За три године 3.500 тужби против БиХ у Стразбуру

Европском суду за људска права у Стразбуру у протекле три године поднесено је око 3.500 тужби против БиХ.

Босна и Херцеговина 14.01.2022 | 10:11
За три године 3.500 тужби против БиХ у Стразбуру

"У 2019. години је Европском суду за људска права поднесено око 1.800 тужби против БиХ, у 2020. години око 900, а у 2021. години око 800 тужби", рекла је за "Независне новине" Моника Мијић, в.д. заступнице Савјета министара БиХ пред судом у Стразбуру.

Међутим, судећи према њеним ријечима, Европски суд за људска права је на добар дио тих предмета већ ставио тачку.

"Тренутно је пред Судом у Стразбуру око 600 тужби поднесених против БиХ. Тужбе које не буду у старту одбачене као недопуштене у већини случајева резултирају пресудом у којој се утврди повреда права или се рјешавају пријатељском нагодбом, као и одлуком о одбацивању због недопуштености", навела је Мијићева. Како је прецизирала, прошлогодишње тужбе су се у највећој мјери односиле на неизвршење пресуда домаћих судова које се односе на потраживања из радних односа на терет кантона и Федерације БиХ, као и на дужину поступка пред домаћим судовима. 

"С обзиром на то да су одговорни кантони донијели акционе планове за системско рјешавање проблема неизвршења домаћих судских пресуда, а које је Суд у Стразбуру прихватио, велики број ових предмета је Суд брисао са листе својих предмета. Такође и Федерација БиХ је донијела такав акциони план", навела је Мијићева.

Она истиче да Канцеларија заступника Савјета министара пред Европским судом за људска права не води статистику о износима које појединци потражују пред Судом у Стразбуру, јер ти износи, како додаје, и нису толико релевантни. 

"Наиме, појединци углавном пред Судом у Стразбуру потражују знатно веће износе од оних које им Суд заиста и досуди у пресуди", рекла је Мијићева. Према пресудама и одлукама о пријатељским нагодбама које се односе на различите нивое власти у БиХ, а које су донесене у 2021. години, исплаћено је око 158.853 евра.

"У 2019. години на име правичне накнаде и трошкова поступка по пресудама и одлукама о пријатељским нагодбама Суда у Стразбуру исплаћене су око 702.000 евра, а у 2020. години око 75.600 евра", навела је Мијићева у изјави за "Независне новине".

Тумачећи бројке о тужбама које на годишњем нивоу буду поднесене против БиХ Суду у Стразбуру, адвокат Татјана Савић истиче да оне показују да постоји незадовољство грађана радом домаћих судова. Дакле, како додаје, у питању је покушај тражења правде у Стразбуру. Међутим, према ријечима Савићеве, број представки које буду усвојене изузетно је мали. Како је нагласила, опште мишљење европских адвоката је да се превелики број представки одбаци у "тријажном" процесу, односно не дође до стразбурских судија да их разматрају. 

"Међутим, оно што ја видим као проблем, јесте да наши судови још нису спремни да Европску конвенцију примијене директно. Ако имате предмет који је чињенично и правно врло сличан оном који је ријешен пред Судом у Стразбуру, наши судови још нису спремни да прихвате директно став Стразбура, нарочито ако нека наша законска норма говори супротно. То је проблем", нагласила је Савићева за "Независне новине".

Иначе, чак и неке пресуде које је Стразбур давно донио, у БиХ су мртво слово на папиру. Најпознатија од њих, она у предмету "Сејдић и Финци", још није имплементирана.

Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мрга

14.01.2022 09:22

Док год наши идиоти не почну слушати ситну рају и радити само свој посао, Стразбур ће имати посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваљуга

14.01.2022 13:11

СТА ВРИЈЕДЕ СВЕ ТЕ ТУЗБЕ КАД МАФИЈАСИ РАДЕ СТА ХОЦЕ А НАРОД ТРПИ А СТРАЗБУР СУТИ.ДОДИК ТУСИ И ДРЗАВУ И НАРОД.

Name

СелманКРИМИ

14.01.2022 09:56

Да ли нашу неправду може пиправити правда у Стразбуру? Нисам сигуран али... ЗА ПРАВДУ У РС И БиХ!???

ОДГОВОРИТЕ