У част хероју: Откривена Спомен-плоча Милану Тепићу

У част мајора Милана Тепића, у улици која носи име овог великог хероја постављена је Спомен-плоча, коју су свечано открили градоначелник Драшко Станивуковић и Александар Тепић, син Милана Тепића.

Република Српска 08.01.2022 | 14:39
У част хероју: Откривена Спомен-плоча Милану Тепићу

– Једанпут људи дају ријеч, она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко – цитирајући ријечи мајора Тепића градоначелник је поручио да је Тепић својим ванвременским подвигом свима нама одржао лекцију како се даје ријеч и како се брани слобода, отаџбина и народ, додавши да ће због тога овај истински херој остати упамћен не само по својим ријечима, него по својим дјелима.

Станивуковић је истакао да ће се о Тепићевом посљедњем дану причати се док је српског народа, те да на његову херојску одлуку могу бити поносни сви војници, а на његову храборст читав наш народ.

– Кажу да је тог 29. септембра 1991. рекао војницима „ја знам шта треба да радим“ и знао је, био је човјек који је за одбрану своје земље дао оно највредније што је имао – свој живот, отишао је у смрт, а затим у легенду. Овом спомен-плочом, Бања Лука показује да поштује његову жртву и борбу за свој народ, показујемо да смо захвални и да његова одлука да тог дана остане у магацину и спаси војнике и свој народ, није била узалудна – рекао  је Станивуковић.

– Споменици су нам опомена да смо се за ово што имамо борили, да су за ово што имамо моги људи дали свој живот и да никада не смијемо заборавити колико су нас задужили – истакао је градоначелник, додавши да Бања Лука памти, сјећа се и поштује жртве, а ми као заједница треба да се са поносом сјећамо оних који су своје животе уградили у темеље наше земље, те да не заборавимо њихова велика дјела, јер нашом историјом обликујемо нашу садашњост и будућност.

Он је додао да је поносан што ће ове године када Република Српска обиљежава 30. рођендан, Бања Лука кренути у изградњу централног спомен-обиљежја посвећеног погинулим и несталим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Истакавши да иако су бисте, спомен плоче, улице и обиљежавање важних датума вид одавања почасти нашим херојима,  градоначелник је казао да постављање спомен-обиљежја ипак не смије бити крај нашој захвалности заслугама наших хероја, те да праву захвалност показујемо онда када сви заједно живимо слободно, сложно и срећно не дијелећи се ни на који начин, јер су – како је рекао – хероји за то гинули.

Син хероја Милана Тепића рекао је да му је част што је данас, када Република Српска слави 30. рођендан у Бањој Луци, те је изразио захвалност градоначелнику и Градској управи што је у улици која већ дуго носи име његовог оца постављено још једно спомен-обиљежје.

– Ово је само доказ да се сјећамо наших бораца и хероја, а док год их се сјећамо ми као народ знамо свој пут – поручио је Тепић.

-Изузетна ми је част што се открива спомен-плоча у част мог саборца и мог старјешине мајора Тепића, јер је он својим подвигом успио, као што је рекао наш пјесник Дис из праха прећи у звијезде. Тепић је био неприкосновен и изузетан  човјек који је својим потезима и понашањем био примјер другима – казао је Славко Винаи, саобрац Милана Тепића.

Подсјећамо, у част мајору Милану Тепићу, Република Српска установила је Орден за посебне заслуге у рату, а име мајора Тепића данас носе многе улице у градовима широм Републике Српске и Србије. Одлуком Предсједништва Социјалистичке Федеративне Републике Југославије мајор Тепић постхумно је одликован Орденом народног хероја.

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Крле

08.01.2022 14:01

Остат ће записан подвиг вриједан вјечности. Слава ти мајоре,твоја част птевазилази све облике херојства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсиница

08.01.2022 14:08

Пуно је година прошло од његове погибије. Свака част градоначелниче!

Name

Ре

08.01.2022 14:51

Јест и чудо направио олош ко и сви до сада ,покрао тата милионе из буџета и сад дерпе глуми добротвора ма мрш све ти јебем болесно !

Name

Ре ре

08.01.2022 16:28

Ти си прави дерпе.

Name

За Ре

09.01.2022 06:22

Он је можда покрао милионе, али није милијарде. Разлика је ипак огромна.

Name

Маx

08.01.2022 14:18

Мајор Милан Тепић је легенда и истински херој којег ће се наш народ вјечно сјећати.Његово херојство је вриједно дивљења.Слава му и хвала што је показао шта значи част,морал,поштење и патриотизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

08.01.2022 14:22

Цуј херој није успео да се извуце и херпј.

Name

Распоп

08.01.2022 16:21

Херој а толико војника дигнуо у зрак лудило још траје

Name

лоше

08.01.2022 15:39

Ово је јако ружно и безосјећајно, уз мајора тепића погинуо је и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић који је покривао мајора. Сад подижете споменик Тепићу без Стојадина јако је безосјећајно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГБ

08.01.2022 19:04

Управо тако. Никако не заборавити ни њега! Вјечна слава СТОЈАДИНУ МИРКОВИЋУ!

Name

Аман

08.01.2022 20:12

Србовање ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид

09.01.2022 09:47

Хвала Драшко! Ова твоја активност је отргла од заборава човјека,официра,припадника ЈНА,који је само извршавао добивени задатак одбране имовине у овом случају од паравојних формација Хрватске.Ове снаге су формиране на идеологији фашизма-усташтва и мржње према свему што је Дрпско. Дао ми је примјер како се извршава задатак са својим војницима које је наредио да оду а један није хтио.Такви су истинске српске патриоте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

09.01.2022 14:00

Војнику Стојадину је Тепиц , као и осталима, наредио да се преда. Није се предао. Остао је. И не спомињу га данас. Јер није био официр ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид

09.01.2022 17:28

Зоки,сваког официра без обзира на чин и дужност чини великим или безвредним његов војник од кога зависи свака одлука комаданта....дужно је поштовања што су ријетко одговорни и војника Стојадина ставили из мајора Тећа јер они су у овом величанственом чину,достојна српском војнику једно...

Name

апухац

09.01.2022 17:44

Открива се плоча и слави се самоубица који је узео себи живот као и десеторици младића који су били припадници ЈНА. Да је био нормалан сад би живио уз своју жену и дјецу, као и ови младићи којима сигурно није рекао шта ће учинити. Људи будите нормални. Лп,

ОДГОВОРИТЕ