Новац зарађен шверцом дроге перу кроз некретнине

- Шверцери дроге имају добро изграђену инфраструктуру у смислу организовања транспорта, дистрибуције и продаје те прања новца, који најчешће инвестирају у некретнине у БиХ и региону.

Република Српска 15.01.2022 | 12:19
Новац зарађен шверцом дроге перу кроз некретнине

Истиче се то у документу Министарства безбједности БиХ под називом "Приједлог процјене пријетње од организованог криминала у БиХ у 2021. години", гдје су наведени бројни шокантни подаци, укључујући и онај да у БиХ расте потрошња дроге, а процјењује се да ће тај тренд бити и настављен.

На тржишту у БиХ, истакнуто је, присутне су готово све врсте дрога, а доминирају продукти канабиса, кокаин и синтетичке дроге.

У овом документу истиче се да, због лоше путне комуникације и конфигурације терена, руте кријумчара хероина највећим дијелом заобилазе БиХ, а у БиХ се мање количине хероина најчешће илегално транспортују из Турске.

"Организоване криминалне групе из БиХ имају већи број криминалних веза, како у сусједним земљама, тако и у земљама западне Европе. Баве се кријумчарењем наркотика у већим количинама, углавном хероина, с истока - из Турске, Авганистана и Пакистана", упозорено је у овом документу.

Када су у питању врсте наркотика, најчешће се кријумчари сканк, који је у посљедњих неколико година веома тражен на тржишту, а затим хероин и кокаин.

"Наркотици се превозе у изграђеним посебним просторима у транспортним возилима те непосредно преко курира, односно мула које преносе робу традиционалним начином преноса најчешће шумским путевима изван легалних граничних прелаза. Запажен је и тренд да се мигрантска популација све више користи за кријумчарење и дистрибуцију наркотика, дијелом како би отплатили дуг за њихово кријумчарење у земље крајњег одредишта", истиче се у овом приједлогу.

Притом, оперативни подаци показују да на подручју БиХ постоје организоване криминалне групе које учествују у међународном кријумчарењу кокаина који завршава на подручју западне Европе, након чега се растура и продаје широм Европе, а у БиХ долазе мање количине због малог тржишта и слабе платежне моћи конзумената.

"Тренд започет у претходним годинама у односу на кокаин је настављен, односно све је већа заступљеност држављана БиХ у међународним кријумчарским каналима кокаина. Углавном се ради о лицима настањеним у државама Јужне Америке и лицима настањеним у 'првим' дестинацијама пошиљки наркотика у Европи, а најчешће Низоземској, Шпанији, Њемачкој, Белгији и другим земљама у којима имају поморске луке у које се ова дрога допрема великим бродовима или мањим једрилицама", упозорено је у овом документу.

Истакнуто је и да се БиХ налази на рути транспорта канабиса и сканка, који улазе јужном рутом из Црне Горе у БиХ, гдје се један дио дроге дистрибуише у БиХ, а други дио кријумчари према Хрватској и другим државама Европе.

У задњих неколико година, како је наглашено, знатно је порастао број конзумената синтетичких дрога у БиХ, а забиљежене су и повећане количине ове врсте наркотика на нашем тржишту.

"Синтетичке дроге се веома често користе као средство плаћања других врста дрога и из тог разлога долазе на подручје земаља Балкана, гдје их замијене за друге врсте дрога које се враћају у ЕУ", наглашено је.

Криминалне групе сарађују тако што се директно састају или комуницирају преко модерне опреме, односно криптованих телефона, а у правилу користе друштвене мреже попут Фацебоока те апликације за слање порука као што су Скyпе, Вибер, WхатсАпп, Сигнал, Телеграм и друге, што отежава њихово праћење и откривање.

"Дистрибуција крајњим корисницима је врло разноврсна, али се углавном врши у угоститељским објектима, ноћним клубовима, на улици, а све више и путем Дарк wеба", наведено је у овом документу.

Евидентно је да и у вријеме пандемије није дошло до већих прекида у ланцу снабдијевања дрогом, што указује на брзо прилагођавање криминалних група новонасталој ситуацији у вези са производњом и кријумчарењем наркотика.

"БиХ све више од транзитне земље постаје земља крајње потрошње наркотика", наглашено је у овом документу, из којег се може закључити да су у БиХ од 2018. до 2020. године заплијењене око четири тоне дроге.

Да се новац зарађен дрогом често пере кроз некретнине сматра и стручњак за безбједност Радислав Јовичић, који истиче да су то информације којима и он располаже.

"Људи који се баве финансијама тврде да је најбоља могућност прања новца улагање у грађевински сектор јер је врло тешко утврдити  количину новца који је уложен у изградњу, рецимо, неке зграде. Евидентан је и пораст инвестиција у грађевински сектор. Ја бих волио да је то због економског статуса, али очигледно је да су ту укључене неке друге ствари", рекао је Јовичић за "Независне новине".

(Независне Фото: Илустрација)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Кими

15.01.2022 11:43

Био си министар полиције, што ниси нашао бар једног перача?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ КИМИ

15.01.2022 12:30

Он је био добар министар. Не зависи то од министра него од тужиоца. дајте кад нешто коментаришете прочитајте нешто. И шта ти значи та констатација, кад ти ниси њих средио не треба их ни сада средити. Имаш ли ти дијете.

Name

Луле

15.01.2022 13:12

Радиславе, јеси ли то утврдио шта ти ради шеф странке и комплетан врх ДНС_а? Мислим на елиту странке у источном дијелу РС_а. Како се осјећаш у таквом амбијенту? Хоче ли ДНС кренути стопама СНСД_а, ако нис ваћ у истом клану?

Name

Мед.радник

15.01.2022 15:06

Еееее није имао времена,ко би му онда љубавницу готивио вечерицом и пићем од 500км....

Name

Тикти

15.01.2022 12:13

Шта је ту чудно то знају и птице на грани деца у основној школи ти људи уживају углед и моћ могу све имају везе са политиком за њих закон не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКОЛАЦ

15.01.2022 12:29

Соколац је оцит примјер!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

15.01.2022 12:30

Погледајте ко је купио стан у Београду на води, то су водећи, а онда редом по РС ко уплаћује више од два стана. Више од половине станова у Новом Саду, купили су тајкуни из БиХ и Хрватске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.01.2022 13:47

Па ко су ти толики тајкуни сто купују станове по НС и Бгд из овог јада од земље? Гдје ти људи раде, ста ти људи раде?Како се обицан народ не може обогатити, а нароцито ко зиви од једне плате, ма колика била?

Name

Ре Ре

15.01.2022 17:00

Само из Модриче најмање 40 људи има стан или више њих у Новом Саду а у Београду чак и један свештеник СПЦ из Модриче прави зграду.

Name

Ре

15.01.2022 19:01

Само нека оду на Златбор. Нека виде колико апартмана имаји мицини папци.

Name

Драган

15.01.2022 12:31

Даааааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

15.01.2022 12:37

Цуј постоје оперативни податци.И дрзава сути на то.То знаци само једно да је дрзава идејни водја пројекта.С једне стране Додик,Дзајиц,Цвијановиц,Висковиц а са друге Бакир,Новалиц Цикотиц,Осмица.Па људи добро уопсте постојимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Цовицеви!

16.01.2022 19:48

Заборавијо си Цовица и његове послушнике који мудрују јер знају да је у шутњи злато. Они су мудри не лупетају а роваре тајно и уживају у златним дворовима и на мору и на копну.

Name

Овако

15.01.2022 13:21

КВадрат у БЛ 2500, 3000 па и 4000. Ко то од грађана може да плати? Цијене отишле у небо... Није ни чудо зашто. Биле су приче да као гастербајтери купују јер су им мале камате у ЕУ, то је измишљено да се правда ово прање новца преко некретинина. Кад би пала потражња пале би и цијене, тј. вратиле се у нормалу, само ко би онда надокнадио штету оним поштеним људима што су ушли у кредите од 20 година да купе стан или кућу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

За овако

15.01.2022 18:09

То је лако!! Стету плати дрзава а одузме од лопова пераца прљавогкапитала! Побогу па зо је бар лако а лопове у затворе и одузимање прљавог капитала и у фонд за опоравак народа и дрзаве остецених од банде!!!! Мице мицица капитал насљедници харце уз помоц корумпираног правосудја мјесто да сеодузме и уфонд заопоравск дрзаве!! Само оставити продјрцну платукоју није ни зарадио а ксмоли привилегије! Страсни Србија пуна становс куца предузеца и тајних и јавних рацуна дјеца без радног стаза милионе на рацунима зато не дају регистар лица Београд на води зграде свуд по цијелој БиХа Хрватској Словенији Црној Гори итд итд до Русије Мадјарске Кипра итд итд

Name

Конспирација

15.01.2022 13:23

''улагање у грађевински сектор јер је врло тешко утврдити количину новца који је уложен у изградњу, рецимо, неке зграде'' ?? па сад ?? засто постоје градјевински струцњаци који могу изврсити ПРОЦЈЕНУ улозених средстава !! улагањем у градјевину, најмање ''поједе'' инфлација !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.01.2022 13:28

Цркох од смјеха од ове констатације. Хвала Богу да је још неко примјетио. Тешко утврдити? Како пореска управа утврди да си дужан пола марке?

Name

Т

15.01.2022 14:36

У овом циклусу прања новца су упетљани готово сви.... Од надлежних институција, инспекциајких органа, судства..... Ово је рај на земљи за манипулације. Пола станова зјапи празно а цијена расте. Локалцима су долазили квадрати на локалу па се расипају по обали, планинама...... Овјде само можеш са партијском књижицом и позицијом за годину дана "зарадити" оно што нормалан човјек не може за животни вијек. Сви то виде и то пролази јер смо ситне душе које би радије у коло с њима него се надати бољем за будућност наше дијеце. Па овде родитељ шаље дијете у школу мупа са размишљањем да "није плата баш нека али може узети са стране". Не треба нама страни утицај, појесцемо ми сами себе овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобода

15.01.2022 14:49

Јахорина највеца прсона нарко новца у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.01.2022 16:37

Доказ?

Name

М

15.01.2022 18:40

И врапцима на грани је јасно, градња и продаја станова стаје чим се постави питање поријекла новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.01.2022 23:54

Па када це се поставити питање поријекла новца????