ЕУ ломи копља око санкција Милораду Додику

Европска унија (ЕУ) ће на наредним састанцима размотрити могућности како реаговати конкретним мјерама против званичника РС који угрожавају Дејтонски споразум и функционисање државних институција Босне и Херцеговине (БиХ), најављено је у Бриселу.

Република Српска 11.01.2022 | 17:12
ЕУ ломи копља око санкција Милораду Додику

Петер Стано, портпарол ЕУ, је наговестио да ће се у француском граду Брест крајем ове недеље одржати неформални сусрет министара иностраних послова ЕУ и да ће се шефови дипломатије такође окупити на редовном састанку у Бриселу 24. јануара.

На једном или на оба сусрета ће се, према Становим речима, расправљати какав ће бити одговор ЕУ на насталу ситуацију у Босни и Херцеговини.

„Државе чланице интерно разговарају о томе како да приступе овоме и када је право време да искористимо све алате који су нам на располагању”, изјавио је новинарима Стано. Он је објаснио да је ЕУ до сада преносила поруку и позивала све кључне актере да се ангажују у превазилажењу кризе.

„Када сви напори пропадну тада ц́е државе чланице ЕУ одлучити када је право време да се користе одговарајуц́а средства”, навео је Стано.

Сједињене Америчке Државе су у 5. децембра донеле проширену листу санкција за дела корупције, којима је обухваћен и Милорад Додик, члану Председништва БиХ и лидеру Странке независних социјалдемократа (СНСД), водеће партије у бх. ентитету Република Српска.

“Дестабилизирајуће коруптивне активности Милорада Додика и покушаји урушавања Дејтонског мировног споразума, мотивисани властитим интересом, угрожавају стабилност Босне и Херцеговине и целе регије”, саопштио је о санкцијама подсекретар америчког министра трезора за тероризам и финанцијске обавјештајне службе Брајан Е. Нелсон.

САД су тиме прошириле постојеће санкције из 2017, док ЕУ већ од 2011. има постављен оквир за увођење санкција у БиХ. ЕУ се, међутим, иако су неке од чланица то тражиле, није придружила новим америчким санкцијама.

Званичници Европске уније су, под условом да остану анонимни, за Радио Слободна Европа (РСЕ) рекли да је време за „брутално кажњавање” Милорада Додика. Међутим, како је речено, постоји проблем у недостатку јединственог става, пре свега због тврдог противљења Мађарске.

Цамилле Церисе Гессант (Камил Сериз Жесан), заменица главног и одговорног уредника у европској новинској агенцији Агенце Еуропе, која покрива питања проширења такође сматра проблематичном чињеницу да у ЕУ нема јединственог става када су у питању санкције.

„Ако се Немачка заложи за мере, Мађарска је вец́ рекла да ц́е гласати контра мера против Додика. Санкционисање мање важних људи било би неефикасно. Европска комисија би сама по себи могла да смањи нека средства помоћи, али пошто су средства за целу земљу, мислим да би могло бити компликовано циљати само један део и да ц́е оштетити људе а не политичаре”, рекла је за РСЕ Гессант.

Она је мишљења да Европљани вец́ разговарају о ситуацији у Босни, али „као што је познато ЕУ увек треба времена да одлучи”, а посебно када је реч о суседству.

„Вец́ постоји правни основ да се усвоје санкције, али не знам да ли је довољна реторика да се донесу мере или су им потребне и чињенице”, сматра Гессант.

Које мере ЕУ су на столу?

У саопштењу које је у понедељак 10 јануара издала Европска служба за спољне послове (ЕЕАС) упозорава се да, ако се ситуација додатно погорша, „ЕУ има широк распон мера на располагању, укључујући постојећи оквир санкција, као и ревизију укупне (финанцијске) помоћи ЕУ“.

Петер Стано је новинарима изјавио да ЕУ има на располагању „широк обим мера” а не само два сегмента која се тичу укидања финанцијске помоћи или санкција.

„Можемо са определити за потпуну изолацију – за игнорисање. Побринути се да ова особа (Додик) буде потпуно по страни. Можемо циљати људе или институције око њега”, каже за РСЕ један европски извор упућен у процес. Овај извор подвлачи да у било каквом одлучивању треба имати на уму које мере могу утицати на људе у БиХ јер се не жели кажњавати грађане.

За многе у Бриселу конкретне санкције би биле најадекватнији одговор на акције, међутим, ради се о веома компликованом процесу у одлучивању, поготово када се све државе ЕУ не слажу за овом идејом.

Укидање финанцијске помоћи, према званичницима ЕУ, је најмање пожељна опција за Брисел, јер би се тиме погодили грађани Босне и Херцеговине а не лично Милорад Додик.

Оквир санкција и без консензуса у ЕУ?

Постојећи оквир санкција који је на снази од 2011. године је практично празан папир на који се евентуално могу додати имена оних особа за које се сматра да угрожавају функционисање државних институција БиХ и активно раде на дестабилизацији земље.

Међутим, у тексту усвојеног оквира из прошле декаде није конкретно наведено на који начин би се евентуално додавала имена санкционисаних особа, односно, да ли би за то био неопходан консензус држава чланица или могуће гласање квалификованом већином у ЕУ. Квалификована већина у процедурама ЕУ подразумева гласање 55 одсто држава чланица које представљају 65 одсто укупног броја популације ЕУ.

Текст овог оквира санкција, који је усвојен, како кажу наши саговорници, у потпуно другачијем контексту и другачијој ситуацији која је тада владала, сада је тема расправе на нивоу правних експерата, који разматрају могућности како би се могло ићи даље.

„Правно је могуће да се изгласају санкције само са квалификованом већином јер текст оквира је у овом смислу нејасан: не спомиње нити консензус нити квалификовану већину”, тврди један правни експерт.

Извори из ЕУ не негирају да је ова опција, у правно смислу могућа али подсећају да у пакси, када постоје овакви нејасни текстови докумената, државе чланице увек настоје да постигну консензус.

Одлука о начину гласања о могућим санкцијама у оквиру постојећег оквира сада је на земљама чланицама ЕУ.

Више европских извора на искључују могућност да се иде ка гласању са квалификованом већином, ако Мађарска настави да прети ветом.

Немачка, како је речено за РСЕ, је тврдо при ставу да се Додик мора санкционисати, те ради на убеђивању осталих земаља чланица које нису потпуно сигурне да су санкције најбољи одговор на кризу. Осим Мађарске која је најгласнија, како се сазнаје, има још неколико држава чланица ЕУ које и даље оклевају.

(Вијести / РСЕ)

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

БН

11.01.2022 16:30

Немозе нам нико ништа јачи смо од свих

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

11.01.2022 21:22

Окачи му слику на зид да вас развесели свако јутро кад устанете

Name

Борац

11.01.2022 23:06

Лако ми је за рудоњу. Он це побеци са парама. Ста це они папци око њега?

Name

запажање

11.01.2022 16:31

Боли Милета уво,авион рула по писти,рачуни од Русије до Емирата,можете му само прдити под прозором.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.01.2022 19:07

Миле ће побјећи али није само он крив за ову несрећу српског народа.Много је њих око њега који сносе кривицу а који неће успјети побјећи.

Name

НР

11.01.2022 16:36

Једине ефикасне санкције су санкције институција државе. Државних органа, правосуђа, јевног мнења, избора... Све остало није ефикасно и лако може имати контра ефекат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозе

11.01.2022 17:25

Ал кад се направи дрзава а ова је дунула, никад нико није имао намхеру да је направи вец да буде протекторат, бантустсн.

Name

Није него

11.01.2022 16:45

Само полако, немој да се ознојите од превише разматрања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

11.01.2022 16:56

Противник сам Додикове владавине али треба из почетка погледати ствари тако да је Бакир за санкције испред Додика.Запад се понаша као филм да гледаш од пола.Додје крај а незнаш ни о чему се ради.Тако ће само замрсити а не размрсити ситуацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кероводја

11.01.2022 17:22

У праву си

Name

мрга

11.01.2022 16:58

Предлажем идеално рјешење за све нас - нека странци потпуно среде пореску управу, царину, здравство и све институције из којих се народу не враћа 100%-тно уложени новац или услуге. То ће бити довољно да бахати чобани напусте поменуте институције, јер без крађе, немају шансу да опстану на бетону, који упорно загађују 30 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

11.01.2022 17:00

Која год земља мисли добро овом јадном НАРОДУ мора увести санкције Додику И његовим најблизим послусницима. Таман смо се Мало скуцили додик би у рато Али без њега И његови близи.Нама је јасно даби По њега И остале лопове била нај боља опција јел тако би сакрили сав лоповлук кои су урадили за ове год. Порука свим нормалним људима будимо ЉУДИ зивот је кратак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бари

11.01.2022 17:32

Зашто опозиција ако хоће да спријечи санкције или рат не изведе 100000 људи на улице и скине луђака са власти. Зашто!

Name

Ре Драган

11.01.2022 19:48

Је ли то "Драган" из Бужима? Јеси ли то ти "Драгане"?

Name

ја битте

11.01.2022 17:02

Знаци санкцијом би се погодоили градјани а не Милорад Додик, сад вам је јсано да ако буде та санкција да нецемо имати ни леба да једемо, ал националисти це да и даље да гласају за овог вампира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац РС Лакташи

11.01.2022 17:08

Ако желите мир и напредак у овој,назовимо држави, макните вође владајућих партија.Али,обзиром да и вама не одговара стабилна БиХ,ни од вас ми не очекујемо ништа корисно по народе БиХ. Сви ви правите себи простор за лична богаћења,стварајући нова жаришта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре лактас

11.01.2022 17:47

Народ то ради на изборима

Name

Фигаро

11.01.2022 17:11

Ха ха ха е док се они договоре пропаде ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

11.01.2022 18:23

Питање је ђе је прије могућ договор у ЕУ или БиХ. БиХ је мала и зато је пуно мање срање но ЕУ. Политичари ЕУ, као и ови наши и ту им придодамо ове медије, све то прди у једну и живе на рачун народа. Чисти паразити.

Name

Бањалука

11.01.2022 17:13

Вријеме је да забранимо извоз насих производа у земље ЕУ! Забранити путовање насих људи у исте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

11.01.2022 17:15

Битангу хитно процесуирати и имовину сто се мозе вратити у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Миxајло Браво

11.01.2022 17:57

А бисеру мој јеси бистроок

Name

Усур

11.01.2022 17:16

Ови ко бакир ако неце сви санкције ми их прегласамо и каземо да је све по закону ако неко пита по којем ми каземо " оном " и све мозе , јест ми то познатао , сцхмита ми умјесто тита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

11.01.2022 17:19

Додик најјаци по 100ти пут то доказује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2022 17:40

Он мозе бити најјаци само теби и теби слицнима, са ИQ =0.25 ?????

Name

Недо

11.01.2022 17:21

Санкција је казна. А свака казна има три циља: 1. репресивни,2. превентивни и 3. педагоски. Од анексије БиХ 1908 године до дана данасњег 2. и 3. циљ код Срба није никада постигнут. Када це бити- не зна се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно

11.01.2022 17:38

Ми Балканци смо луди народи, само се не зна који је луђи.

Name

Србољуб

11.01.2022 17:56

Полако , али сигурно.

Name

Једноставније

11.01.2022 18:02

Ако вам је ваш миљеник проблем за увођење санкција , онда пређите на једноставнију опцију , уведите санкције његовој гласачкој машинерији , а то су буџетлије , који ништа не раде , а примају релативно високе плате и служе искључиво да на такозваним изборима подрже вашег љубимца и велика већина пензионера , који једва преживљавају , а никада га нису издали . Ваша безрезервна подршка пљачкашима , сада вам се обија о главу , јер екипа која пљачка овај народ , ево неких двадесетак година дочепала се туђих пара и све могуће и немогуће купују и само им је циљ да и даље држе под контролом правосудни систем , који је за њих најбитнији , а све остало њих тешко да интетесује .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

11.01.2022 18:44

Идеално рјесење за нас је да зовемо Њемце да нас преузму,бар цемо знати ко влада,бице средјена дрзава и нецемо морат бјезат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

11.01.2022 19:15

Ту су браћа руси и вето.Ма могу Милораду само пљунут под прозор.Једноставно реци краљ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

11.01.2022 19:39

Биједни Орбан ће га спасити. Мало морген . Одосте у изолацију а тако вам и треба биједо и у мозгу и у стандарду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

11.01.2022 20:02

Србин никога и никад није нападао. Србин никога и никад није мрзео. Србин прашта, али не заборавља. Слобода, Слава и Свети Сава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

11.01.2022 20:37

Еу чека изборе, ако Миле опет побједи онда ће бити игранке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2022 22:49

Цугно си признај ?

Name

Кенан

11.01.2022 21:23

Дајте људи да помогнемо.Бар да скупимо новац за храну.Ово је туга голема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо

11.01.2022 22:50

Када видимо изласнот у Приједору, стварно морамо бити безобразни па кривити било кога другога. Тако нам је на скоро свим изборима. И све док нам неко други био крив, бицемо црна рупа у Европи. Људи, пред огледало и дубоко удахните..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сребренко К.

11.01.2022 22:55

Што пре то боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћорак

12.01.2022 11:55

Прођох свјета скоро чиаву европу од 1968 до2008 мислио сам и борио се за РС дао икапом и шаком сад видим колико сам будала кад сам остао без здравља срамота ме коме сам помагао лоповима и тој багри од политичара да сам имао и мало памети никада се неби вратијо,зато млади бјежите и не окрећи те се домовина је оно гдје можеш нормално живјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

12.01.2022 13:39

Врло једноставно! Укљућити ФБИ, у истрагу, расписати црвену интерполову потјерницу, као за било којим другим криминалцем, а у међувремену прекинути његове личне токове новца и бизниса, и конфисковати сву имовину у РС, и у иностранству до конаћног завршетка истраге и доношења пресуде!!

ОДГОВОРИТЕ