Грађани Србије данас одлучују о промјени Устава

- Грађани Србије изјашњавају се данас на референдуму о промјенама Устава Србије у дијелу који се односи на правосуђе.

Србија 16.01.2022 | 08:16
Грађани Србије данас одлучују о промјени Устава

У 7.00 часова отворена су сва бирачка мјеста за гласање, које ће трајати до 20.00 часова.

Референдумско питање гласи "Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава?", а грађани ће одговарати са "да" или "не".

Републичка изборна комисија /РИК/ утврдила је да у Србији тренутно има 6.510.323 бирача за све јединице локалне самоуправе и на свим мјестима.

Комисија је донијела синоћ одлуку према којој ће гласачи са Косова и Метохије, будући да Приштина није допустила Србима да гласају на референдуму, своје право моћи да искористе на бирачким мјестима у Куршумлији, Рашкој, Новом Пазару и Врању.

Прије расписивања референдума усвојен је закон који брише цензус, како је то и одређено Уставом из 2006. године, а подразумијева да је промјена устава усвојена ако је за то гласала већина изашлих бирача.

Влада је као разлог за усвајање Акта о промјени Устава навела и јачање владавине права као услова за даље евроинтеграције.

Творци амандмана за промјену Устава су као главну предност, у односу на садашња рјешења, навели да се избор судија и тужилаца "сели" из Народне скупштине у најважнија судска и тужилачка тијела.

У састав Високог савета судства и Високог савета тужилаштва, осим судија и тужилаца, улазе, као нова категорија, "истакнути правници" који се бирају у Народној скупштини.

У њиховом саставу више неће бити предсједник скупштинског Одбора за правосуђе, али у Високом савету тужилаштва остаје министар правде, за разлику од Високог савета судства.

Тужилаштво је и у садашњем Уставу наведено као самостални државни орган, не и независно.

Акт о промјени Устава који је потврђен на републичком референдуму ступа на снагу када га прогласи Скупштина Србије. 

(Срна) 

Коментари / 0

Оставите коментар