Зашто се људи у Кини вјенчавају са духовима?

У руралним кинеским провинцијама као што су Шанси и Хенан прилично је уобичајено да се две преминуле душе венчају, или да се жива особа уда за духа.

Занимљивости 11.01.2022 | 16:24
Зашто се људи у Кини вјенчавају са духовима?

Али зашто би неко желео тако нешто?

Веровање у загробни живот је веома снажно у Кини. Живи рођаци дужни су да приносе понуде духовима својих предака како би били сигурни да су срећни и добро збринути у следећем животу.

Профимедиа
 

Ако мушкарац или жена умру неожењени, верује се да ће у загробном животу бити усамљени. Родитељи ће уговорити брак духова не само зато што воле своју децу и желе да их поштеде усамљености, већ и зато што се плаше да ће се несрећни дух вероватније вратити и прогонити их.

Би-Би-Си је 2016. известио да су бракови са духовима били посебно популарни у Шансију јер су многи неожењени мушкарци изгубили животе у индустрији рударства угља. Проналажење невесте за њиховог покојног сина за загробни живот био је начин да му се надокнади што је умро млад док је радио да би издржавао породицу.

Према једној легенди, несрећни дух би могао изазвати болест у породици као знак незадовољства. Ако се рођак разболи релативно брзо након сахране и за његову болест нема лека, може навести породицу да потражи супружника покојнику.

Иако би могло бити примамљиво мислити да покојник не може имати децу, то није у потпуности тако.

Ако је преминули мушкарац накнадно ожењен, онда породица може усвојити наследника за њега. Пожељно, брат покојника ће доделити једног од сопствених синова за наследника. Када се то уради, син ће наследити удео свог новог оца у породичном имању, али такође мора дати одговарајуће понуде свом усвојеном оцу.

Профимедиа
 

У неким крајевима, неожењени мушкарац не може бити сахрањен на истој парцели са својом породицом јер је осрамотио своје претке тиме што није наставио њихову породичну лозу.

С тим у вези, неудатим женама може бити ускраћена званична сахрана. Брак духова између две покојне душе решиће оба ова проблема и омогућити одговарајућу сахрану сина и његове нове жене, доносећи утеху обема породицама.

Профимедиа
 

Док се венчања духова обично спроводе између двоје умрлих људи, постоји много оних који се закључују између живе особе и покојне.

Неудате жене у неким деловима Кине сматрају се не само срамотним већ и теретом за њихове породице. Друштво их може избегавати. Брак са покојником ће побољшати њен положај у заједници и обезбедити јој место у породичној кући мужа.

(24седам.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар