, ни близу. О чему би тада ср..и?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

18.01.2022 10:07

Какав крај, ово је трећа година осмишљене пандемије, крај ће бити кад каже фармакомафија и кад буде довољно зарадила, рекли су да ће трајати 3 година, трећа је тек почела

ОДГОВОРИТЕ