Кина објавила мере за стимулисање потрошње уочи празника

Кинеска државна комисија за развој и реформе објавила је саопштење за стимулисање потрошње уочи Празника пролећа током прецизне контроле ковида-19.

Свијет 17.01.2022 | 08:42
Кина објавила мере за стимулисање потрошње уочи празника

Мере ће задовољити растућу потражњу становника за потрошњом, ослободити потенцијал потрошача и доприносити стабилном почетку економског раста у првом кварталу, саопштила је Комисија за развој и реформе.

Треба предузети разне мере за задовољавање потражње становника, обезбедити понуду свакодневне потрепштине, пружити више бесконтактних услуга, као и пружити помоћ старијим становницима у превозу, ради окупљања са породицама, наводи се у саопштењу.

Саопштење такође обухвата политике о повећању онлајн фестивалске потрошње и о ширењу потрошње у руралним подручјима.

Треба стимулисати потрошњу у вези са зимским спортовима, културом и забавом, као и подржати сектор паметне малопродаје.

Ванг Дан, главна економисткиња кинеске Ханг Сенг банке, сматра је да је потрошња „највеће уско грло“ ове године.

Она је изразила забринутост да ће се потрошња тешко опоравити, нарочито у малим градовима.

“Најдиректнији начин за обнову потрошње су субвенције потрошачима”, рекла је Ванг.

Комисија за развој и реформе јуче је најавила да ће подржати здрав развој тржишта некретнина и легалну потражњу купаца станова, такође је од локалних влада захтевала да јачају надзор над неправедном конкуренцијом и другим монополистичким понашањем током празника.

Кина ће 2022. године кроз микроекономске политике стимулисати виталност тржишта, продубити структурне реформе понуде, као и поклонити већу пажњу циркулацији националне економије, наводи се на Централној конференцији о економским пословима у децембру 2021. године.

(БН) 

Коментари / 0

Оставите коментар