Сви су једнаки пред законом, звао се он Самир или Ненад!

Председник Александар Вучић данас је у посети Прибоју, где се састао са представницима локалне самоуправе, политичких партија, привредницима и представницима обе верске заједнице у том граду.

Србија 12.01.2022 | 13:23
Сви су једнаки пред законом, звао се он Самир или Ненад!

Манастир Светог Николе у Прибојској бањи

- У време Божића је некако посебно лепо. Много ћемо да улажемо у инфраструктуру, да обезбеђујемо веће плаће и да видите будућност за ову дивну децу. 

- Часни оци, спремни смо да још више помогнемо. За нас је важно да градимо добре односе са свим комшијиома, да чувамо мир. 

- Држава ће да улаже још много новца. 

Хасан-агина џамија

- Радостан сам ако се ви осећате сигурније. Гарантујем вам да вас нико неће дирати само зато што сте муслимани, Бошњаци. Имаће посла са свом државом. Осећајте се сигурно у својим кућама, без обзира којој вери припадате. 

- Поносан сам на ово што радимо. 

- Немојте говорити да сте национална мањина, имате једнака права по свему и ни у чему не смете бити дискриминисани.

- Могу да разумем ваше страхове. Молим вас да ви нама опростите када погрешимо, али ћемо и ми вама опростити када неко од вас погреши. Морамо да чувамо мир, за вашу децу. Хвала и све најбоље вам желим. 

Односи Бошњака и Срба

- Морамо да укажемо на одговорност свих нас. Увек је лудих и неодговорних глава много више и лакше је те идеје промовисати него идеје пристојног понашања. Наше је да покушамо да умиримо ствари. Ово је један од мојих покушаја да сасвим искрено укажем на одговорност свих нас и да док је могуће смирујемо ситуацију.

- Дакле, наше је да покушамо да умиримо ствари без обзира на то што верујем да се многима моје речи неће допасти. Све ово што сам рекао наићи ће на осуду једних и другух. Срби ће ме осуђувати да сам попустљив, а Бошњаци да су то само бајке. Онда ће бити оних екстремнијих који ће рећи да ћемо Прибој да дамо Бошњацима. Ја као предсендик Србије немам алтернативу овоме, а и ближи ми се крај мандата, и пројекте које смо започели и који су урађени нису били урађени у претходних 60 година. Дела говоре више од свега - рекао је Вучић.

- Дошао сам у Прибој у тренутку када односи између Срба и Бошњака нису на оном нивоу на којем бисмо желели да буду. Иако бих волео да кажем да историју и прошлост оставимо у својим срцима, а својим рукама градимо будућност, знам да то није лако. Овде Бошњаци са нама Србима живе вековима.

- Лудих и неодговорних глава је увек више него рационалних. Наше је да покушамо да умиримо ствари. Они који су певали да ће Сјеница бити нова Сребреница, води се не само дисциплински поступак, већ и Тужилаштво ради свој посао.

Како је додао, сви који би да кољу и убијају нечију децу, или да пуцају завршиће иза решетака.

- Да ли стварно мислите да треба да прекинемо овакав економски развој да би се тукли? Да сви људи разумеју, одговорност мора да постоји, морамо мислити на наше комшије, не постоје јачи, у овој држави су сви једнаки пред законом ма како се звали.

- Према свакоме ко помисли да може да угрожи нечију кућу, нечији живот, држава ће одговорити. Молим све људе да не изазивају државу по овом питању. Сви су једнаки пред законом, звао се он Адмир, Семир, Самир или Зоран, Предраг, Ненад Александар или како хоћете. И тако ће да буде.

"Сви који би да кољу нечију деци - завршиће иза решетака"

Председник Србије Александар Вучић поручио је Србима и Бошњацима, свакоме ко помисли да може нечију кућу да угрози и живот, нечију цркву или џамију, да ће имати посла са државом која ће по том питању реаговати немилосрдно.

Вучић је поводом недавних инцидената на националној и верској основи у Прибоју, на састанку са представницима локалне самоуправе, политицких партија, привредницима и представницима обе верске заједнице, подсетио да Срби и Бошњаци вековима живе заједно у Прибоју.

Такође, замолио је грађане да не изазивају државу у том смислу, пошто је њен посао да обезбеди сигурност свим људима.

Када је реч о људима који су узвикивали у тим инцидентима да ће Сјеница бити нова Сребреница и слично, председник је рекао:

- Не само да ће бити кажњени, него ће (полицајци) добити и премештај из Прибоја. Води се не само дисциплински поступак већ и тужилац ради свој посао. Такође, води се и поступак против деце и младих који су певали - пуцај у џамије.

Вучић је рекао да је одмах добио одговор од Срба да им је узвраћено на гори начин.

- Сви људи који мисле да треба да прете после клањем деце и не знам чиме све, са тим мора треба да се прекине. Сви ти који би да кољу нечију децу - завршиће иза решетака, као сви они који би да пуцају и убијају некога. Према џамијама морамо да се односимо једнако као и према нашим црквама и манастирима. Да поштујемо муслимане и као што се ми крстимо пред иконама и олтаром да поштујемо то где они клањају - нагласио је Вучић.

- Ово је њихова земља једнако као и наша и заштитићемо свакога - поручио је Вучић.

Вучић каже да ће они екстремнији рећи како ћемо да предамо Прибој Бошњацима, док ће се са друге стране и даље понављати лажи како је он наводно неког убијао снајпером у Сарајеву, како су то ноторне лажи.

- Али, као председник немам алтернативу овоме - додао је председник.

Поручио је становницима и Прибоја и Нове Вароши и Сјенице, Новог Пазара и Тутина да погледају само колико је држава за њих урадила, јер су то чињенице. Додао је да ће у Прибоју бити запослено још 400 људи и да ускоро у том месту неће више бити довољно слободних радника.

- Зар желите да све то покваримо сопственим свађама - поручио је Вучић и истакао да Срби и Бошњаци живе ту заједно вековима.

Такође, додаје да му одговорност функције председника налаже да у свом обраћању буде нешто оштрији према Србма него према Бошњацима. Додао је да је посетио девет или десет пута Прибој, што је највише од свих до сада представнике државе од 1945. године.

Вучић је рекао да је остало још да се уради 16 километара пута који ће спојити Кокин Брод и Прибојску Бању, што ће допринети развоју туристичких потенцијала целог тог подручја.

- Знам да неко мисли да не знам и не разумем шта се збива када остану сами у кафани Срби и Бошњаци и како поједини причају како ћемо једни друге да отерамо.

Упитао их је да ли стварно мисле да је то могуће, као и да ли стварно неко хоће да угрози овакав развој и економски напредак који сада имамо да бисмо се тукли.

Додао је да има двојицу синова и да не жели да остане без њих због ратова и позвао све да добро размисле да ли хоће стварно да водимо ратове у којима би могла деца да им страдају.

- Зато морамо да мислимо на наше комшије, не постоји јачи, јер су у овој држави сви једнаки пред законом, звао се неко Адмир, Самир или Зоран, Предраг, Ненад, Александар... Гледаћемо, не само пропорционално броју становника већ и нешто снажније у заступљености имамо Бошњаке у органима реда, тужилаштву и правосудним органима, јер они као мањина овде морају да се осећају сигурно и безбедно - истакао је Вучић.

Додао је да је добио захтев око џамије и да ће бити решени имовинско правни односи.

- Нисам ја дошао да доказује било коме, било шта. Шта год ја урадио нећу никада никоме ништа да докажем. Зато ми је жао што код обојице видим вишак гнева. Чак и да је потпуно са правом, размислите ако ви показујете такав гнев, како ће тои утицати на ваше вернике. Овако никада  ништа нећемо решити. Ја немам више никакав интерс - Бошњака који ће изаћи на изборе 3 посто. Ја долазим да вам покажем да ми је до вас веома стало. Ми нисмо у држави која је 30 и нешто посто муслимана. Ја вас само молим ако је два полицијаца укључено у ово, да не буде да је сва полиција таква. Ја сам често разговарао са Зукорлићем. Кад смо говорили о правди, он је увек говорио о страдању Бошњака, ја о страдању Срба, трудећи се да га разумем. У једном тренутку смо престали о томе да причамо и кренули да решавамо своје проблеме. Јер тешко да ћемо моћи да истерамо правду икада. Нисам имао проблем са каменицама у Сребреници, и наравно да никоме ништа нисам доказао. Ја нећу да вам кажем скидај хиџаб, иако би ме славила цела Србија, али ја ћу да вам кажем како ћемо ми да поштујемо ваша права и слободе - истакао је председник. 

Грађанима су се обратили и владика Атанасије и муфтија Мевлуд еф. Дудић.

Обраћање председника Вучића

- Хвала вам што сте ме дочекали у оволиком броју. Ми ћемо сад имати састанак, одакле ћемо изаћи са важним захтевима. Хоћу да се захвалим и његовом преосвештенству владики Атанасију и ефендији Дудићу и свим пријатељима из исламске и православне заједнице што су нас сачекали да разговарамо и о њиховим проблемима и шта треба да ћинимо.

- Дошао сам да вам кажем неколико важних ствари. Мислим да смо у Прибоју у последњих неколико година урадили много. Видите како напредује пут од Кокиног брода до Прибојске бање и Прибоја, верујем да ћемо до почетка јуна најкасније завршити. То су велика улагања, око 8 милиона евра. Пре краја јесени ћемо овде довести гас. Томе се радују људи у индустријског зони, али томе треба да се радују и сви у Прибоју, имаћете јефтиније грејање и моћи ћете да привучете инвестиције. 

- Данас сам обишао овде у Прибоју две добре фабрике, ниједна од тих фабрика није постојала пре само неколико година када сам долазио, када су ми неки говорили да људи напуштају прибој јер посла више нема. Као што видите то смо успели да променимо. Обновићемо гимназију у Прибоју, као и Општу болницу и Дом здравља у вредности од 15 милиона евра. То су велике промене које свакоме у Прибоју живот значе. Улагања ће се наставити и биће само још већа. Моја молба је да својим глупостима не направимо нешто чиме ћемо зауставити овакав напредак.

- Сувише смо ми мала земља да бисмо имали права на било какве сукобе. Верујем да смо добри, разумни и довољно велики људи да разумемо да само заједнички и уједињено и само решавањем проблема можемо земљу даље да развијамо и да идемо напред.

- Мислим да то сваки човек разуме - истакао је Вучић. 

- Биће оних који ће рећи није то ништа, то су усамљени случајеви, Бошњаци ће ми рећи да су уплашени. Код Бошњака, они ће рећи само су Срби крви, а ми нисмо чак ни одговарали. Не могу чак то ни да слушам. Сви који су одговорни за било какво прављење проблема, извршавање кривичних дела, биће санкционисани. Ми морамо да одговорност поставимо као кључни принцип. Морамо да учимо своју децу да морамо и можемо заједно.

- Шта је то што нам недостаје? Имали смо плату од 250 евра, данас је 450 и мора да буде много већа. Зато доводимо фабрике, зато радимо, да бисмо повећавали плате, зато сам се и данас борио са Булентом да повећа плате запосленима у Флексу за 12-13 одсто, и борићу се стално да се плате повећавају. Здравствени радници ће 14. јануара добити помоћ од 10.000 динара, млади ће добити 100 евра, зато ћемо да дамо пензионерима 20.000 динара. Знам да може боље, зато ћемо да радимо канализацију.

- Није нам проблем ако буде требало на други начин да торешавамо али дајте лепом речју да решавамо. Морамо да живимо заједно. Нападаће ме Бошњаци рећи ће то је празна прича и бајка. Није бајка, јер је ово земља Бошњака и Срба једнако. Никоме не може да припада него људима који овде живе. Ја сам Србин, председник Србије, и наравно да волим Србе, али не могу да замислим да Прибој буде без Бошњака, и неће бити јер они имају иста права и не смеју да имају мања права.

- Не сме да се догађа да деца певају да неко пуца у џамије. Ја ћу сада више говорити шта ми Срби не смемо да радимо, што бих волео да неки други ураде и на другој страни. Поштујемо нашу цркву, идемо у манастире, морамо да поштујемо и она места где се наше комшије муслимани моле. Какво пуцање. Треба да помогнемо колико можемо, да идемо на Бајрам, као што позивамо на Божић. Ако неко мисли да то треба то да сруши, кажем имаће посла са државом, и држава по питању очувања мира и стабилности неће имати милости. Зато вас молим да ме послушате, јер знам да у Прибоју живе дивни људи, горштаци, који су преживели ужасно тешка времена. Немојте данас када ствари иду боље нешто покваримо. 

Замолио је грађане за одговорност, да сами међусобнпо разговарају, да другоме опрошстају што и само себи, и да се ставе у ципеле других, да разумеју шта други поручују.

- Могао бих да причам о стотину неправди према српском народу, али хоћу да се ставим у ципеле других. Молим и друге да се ставе у наше, јер само тада ћемо имати нормалну ситуацију. Дивно ми је почео дан у фабрикама, јер Прибој ће имати све више прихода. Када путеве урадимо, урадићемо друге, а добио сам већ списак нових. Верујем да је присуство највиших црквених великодсотојника овде знак колико је мир и суживот битан. Само уједињени можемо да гурамо Прибој напред.

Вучић ће у Слободној зони посетити још једну успешну фабрику, и то “Инмолд”, која је у систему дуалног образовања.

Челници фабрике су председнику показали графикон који показује како се фабрика кроз 10 година развијала и како је растао број запослених. 

- Кажу да ова фабрика изгледа као из немачке "Црне шуме" - рекао је Вучић. 

Делови из ове фабрике извозе се и за Норвешку, што се председнику посебно допало. 

Предсенику је предочено како је почела проузводња и идеја око ове фабрике, и како се развио цели бизнис и како у овој компанији функционише примена принципа дуалног образовања. 

Упознао се и са девојчицом која има 17 година и која већ ради. 

- Они ће брзо научити да преузму одговорност, да знају да цене динар - истакао је председник.

Ученици су председнику показали како функционише хидраулична компонента, а председник им је честитао да умећи и послу који обављају. 

- Такви се профили највише траже. Плата ће му за 5 и 10 година бити једна од највећих у Србији, у поређењу и са великим директорима државних предузећа - нагласио је Вучић. 

Председнику су представљени и уџбеници које компанија издаје у скраћеном издању за ученике који су у програму дуалног образовања, али и за запослене. 

Инмолд је породична компанија, са седиштем у Пожеги, основана 2006. године, а основна делатност је израда висококвалитетних алата за бризгање пластике и обојених метала, а поред тога, баве се и израдом ИМЛ робота.

У погону у Прибоју ради 100 људи, а у седишту у Пожеги 400 запослених.

Власник фабрике Горан Јанковић упознао је председника Вучића са плановима, показао му производни погон, као и машине и алате које користе у производњи. Истакао је да Инмолд ради за већину страних фирми које послују у Србији, попут Леонија, Грунера, Данијелија, Горења...

- Стварно је дивно, поносан сам што је једна породица ово направила - рекао је Вучић.

Додао је да је посебно богатство то што види младиће од 16, 17 и 18 година, који уче посао.

Међу њима је и седамнаестогодишњи Игор, који је бравар-заваривач, а Вучић је указао да ће његова плата за пет до 10 година бити једна од највећих у земљи, у рангу директора, јер су радници тог профила веома тражени.

Упознао је и двојицу осамнаестогодишњих младића, који ће почети да раде у тој фирми, и поручио им да је добро да имају сигурну будуцуност, али и да се ускоро ожене.

- Питао сам ако било шта можемо да помогнемо овој фирми, јер помоћ оваквим српским пословним људима нема цену - поручио је Вучић.

Додао је да његов саветник, Немац Јерг Хескенс каже да је фирма на нивоу успешних немачких фирми из региона Шварцвалд.

- Онда је јасно да наши грађани све могу да ураде - рекао је Вучић.

Посебно је скренуо пажњу на то да власник компаније има четворо деце, која су школована у Бечу, али се враћају у земљу, да овде раде.

- Још само аутопут до Пожеге да завршимо - рекао је Вучић.

Како је рекао, нова радна места у Прибоју значе много.

- То су велике ствари за будућност Прибоја, само да ми друге глупости не направимо. Иначе, страх од економског стања не постоји, напредоваћемо брже од свих других - рекао је Вучић.

Председник Александар Вучић започео је данашњу посету Прибоју обиласком Слободне зоне у том граду, као и турске компаније Флекс академи (Флеx ацадемy) и након разговора са турским инвеститором најавио да ће у том граду бити направљен још један погон. Обиласку Слободне зоне Прибој и компанија присуствују министарка привреде Анђелка Атансковић и амбасадор Турске Хами Аксој.

- Запослићете још 150 људи - свака част. Ово је прави муштулук. Овде су вредни људи, али хоће ли их бити довољно за посао... Добар дан, момци, срећан рад! Како им није хладно - упитао је председник а онда је један од радника из хале узвикнуо: Живео председник!

Председник је затим разговарао о томе како може да се помогне.

- Ми мало више да помогнемо, а ти мало да повећаш плате радницима - рекао је Вучић у разговору са једним од челника турске компаније "Флеx академy".

- Морамо помоћи општини и овим људима овде. Има 150 запослених, морамо им додатно помоћи - рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће у овај део Србије ускоро стићи и гас. 

- Стиже и гас ускоро до Прибоја, преко Нове Вароши. До краја ове године имаћете овде гас. То је велики успех за све нас, биће ово другачија Србија. Само то ће нас коштати 10 милиона евра - рекао је и додао: 

- Овај крај Србије ускоро не би требало да има проблема ни са канализацијом ни са снабдевањем водом.

- Јел ти расте извоз - упитао је председник турског инвеститора с којим се претходно нашалио да и те како добро разуме српски јер се овде и оженио. У пратњи је иначе и преводилац турског језика.

Председседник Вучић је ургирао и за повећање плате од 12 до 13 одсто за све раднике и истакао је да је газда компаније дао обећање. 

Вучић је разговарао и са радницима, међу којима су и Адис и Радиша који вредно раде уз грејалицу, а председник је истакао још једном да ће у Прибој стићи гас и грејање на гас, па ће следеће зиме у хали бити топло.

Адису, који је млађи и који има неколико деце, поручио је да ту не стане него да настави и да има још деце.

- Ти сада Булент немаш где да идеш, Београд, Прибој, Србија је твоја кућа - нашалио се председник са челником компаније и истакао како су Турци јако вредни људи. 

- Много сам срећан што сам ово могао да видим, што добро радиш, много сам срећан што си се везао за Србију, и ми смо много срећни што вас
- Али немојте да цицијашите – додао је.

- Нико није веровао да ћемо ово урадити, погледајте како је некада било, а колико је сада овде запослено радника – истакао је председник.

- Све што можемо да им помогнемо, да им помогнемо. Ако ће да запосле 150 људи, то је велика ствар за нас - истакао је Вучић. 

Председник је у разговору са челником компаније истакао како би ваљало да када стигне гас у индустријску зону у Прибоју обезбеди грејање радницима. 

Турска компанија Флекс академи на 20.000 квадратних метара пословног простора од 2017. године производи црева, челичне и пластичне водоводне цеви. Има 300 радника просечне старости испод 30 година, а 50 одсто су жене.

Извози у земље ЕУ, Русију и Америку, а планирано је да ове године продају робу за више од 22 милиона евра.

Од 2017. компанија послује у објекту некадашњег ФАП-а.

Инмолд је домаће породично предузеће из Пожеге које има неколико погона у Србији, а у Слободној зони Прибој се бави производњом ин-молд робота и алата за бризгање пластике који се користе у аутоиндустрији, пољопривреди, прехрамбеној и грађеивинској индустрији.

У прибојском погону запошљавају радника који раде прирпрему за производњу у Пожеги и праве производе од бризгане пластике.

Информер.рс

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Захвалан

12.01.2022 12:53

Хвала Вучичу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мањача

12.01.2022 12:58

Зашто срби и муслимани у Бих немогу живети у миру поштујући једне друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.01.2022 14:14

Прво треба поштовати БиХ као домовину па је онда све лаксе.

Name

?

12.01.2022 14:40

То питање постави политичарима!!!

Name

Беба49

12.01.2022 15:11

Зато сто немају предсједника попут госп. Александра Вуцица. Свака му цаст!

Name

Милан

13.01.2022 21:40

Србима је домовина Република Српска јер је србе БиХ прегазила као народ на референдуму о независности 01.марта 1992.године и показала да није њихова домовина. Зато су срби створили своју домовину Републику Српску и то је њихова домовина.

Name

Дубиоза Колектива

12.01.2022 13:01

Браво за, овом не-приликом, сваку изговерену ријец Пресједника Вуцица. Зелим и хоцу да вјерујем да долазе и из срца и из дубоког убједјења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грујо

12.01.2022 14:48

Ма свака ти је на мјесту ко Његошева

Name

Прика бн

12.01.2022 14:27

Ех гдје би нам био крај да ми имамо оваквог преседника у бих. Да нам пустише Фикрета да влада, рата не би било сигурно. Ко волио сукобе и рат, рат му био у кући

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

14.01.2022 04:52

Тачно ми Срби преко Дрине имамо своју државу Републику Српску.Милане злата ти је вредан коментар

ОДГОВОРИТЕ