Златник из чеснице једанаестогодишњем Луки Трубајићу

- У Цркви Свете Петке у бањалучком насељу Старчевица данас је одржано традиционално ломљење божићне чеснице за дјецу, а златник са мотивом Христовог рођења је добио једанаестогодишњи Лука Трубајић.

Република Српска 07.01.2022 | 11:38
Златник из чеснице једанаестогодишњем Луки Трубајићу

"Срећан сам. Било је пуно дјеце. Окретао сам чесницу са другарима, златник је само испао и ја сам га покупио", рекао је Лука, ученик шестог разреда Основне школе "Бранко Радичевић".

Лука је честитао Божић традиционалним поздравом "Мир Божији, Христис се роди!", истичући да сваке године са радошћу долази на ово традиционално ломљење божићне чеснице.

Велики број дјеце школског и предшколског узраста учествовао је у овом божићном обичају, у организацији бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији и Парохије ребровачке.

Предсједник Одбора Милорад Арлов рекао је новинарима да је ово 14. ломљење чеснице у бањалучком насељу Старчевица, а шесто у новом храму, те најавио да ће наредне године за 15. јубиларно ломљење чеснице бити приређен и већи златник.

Он је нагласио да треба мислити и на сународнике и дјецу на Косову и Метохији, али и у Глини и на Банији који већ другу годину славе празнике у контејнерима.

Чесница је поклон пекаре "Старчевица", а спонзори овог божићног обичаја су били Одбор и Управа Владе Србије за дијаспору и сарадњу са Србима у региону.

Српска православна црква прославља данас Божић, најрадоснији хришћански празник – дан Рођења Исуса Христа. Божић се слави три дана, а вјерници се поздрављају са "Мир Божији, Христос се роди", уз отпоздрав "Ваистину се роди".

(Срна) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дзоо

07.01.2022 13:21

Бозе помози овом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трубајићи

08.01.2022 09:38

Гдје баш у Доња Кола?

ОДГОВОРИТЕ