“Отворени Балкан” мора да буде отворен за све

Замјеник помоц́ника државног секретара САД за јужну и централну Европу Габриел Ескобар рекао је да САД имају два услова за подршку иницијативи Отворени Балкан - да ова иницијатива буде отворена за све и да се поштују одговарајуц́и стандарди и институције.

Свијет 12.01.2022 | 22:06
“Отворени Балкан” мора да буде отворен за све

„И ово је услов под којим то подржавамо – прво, да испунимо берлинске стандарде које је поставила Европска унија. И друго, да буде отворен за све земље и практично не функционише без свих земаља. Цјевоводи се не могу прекинути, аутопутеви се не могу прекинути. Не можете имати зону слободне трговине ако морате да станете негдје на пола пута и да камиони чекају у реду по пет сати, тако да иницијатива мора да обухвати све земље, како би стандарди били европски. Уосталом, имати зону слободне трговине, морате имати институције које могу ефикасно управљати робом и новцем“, рекао је Ескобар за албански сервис Гласа Америке.

Говорећи о дијалогу Београд Приштина и улози коју ће његова земља имати у том процесу, Ескобар је рекао да ову годину почињу са обновљеном енергијом и новим нагласком на функционисању дијалога.

„Ускоро ц́у путовати у регион, заједно са господином Лајчаком, да сигнализиујем нашу подршку дијалогу и да покажемо нашу посвец́еност функционисању дијалога. То је дијалог који води ЕУ, али ми га снажно подржавамо. И надам се да ц́емо напредовати“, рекао је он.

Казао је да ће у циљу напретка дијалога САД интензивно ангажовати са обје земље.

“Биц́емо веома ангажовани у процесу, али не само у Србији и на Косову, вец́ у цијелом региону и не само за политичка, вец́ и економска питања. Видимо многе могуц́ности за економски развој у региону, посебно у Албанији и Србији, Косову и Црној Гори, тако да ц́емо наставити да радимо у свим правцима”, казао је Ескобар.

(Бета) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Гангаго

12.01.2022 21:54

Бас тако, сто отвореније то боље. Слободна трговина нас претвара у робове..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

12.01.2022 23:10

Кокаински пут мора бити слободан.Балкански ратници су двије тоне кокаина изгубили у Црној Гори за пет мјесеци.То се не смије више десити.Стаће трговина,туризам,станоградња,фудбал,кошарка,куповина избора,папака и ко зна шта још

Name

Аqw

13.01.2022 05:51

Не разумијем такве ликове. Сада ниси роб сада си вјероватно господар а ако се развија економија бићеп роб. Теорија обрнутог концепта доминира над Балканом. Док се Балкан не ријеши крилатице да је батина из раја изашла никада неће напредовати.

Name

чегртуша

13.01.2022 06:12

Урош поентирао.

Name

ре: Аqw

13.01.2022 22:16

Пара врти гдје бургија неце - то је једина тековина ЕУ!

Name

ћорак

13.01.2022 05:59

Сви причају о слободној трговини шта ћемо трговати ако ништа не производимо гдје су нам творнице а чиме да купујем кад је новчаник празан,шта ће нам аутопут кад немам да платим путарину ово је држава ЛОПОВА И КРИМИНАЛАЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

13.01.2022 08:22

Не мисле они да ти и ја тргујемо, они мисле да" они" тргују !

Name

Филозоф_са_Врбаса

13.01.2022 06:24

Отворени Балкан ће се реализирати кадцсве земље Балкана уђу у ЕУ. ПУНКТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ок

13.01.2022 08:27

Ово је признање да Америка гледа на балкан као на колонију.Док непоцнете да ресавате проблеме без странаца овало це нам бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

13.01.2022 09:07

Имали смо СФРЈ , која је била отворени Балкан , уредан и стабилан .То сте срусили .Док има наивних слусаце васе прице . Свим југословенским људима и народима је било боље у СФРЈ него у ЕУ.Веца права људи , људи су с е висе питали ,стандард,стабилност ,сигурност.Све оно сто данас немамо ,имали смо у СФРЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобалистицки похлепници

13.01.2022 20:42

Умали све, здравствени систем на нивоу, средњу класу и стандард, сколовање, посао, слободу, правду,сигурност, знао се ред, рад, постовање, загарантована људска права, једнакост за све.... Само дисидентима је то сметало исто као и њима.

Name

Алекса

13.01.2022 09:38

Тако је постовани господине Ескобар..Бравооооооо !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми вама зелимо добро

15.01.2022 10:21

Прво наредјење,прави ауто-путеве и брзе пруге према југу а после,"мали сенген па отворени балкан" све то за васе добро. Ми јако бринемо за вас.Зато смо овде,ту, на Балкану.Истовремено," улазите у ЕУ обавезно,само урадите ово,само сто нисте,јос само ово...". За ције интересе се "отвара" Балкан? Мозда за здравље моје покојне бабе Маре,Бог да јој дусу прости.Мислим,да ли је потребно размисљати кад су оци отворене.

ОДГОВОРИТЕ