Тужиоци: Пола тоне кокаина у Бар стигло из Еквадора

Званичници тужилаштва и царинских служби у Црној Гори саопштили су у петак да је један шпедитер приведен под сумњом да је учествовао у шверцу пола тоне кокаина из Еквадора, који су црногорски надлежни органи јуче пронашли у једном од контејнера са бананама упућеним ка једном црногорском трговачком ланцу.

Регион 15.01.2022 | 14:45
Тужиоци: Пола тоне кокаина у Бар стигло из Еквадора

“Јуче смо, сходно наредбама надлежног суда, извршили претрес једног трговинског ланца гдје је испорука са дрогом пропуштена. У тој пошиљци је надјено око 500 килограма опојне дроге кокаин”, саопштио је Специјални државни тужилац Мирослав Турковић.

Према његовим ријечима, добијени подаци упућују на сумњу да је током 2021. године у Словенији, Црној Гори и Еквадору створена криминална организација, која је вршила “одређени број криминалних дјела, конкретно неовлашћена производња, држање и продаја дроге”.

“Докази упућују да је припадник ове криминалне организације постао и један црногорски држављанин Ђ.Д. који обавља послове шпедиције у једном правном лицу у Црној Гори. Прикупљени су докази који упућују да је та особа имала задатак да врши манипулацију контејнера са бананама у којима је смјештен кокаин, да доставља бројеве контејнера купцима овог јужног воћа, а све у циљу изузимања дроге испод мјера цариника", казао је Турковић.

Осумњичени је, како наводе тужиоци, “слиједећи упутства од овлашћеног радника фирме која је продавац те робе, опојну дрогу кокаин усмјерио према једном трговачком ланцу из Црне Горе, како би на тај начин прешао граничну линију и ушао у Црну Гору, и тиме створио услове да други припадници криминалне организације додју у посјед дроге, али су у томе спријечени од стране наших државних органа”

Турковић је рекао да је дрога била запакована “на начин да се паковање јасно разликује од остатка товара, односно банана које су биле у том контејнеру”.

“Очигледно је да је намјера је била да се ова роба изузме у слободној царинској зони и да се на тај начин даље транзитира, а дио пласира на тржиште Црне Горе”, рекао је.

Турковић је појаснио да је “дрога, која је била смјештена у контејнер за медјунардни транспорт робе у једној луци у Еквадору, по доласку у луку Бар бродом Спирит оф Цхеннаи, који је у луку досао према диспозицији једног добављача те робе - правног лица из једне од земаља у којој је формирана та криминална организација, по доласку у слободну царинску зону луке Бар манипулисао тим контејнером и означио га у намјери да се испод мјера царинског надзора извуце опојна дрога”.

“Пут дроге је био такав, на што указују подаци и докази прикупљени током поступка, да је долазила из Јужне Америке до такозваних "сабирних лука" у Европи, одакле се мањим бродовима транспортовала до луке Бар. Циљ ове криминалне организације је био да се дрога изузме испод мјера царинског надзора у слободној царинској зони”, рекао је.

Тужиоци су рекли да је осумничено још неколико особа из Црне Горе, на чијој идентификацији се ради, учествовало у кријумчарењу заплијењене дроге.

Главни специјални тужилац Миливоје Катнић казао је да са сигурношћу може да тврди да кокаин није био намијењен компанији Воли, у чијем логистичком центру је пронађена пошиљка са дрогом.

(ВОА)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хехехе

15.01.2022 15:47

Нечија дневница пропала...

ОДГОВОРИТЕ