Годинама уназад траје борба против паса луталица

Мјештани села Доња Кола на Мањачи више од десет година боре се против паса луталица који им кољу стоку, загађују питку воду, а боје се и за животе своје дјеце, коју свакодневно морају пратити у школу. На њихове захтјеве надлежни су се оглушили.

Република Српска 11.01.2022 | 08:34
Годинама уназад траје борба против паса луталица

Браниславу Трубајићу пси луталице прошле године заклали су двије овце и двоје јагњади. Ове године остао је без четворо јагњади. Мјештани Доњих Кола стоку не смију пуштати вани без надзора, али пси луталице почели су нападати и људе. Овај проблем, кажу, није од јуче.

 „Ми уназад десет година имамо проблем са  псима луталицама, који су се претворили у звијери. Нападају нам стоку, нападају нам усјеве, газе, загађују околину, изворе питке воде и нападају нам и дјецу. Тако да сваки родитељ мора да води своје дијете у школу, боји се за живот свог дјетета“, каже Трубајић.

У више наврата обраћали су се претходним градоначелницима Давидовићу и Радојичићу, недавно су писмени зајхтјев упутили Градској управи, предсједнику Скупштине града Бањалука, Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства, али надлежни, како кажу мјештани, одговорност само пребацују са једних на друге. Своје стадо и себе од подивљалих паса бране вилама и моткама,  јер од надлежних нема помоћи.

„Ја се с тим бавим, мало већим стадом. У први наврат нас је седам бранило, нисмо одбранили, 11 комада отишло. Касније пет, седам, углавном све скупа ми је отишло 19 комада плус јарац,то је 20 комада. Ја сад држим овце стално у штали, пустити не смијем, ако положим овцама ван штале у тор, морам чувати“, тврди Бранислав Јаворац.

Због нереаговања надлежних Бранислав Јаворац каже да му не преостаје ништа друго него да овце доведе у град.

„Првог маја, или прије чим трава буде, довести стадо од сто комада пустити у парк и рећи ето то је ваше, боље и то него да поједу пси“ каже Јаворац.

Мирослав Милашиновић остао је без три овце, једна је, каже, остала полужива. Код комшија, каже Милашиновић, још већа је штета.

 „Ја сам дошао из ноћне смјене, жена била кући, синовац био, брат, њих шесторо бранило, значи на двије стране раздвојило једну одбране, док дођу на другу страну, даве овамо. Тад је било 35 степени, ја сма то морао онакав уморан из ноћне смјене, вући закопавати“, истиче Милашиновић.

Мјештани тврде да се на овом мјесту остављају пси које грађани више не желе да држе па тако изгладњели пси постају дивљи и нападају у чопорима домаће животиње. Цијена просјечног јагњета је око 240 марака, док је овца око 250, тако је штета у овим домаћинствима више хиљада марака, а многима је сточарство једини извор прихода. 

(БН Фото: Илустрација)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Снуп Дог

11.01.2022 08:01

Данас је" модерно" имати Пса, али када виде да то пуно кошта и да има пуно обавеза е онда га тако доведу негдје и пусте. Само по џепу, оштро !

ОДГОВОРИТЕ
Name

СПГО

11.01.2022 09:27

Пси су животиње које су у највећој мери припитомљене и прилагодиле се човеку! Нису то пси луталице, већ НАПУШТЕНИ ПСИ! Неодговорни и примитивни власници су их оставили на милост и немилост!

Name

Ре

11.01.2022 09:36

Да су бринули о својим псима и њиховом размножавању не би било луталица. Узму пса и онда га пусте да лута без контроле. До људи је. Бтw, зашто нема прасића или јагњића луталица? Зато што људи воде рачуна о њима.

Name

Миле

11.01.2022 08:27

Јадни су ови пси, који су некада имали власника, који их је без имало милости оставио да умру од глади на Мањачи. И сада настају ови проблеми. Покушајте овим псима наћи дом, ми смо удомили пса прије 4 године и пресретни смо. А држава треба систематски да риешава проблем , понудити и јасно обавјештавати грађане о могућности бесплатне стерилизације паса, путем радија, ТВ, билборда. Учити дјецу од малена , у школи, да се животиње воле и да су им пријатељи, па онда таква одрасла особа никада неће оставити свог најбољег пријатеља на улици. Будимо сви хуманији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господа из БЛ

11.01.2022 08:28

Идемо на излет или на село али не даље од 30 КМ и тако се ријесимо вољенг цуке. Тај терор дозивљавају свакодневно сви становници околних села

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

12.01.2022 08:05

Емој друзе е затоје крива Опстина због Казни треба дасе ципују зивотоње и кад је власник пусти оцитасе цип цојеје и онда следе казне Мало зесце и одузимање зивотоње и да висе не мозе посједовати ПСА или мацку. Као код орузја једином погресио нена залбе самси и у вести обуку као на западу КО не савлада немадрзања зивотоње.

Name

Татар

11.01.2022 08:28

Борба са псима луталицама нокад није ни поцела али ујдурма око прања пара кроз ту ставку јос увек траје.Једино у Босни децији додатак за једно дете је око 40км аза једног пса је 150км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славен

11.01.2022 08:35

Нормално, када су људи неодговорни. Псе узму док су мали, дају дјеци да се играју и затим их баце. Још гори су тзв. "одгајивачи" који "вишак" бацају, па ловци... генерално неодговорни власници паса су узрок проблема. Те животиње и штета настала су тек резултат. Организација "Догс Труст" има одличан пројекат стерилизације у неколико градова у БиХ, али су га на подручју Бањалуке обуставили, јер је неколико ветеринара злоупотребило значајна средства која су кроз пројекат дошла из иностранства. Пљачка, једноставно. Када су то утврдили ови из Енглеске, само су обуставили рад код нас. Сада је стање на терену грозно и биће потребно пуно рада, али прије свега промјена размишљања (то код нас значи - глоба) да се стање промјени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маните се

11.01.2022 08:46

Маните се празних прича и наводних љубитеља животиња. Увијек су постојали шинари и ловци који су вршили одстрјел болесних паса луталица

ОДГОВОРИТЕ
Name

За овог идиота

11.01.2022 09:03

То нису болесни пси, то су напустени пси. Сто се тице одстрела, ја сам висе да исти буде за такве твог размисљања.

Name

Одговор

11.01.2022 10:21

Идиоти узму пса па га након мјесец дана пусте на улицу. Прије два дана на Крчмарицама три пса луталице вуку путем мртво лане. Сав цивилизовани свијет је све то регулисао само ми затварамо очи пред проблемом и штитимо псе луталице.Ко је заштитио то мртво лане???

Name

Ре За овог идиота

11.01.2022 11:43

А зашто је теби важнији пас од човјека? Ево ја предлажем да нађемо прагматично рјешење, да све те псе луталице донирамо нашим пријатељима Кинезима! Они су провјерени љубитељи паса.

Name

Да да

11.01.2022 10:19

Има их на сваком кораку ... Једини другима то из авлије у авлију ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

11.01.2022 11:58

Питам ове зитеље да ли керови нападају власт.када додје у село ако не нападају онда је то заједницки договор да вама праве стету и да вас нападају јер не гласате за власт.на ову ситуацију прави одговор би дао Коциц

Name

О Чему Ви

11.01.2022 11:57

Човјек и Пас се подпуно исто понашају кад су гладни и напуштени . У овој ситуацији, Пси се сасвим природно понашају, немају избора, гладни су !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

11.01.2022 23:36

Колико људи могу бити лоши па да оставе пса чим нарасте јер није им више занимљив и не стерилишу их, стварно сам у шоку какви су људи постали а због тога у сваком смислу испаштају недужни.?

ОДГОВОРИТЕ