СНСД успоставио партократски систем у Републици Српској

“СНСД је највећи кривац у формирању партократског система у Републици Српској, где је интерес политичке партије изнад интереса друштва и народа", сматра Антић и додаје да се из позива се јасно може прочитати управо такав начин функционисања ове партије.

Република Српска 17.01.2022 | 11:31
СНСД успоставио партократски систем у Републици Српској

“Поштовани,
Предсједник Градског одбора СНСД-а господин Владо Дјајић заједно са руководством ГрО Вас позива на радни састанак у понедјељак, 17.1.2022. године са почетком у 16.30 часова у ГрО са новоизабраним предсједницима МО, предсједницима МЗ, предсједништвом ГрО, директорима ОШ и средњих школа као и именованим лицима из СНСД у републичким и градским институцијама, предузећима и установама који долазе из Града Бања Луке, а у циљу организације избора за Савјете Мјесних заједница. Молим потврду доласка.”

- Ова порука стизала је на телефоне многим Бањалучанима из бањалучке централе Савеза независних социјалдемократа током протеклих седам дана. На нашу адресу стизале су и жалбе незадовољних грађана, који сматрају да се ради о својеврсном притиску на њих, али и злоупотреби јавних ресурса, преноси Инфовеза.

Даље наводе да су контактирали СДС-овог шефа Сектора за политику и медије Стевана Салатића, који је за Инфовезу изјавио да овакав вид, како каже, функционерских кампања нису никаква новост када је у питању СНСД.

“Учешће именованих лица у кампањи за савјете мјесних заједница на овакав начин свакако је злоупотреба јавних ресурса. Оно што је најгоре од свега јесте што се на оваквим састанцима тражи од људи да на својим радним мјестима лобирају за кандидате СНСД-а, што је злоупотреба службеног положаја, а за шта су предвиђене санкције. Да има система, као што нема, након оваквих позива, укључило би се ресорно министарство које би најстроже санкционисало оне који злоупотребљавају своје позиције. Након службених аутомобила и репрезентације у партијским кампањама, очигледно смо добили и просвјетне раднике у партијској служби“, јасан је Салатић.

Политиколог Велизар Антић објашњава да се наведени позив може коментарисати из три угла, а први од та три, по његовим ријечима, јесте тај да је СНСД у Бањалуци свјестан да има силазни тренд подршке у граду и да губитак поверења не траје само од 2020. године, већ још од 2018.

“Друга страна позива се огледа у класичном функционисању ове партије на интересним основама, а не на основама идеја и политика за које се залаже. СНСД је одавно изгубио идеолошку основу, одрекао се идеја социјалдемократије и постао једно интересно удружење. Људи се учлањују у странку јер очекују одређену корист од ње, а не због идеја за које се она залаже. Само док је у стању да задовољи интересе оних који су у овом тренутку у странци или оних који желе да се прикључе странци, они ће имати бирачко тело”, истиче Антић.

Он појашњава да се трећа страна огледа управо у наведеном позиву.

“СНСД је највећи кривац у формирању партократског система у Републици Српској, где је интерес политичке партије изнад интереса друштва и народа. Из позива се јасно може прочитати управо такав начин функционисања ове партије. Јасно је истакнуто да ће састанку бити присутни директори и остали функционери ове партије који су на високим функцијама у „институцијама, предузећима и установама“ унутар државног система. Јасно је да је упућена сугестија онима који долазе на састанак да ови људи на високим функцијама могу да им „помогну“ сутра за запослење, тендер или конкурс који ће зависити од те институције”, закључује Антић за поменути портал.

(БН)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

МИЛОРАД

17.01.2022 10:46

СМРТ ФАШИЗМУ - СЛОБОДА НАРОДУ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

17.01.2022 12:53

А ко није увео партократски систем? Погледајте општине где је "опозиција" у власти...

Name

Владимир

17.01.2022 10:50

Јел се отријезнио овај Дјајиц и јел га дрога попустила ..благо њему ми бридге ми памети..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лилy

17.01.2022 16:59

Каква дрога?Одакле?

Name

мики

17.01.2022 10:54

Владо први неце доци има тески мамурлук а инаркотици јос дјелују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарас

17.01.2022 10:57

Ђајић нема шта да се бави политиком него да одговори у вези примједби на УКЦу, зашто нема апарата најновијих је л зато да би се људи слали приватницима. Водити УКЦ је част, и тражи велико одрицање а овај води и СНСД додуше у пропаст јер нема појма ниочему а све хоће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако буду

17.01.2022 11:00

Ако буду гласали за највећу дворску будалу у Бања Луци долазим да гласам за Владу Ђајића!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

17.01.2022 11:03

Корона не важи за Ђајића и Снсд, од њих ништа чудно, још имате шансе да прођете по насељима и да видите заставе истакнуте на балконима и већином су то чланови Снсд а ако има већу функцију и он то мисли, већа застава или постави двије и они мисле да је он тако париота а да зна како је лијепо кад немораш ићи на такве скупове и добијати такве поруке али онда изгуби посао са лажном дипломом а да зна да тако само продужује агонију и да ћемо на крају сви пропасти, али то је сад небитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баба Посава

17.01.2022 11:19

Друзе Владо, каква је емидемиолоска ситуација?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕПИ-рат

17.01.2022 16:16

Иде некако Бако, а вама препоруцујем 5-ти боостер..и јос пуно унуцица!

Name

АНЕСТЕЗИОЛОГ

17.01.2022 11:27

АЈ ЉУБОМОРНИХ ЉУДИ ЂАЈИЋ СТИЖЕ ОБИЋИ СВЕ КАФАНЕ У БАЊЈА ЛУЦИ ЗА ЈЕДНУ НОЋ ПО ДВИЈЕ , СТИЖЕ НА ФАКУЛТЕТ БИТИ ПРОФОСОР, У СКУПШТИНИ РС ЈЕ АКТИВАН, НА СВИМ ТЕЛЕВИЗИЈАМА ОСИМ БНа и АЛ ЈАЗЗЕРЕЕ ВИСИ ДНЕВНО, ОБНАША ФУНКЦИЈУ ДИРЕКТОРА УКБЦ БЛ, КУПИТИ 100 СТАНОВА, РАДИТИ ПРИВАТНО КОД АРАРА , КУПИТИ НЕКОЛИКО АУДИЈА СВИХ КУ ВРСТА 7,8,9,19,22 И ТАКО РЕДОМ, ПОДИЗАТИ НАТАЛИТЕТ ПА ЉУДИ СУПЕРМЕН НЕ СТИЖЕ НИ ПОЛА А ГДЈЕ СУ СИЛНЕ ТИ ЛУ ЛИЛУ, ТРЕБА И ТО ОДРАДИДИТИ И ПЛАТИТИ , АЛО ЉУБОМОРНИ ЈЕДАН ЈЕ ВЛАДО И ЈОВАНА ВИДИТЕ МУ ШЕР 2% У БАЊА ЛУЦИ НИ КРЕХАЉКЕ ЊЕГОВЕ НЕЋЕ ГЛАСАТИ ЗА ЊЕГА , АКО СЕ НЕ ПРЕДОЗИРА ДОЊИ ЈЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛИXА БАРГЕЛД

17.01.2022 11:40

ВЛАДО , СТИГЛЕ БАНАНЕ У СКЛАДИШТЕ ХАЈ НАВРАТИ ДА ТИ ОДВАДИМ 100 ГРАМА ЗА КУЋЕ А МОГО БИ И НЕШТО ПЛАТИТИ ДОКЛЕ ВИ ДОКТОРИ САМО ЏАБНЕ А КАД СЕ ПРЕГЛЕДАМ ОДМА 100 ЕУРА А ЗА ПОСО 10000 ЕУРА ДАЈ КОЈУ ПАРУ ЗНАШ ДА НИЈЕ ЛАКО ДАНАС РОБУ ИЗ КОЛУМБИЈЕ ДОВУЋИ, ОТЕ КОСТРЕШЕВИЋ ПОЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.01.2022 22:42

Ау братее није ни теби лако

Name

Али

17.01.2022 11:41

Централни комитет дкупстина правосудје и свеее институције су заробљене као и јавна предузеца ресурси тендери од политицкотајкунске мафије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.01.2022 16:26

Хоцемо ли се икада ослободити? Или цемо прије нестати на овим просторима?

Name

Антићу

17.01.2022 12:18

Нисте ништа ново рекли, ово годинама траје а поготово у изборним кампањама. Ментални склоп нашег народа је такав да ту више помоћи нема. Код већине градјана је превладао лични интерес без обзира о којој се политичкој опцији ради. На жалост то исто раде и опозиционе странке. Ми још нисмо цивилизовано друштво које гледа на државу као државу а заправо које и нема. Многима овакво стање одговара свјесно или несвјесно. Метастаза је захватила ткиво дубоко и дај боже да се надје лијек. Антићу како промјенити свијест народа да почне другачије размишљати. Узалудно је мјењати власт ако систем земље не функционише и ако се не поштују закони и ако они нису исти за све и политичаре и градјане. Ускоро ће почети страначко запошљавање, понека бандера понеки километар асвалта пакетић риже и макарона, па онда 10, 50 и 100 КМ и ето гласова. То смо ми мој Антићу, сви ми то знамо и и видимо и овдје се гадјамо шупљим коментарима. Гдје су поштени, паметни, стручни, способни интелектуалци негдје на маргинама јер народ такве неће. Битно је да ја запослим синчића, ћеркицу, родицу, куму, прију итд баш ме брига шта ће бити даље, то је реалност и стварност наших градјана. Према томе мој народе не пљујте по политичарима него пљујте по себи што смо овакви какви јесмо. Л. П.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

17.01.2022 13:24

Срам те било, овакав диван народ нашао си љагати, народ није ни близу како си га описао, сто пута је гори, није вриједан пажње !

Name

?

17.01.2022 14:16

И један и други коментар су на месту и да додам да више ценим животиње од народа !!!

Name

Лакташи

17.01.2022 12:50

Миледао си наркоману манијаку Џаји да ти води највећи одбор заједно са Ђеком и Ћùрлом мулцима уз подршку Соње тилулилу и остале гамади дно дна зато и губиш Бањалуку дозови се памети док није прекасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.01.2022 16:28

БЛ губи јер су се лоповвине и кримоси у власти смуциле људима.

Name

БЛ

17.01.2022 13:09

Ботови болесни. Ко год гласа за ботове фукара је невидјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

17.01.2022 13:34

Браво докторе само тако настави. Сви ти директори су ваши послушници, има да СТВОРЕ гласове на изборимаНије то дај да ја будем па ме послије баш брига. Ма не дај да спавају кад су себи дозволили такву работу. Предлажем да се уведе обавеза јављања сваки дан са списковима. Ви сте то њима дали, нису они забршили никакве школе јер да јесу , паметан човјек не трпи страначку стегу. Испод части му је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи

17.01.2022 14:40

СНСД це унистити дрзаву до краја јер је вецинска партија и да оде Додик ниста се неце промијенути

Name

Ре

17.01.2022 16:31

Бескицмењаци, крадљивци и љигавци све трпе зарад власти и пара. Људски сљам се доцепао власти и не пуста, док све не оглодју и не покраду.

Name

Бобан

17.01.2022 17:19

Незнам како могу бит патриоте највеци лопови свесу опљацкали и даље плацкају јос ово мало стоје остало

ОДГОВОРИТЕ