Естрада у паници: Пореска чешља уговоре пјевача

Пореска управа Републике Србије најавила је појачану контролу угоститељских објеката који су у новогодишњој ноћи организовали наступе, а посебно оних клубова, хотела и ресторана у Београду у којима су наступале највеће естрадне звезде, сазнаје Курир.

Забава 11.01.2022 | 11:53
Естрада у паници: Пореска чешља уговоре пјевача

Разлог за то је што се у јавности спекулисало да певачи зарађују много веће своте новца у односу на оне бројке које стоје у уговорима.

Велика паника последњих дана завладала је међу организаторима дочека Нове године, и то кад је Пореска управа најавила да ће прочешљати све уговоре склопљене са извођачима које су ангажовали за наступе у српској престоници. Предмет истраге, како сазнајемо од извора блиских некима од организатора, биће хонорари естрадних звезда.

- Обавештавамо пореске обвезнике да су дужни да у складу са одредбама чл. 108а Закона о порезу на доходак грађана, са интерпретатором и другим ангажованим лицем на извођењу естрадног програма забавне и народне музике или другог забавног програма, закључе уговор и да Пореској управи до петог у месецу доставе писмено обавештење о закљученим уговорима у претходном месецу. То се односи на правна и физичка лица која обављају регистровану делатност из области угоститељства, туризма, а у својим или закупљеним објектима организују извођење естрадних програма забавне и народне музике или других забавних програма - пише у саопштењу објављеном на сајту Пореске управе РС, у ком је појашњено још детаља:

- Обавештење о закљученим уговорима о извођењу естрадних програма забавне и народне музике подноси се на обрасцу ОЗУ, уз који се подносе и копије свих уговора закључених у претходном месецу. Напомињемо да Пореска управа решењем изриче меру привремене забране обављања делатности у трајању до 30 дана послодавцу из области угоститељства, туризма, посредовања и других делатности, ако организује извођење естрадног програма забавне и народне музике или другог забавног програма, ангажовањем интерпретатора и других лица без закљученог уговора или ако Пореској управи у прописаном року не достави писмено обавештење о закљученим уговорима - пише у саопштењу.

Огромне своте

Наиме, већ месецима уназад се у медијима писало о сумама које ће највећа имена зарадити у најлуђој ноћи, а које су поприлично високе. То и не чуди кад је Нова година у питању, али проблем представља то што су у уговорима неких од њих договорени знатно мањи хонорари. То значи да су многи од њих "на папиру" пристали да певају за упола мање своте од оних које су заиста узели, те да су остатак добили "на руке".

Подсетимо, велики број најпознатијих домаћих имена за улазак у 2022. годину певао је баш у Београду, што је на неки начин била сигурица с обзиром на то да су бројне друге државе у региону и Европи отказале прославу Нове године.

Тако се за Ацу Лукаса, који је певао у једном популарном клубу, наводило да ће у најлуђој ноћи бити богатији за чак 60.000 евра, и он спада, сасвим оправдано, у једног од најплаћенијих музичара.

Фото: Принттсцреен/Магазин ин

По заради га у стопу прати Ацо Пејовић, који је за наступ у хотелу наводно узео 45.000 евра.

Фото: Курир ТВ

Радиша Трајковић Ђани, који је певао у ресторану, трећи је на лествици с хонораром од 40.000 евра.

Фото: Дамир Дервишагић

Нешто скромнија је Александра Пријовић, која је у луксузном београдском хотелу наводно певала за 35.000 евра.

Њене колегинице Сека Алексић и Дара Бубамара уговориле су новогодишње тезге за 25.000 евра. С Даром је наступао и Слоба Радановић, који је узео исту суму као старија колегиница.

Фото: АТА ИМАГЕС, Немања Николић, Ана Паунковић

Рада Манојловић је у новој години богатија за 20.000 евра захваљујући наступу у једном ресторану. Наташа Беквалац наводно је за дочек и репризу Нове године добила 70.000 евра, а она је наступила у једном хотелу у престоници.

Фото: Зорана Јевтић

Ко је од њих, али и других који нису наведени на списку, потписао уговор на мању своту, остаје да истражи Пореска управа, а резултате овог чешљања ћемо свакако сазнати врло брзо.

(Курир

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Није свеједно

11.01.2022 11:53

Додјите у РС, Додик, не само неће наплатити порез, већ ће вам дати хеликоптер да се возикате, пјеваће заједно са вама и даће вам велики хонорар и бакшиш. Има се, уштедио је од борачке популације и пензионера. Што им више закида, они још више гласају за њега, ваљда научили да буду потлачени вијековима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.01.2022 18:29

то је естрадни шљам.

Name

Дијагноза

11.01.2022 11:57

Немојте их дирати видите да немају шта обући, пјевају полу голе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2022 12:20

Добро су се сјетили. Гањају киоске и тезге, а милиони промичу.

Name

ИГОР

11.01.2022 12:22

СТРАШНО. КАКВИ ИНДИЈАНЦИ МЛАТЕ ПАРЕ. НЕМА НАДЕ ЗА НАС. ЗАШТО ЛИ СМО У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ НА МУЗИЧКОМ СЛУШАЛИ БЕТОВЕНА И БРАМСА?! КАКО СЕ ТО НИЈЕ ПРИМИЛО У ОВОМ НАРОДУ? ОСМАНСКО ЦАРСТВО ЈЕ ПРЕДУГО ТРАЈАЛО ОВДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

11.01.2022 12:45

Колико су продали мјеста и колико је улаз и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметно

11.01.2022 12:53

Тако и треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

11.01.2022 13:15

Док има будала да плаћају нека узимају

ОДГОВОРИТЕ