Лопаре: Прослављено Бадње вече уз паљење бадњака

Велики број мјештана општине Лопаре окупио се у порти цркве Покрова Пресвете Богородице како би након литургије, а у сусрет Божићу, присуствовали паљењу бадњака.

Република Српска 06.01.2022 | 21:55
Лопаре: Прослављено Бадње вече уз паљење бадњака

Вечерња литургија и традиционално паљење бадњака дио су традиције српског народа коју Мајевичани генерацијама његују.

Дочеку најрадоснијег хришћанског празника увијек се највише радују малишани. Мали људи имају велико срце и најљепше жеље.

Кажу да желе срећу свима. Иако су мали, већ сада су свјесни колико је битно очување обичаја и традиције.

Начелник општине Лопаре Радо Савић изразио је задовољство што је велики број Мајевичана из дијаспоре дошао да прослави празнике код куће.

Посебно га, каже, радује долазак младих људи који су будућност тог краја.

“Надам се да ће нам божићне поруке помоћи да се боримо за слогу, за мир, просперитет наше општине и наше Републике Српске. Надамо се да ће нам молитве помоћи да сваки човјек живи боље, да његова породица буде срећна и задовољна. Само тако можемо ићи напријед и развијати се”, поручио је Савић.

Стојан Стевановић из Удружења Мајевичана у Швајцарској је рекао да они из дијаспоре посебно журе да у ово доба године буду у свом родном крају.

“ Свима желим прво мир, љубав, здравље и наравно то да ова пандемија прође и да се дијаспора и матица поново друже као што је било у стара времена.”

Директор Дома здравља у Лопарама Желимир Нешковић такође је својим суграђанима али и Србима из региона и читавог свијета пожелио срећан Бадњи дан и Божић.

“Врло је важно да грађани данас обилазе своје богомоље, да се окупљају у њима и да на тај начин пошаљу поруку мира и среће која нам је потребна у овим данима”, поручио је Нешковић.

Ватра наложеног бадњака угријала је душе присутних вјерника, а небо изнад Мајевице пред Божић је обасјало и украсило на стотине боја спектакуларног ватромета.

(БН) 

Коментари / 0

Оставите коментар