Србија уз Новака, боримо се да има исти третман

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је данас за британски Скај њуз (Скy неwс) да она и цијела Србија стоје уз најбољег тенисера свијета Новака Ðоковића, којем аустралијске власти нису дозволиле улазак у земљу, наводећи да се Србија бори да Ðоковић има равноправан третман као и други спортисти.

Србија 06.01.2022 | 16:54
Србија уз Новака, боримо се да има исти третман

Брнабић је такође истакла захтјев, без жеље да се мијеша у прописе о имиграцији у Аустралији, да Ðоковићу буде омогућено да из неадекватних услова у хотелу у којем борави, буде пребачен у кућу коју је изнајмио и у којој би боравио током "Аустралијен опена", уз гаранције државе Србије.

У вијестима у 14 сати, емитован је прилог о Ðоковићу који, послије више сати чекања на аеродрому у Аустралији, није добио дозволу да уђе у ту земљу, уз цитирање изјаве предсједика Србије Александра Вучића о том случају, као и изјаве премијера Велике Британије Бориса Џонсона, који је рекао "да је добра идеја да се буде вакцинисан".

На питање слаже ли се са том изјавом Џонсона, Брнабић је рекла да је и сама вакцинисана, чак и трећом дозом, те да власти у Србији константо позивају грађане на вакцинацију, али да, конкретно, Новак Ðоковић није добио исти третман као други спортисти у Аустралији.

"Новак је добио медицинско изузеће, као и дозволу да учестувје на Аустралијан опену, зато је сада тамо", рекла је Брнабић.

На питање зашто је онда у таквој ситуацији ако има изузеће, Брнабић је рекла да је то питање за аустралијске власти, у које не жели да се мијеша, али да је њој као премијерки и цијелој земљи важно да се донесе рјешење што прије.

"Тражимо да Новак буде премештен из хотела, хостела, у којем се сада налази, у кућу коју је изнајмио и у којој би боравио током турнира. Као премијерка Србије не желим да се мешам у имиграциона правила у Аустралији, али је Србија понудила све гаранције да Ðоковић буде премештен на друго место док чека одлуку", рекла је Брнабић.

Она је навела да је предсједник Србије Александар Вучић у директном контакту са Ðоковићем и његовом породицом, те да је она у контакту са Амбасадом Србије у Аустралији, и амбасадом те земље у Београду.

"Ми заиста не разумемо. Новак има медицинско изузеће, на основу тога је добио додзовлу за учешће на турниру, укрцао се на авион... Ако немате визу, нити све документе, не можете ни да се укрцате на авион, посебно не за Аустралију. Други тенисери који су имали медицинско изузеће ушли су у земљу", рекла је Брнабић.

На питање да ли се слаже са оцјеном предсједника да је ријеч о политичком прогону, Брнабић је рекла да не може да види ништа друго у томе.

"Новак је третиран другачије. Има изузеће, добио је дозволу организатора турнира, укрцао се на авион, а задржан је неколико сати на аеродродму... Третиран је другачије од осталих и то је оно што нас наводи да тако мислимо", рекла је Брнабић.

На питање водитеља везано за објаве Новака Ðоковића о вакцинацији на друштвеним мрежама, Брнабић каже да не може бити Ðоковићев адвокат за његове личне ставове.

"Правила су правила, ако је добио изузеће, које су прихватили организатори и здравствено особље Аустралија опена, ако му је дозвољено да уђе у авион, ако је њевог тим показао доказе не знам зашто му се то дешава", упитала је поново премијерка Србије.

Брнабић каже да ће Србија привхатити одлуку, а нагласила је да сви знамо да најмање 20 различитих тенисера није вакцинисано и показали су разлоге за то и играће.

"И Новак је једини који има оправдање и није му дозвољено да уђе у Аустралију", рекла је она.

"Урадићемо све да Новак има исти третман. Стојим уз Новака, Србија стоји уз Новака, сви стојимо уз Новака и његову породицу у овим тешким временима", рекла је Брнабић и нагласила да сви исчекујемо брзи одговор и да ће у међувремену Новак бити у излозацији у адекватним условима.

(Тањуг)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Биги

06.01.2022 15:59

НООООЛЕЕЕЕ САААМПИОООНННН Побиједио си вец морално духовно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иги

06.01.2022 19:18

Ноле друзе, прими вакцину као и сви остали, јеси ти специјалац , БОГ ОТАЦ да си изнад закона?

Name

Тако је Биги

06.01.2022 20:56

У праву си брале,тако је.

Name

Цобра

06.01.2022 17:27

Како да Ђоковић има исти третман кад се није вакцинисао а други тенисери јесу, треба га вратити кући, а треба га казнити јер као антиваксер утиче на грађане да се не вакцинишу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За "цобра"

07.01.2022 01:12

Ти цитас а немас појма ста цитас.а вјероватно тако и размисљас.медју уцесницима има 20-ак невакцинисаних тенисета,медју њима и дјоковиц.имају медицинско изузеце које им је одобрено јис прије уласка у аустралију.сви су усли само је Дјоковицу забрањено.а ста реци нехо да су велике игранке у питању.какве вакцине какви бакраци.постујем став дјоковица да се не вакцинисе .његов избор. Многе утицајне илицности разних з професија су антиваксери и не трпе омаловазавања по питању вакцина.

Name

Б лука

07.01.2022 07:08

ЦОБРА, СМЕЦАРУ

Name

Доко Новак

06.01.2022 17:51

Е ајмо онда ста цемо са овим сто су умрли од короне? Има милионе, сто није дао породицама умрлих? Цовјек ко и ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За доко новак

07.01.2022 01:15

Ха.требао је да дадне теби свој новац.заради себи а немој само пискарати по порталима.

Name

Сенад

06.01.2022 20:46

Новак управо има исти третман као И сви други а ви бисте хтјели да он буде изузетак И мимо закона. Па нас овдје двије године малтретирају И "закључавају" у кућама, тјерају нас да се вакцинишемо, не дају нам путовати И онда дође Ђоковић И за њега не би требала да вриједе исти закони. Карте за АО су куповали само они који су имали обје дозе вакцине. Е зашто би Новак био изван закона?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоде

06.01.2022 21:40

Ноле нек је теби сретан Божић, и да те пусте на турнир врати се у Србију. Држава Србија са предсједником на челу стоји иза тебе, и зато ко ј..е аустралијанце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам Се Питам

06.01.2022 22:53

Па управо је Аустралија та која је лицемјерна и не примјењује правила иста за све. Према смјерницама WТО (Свјетске здравствене организације) потребно је испунити један од услова или сте прележали корону или сте вакцинисани. Чему онда такав третман према Нолету, ако су остали који су прележали корону ушли без проблема?! Ма заправо је цијела фарса око короне одавно проваљена, толико је провидно да на овај начин власти Аустралије желе да спријече Нолета да побиједи на турниру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

07.01.2022 04:39

Моја премијерко ако сте знали за правила која је према о Деили телеграф онда сте господину требали саветовати да се вакцинисе и реси проблем. Аустралија није ни Србија.ни Балкан. Правила су за свакога иста и нико није изнад закона

Name

Лоповлук

07.01.2022 06:23

И други тенисери нису вакцинисани па су их пустили да уђу и играју.А вакцина није вакцина вец прва фаза свјетског експеримента зато се морас потписати да је примас на своју одговорност и добровољно.За пар година, који презиве,постаце наказе које це бити даље злоупотребљене за наставак експеримента.Да је то права корисна вакцина нико не би био против,ал ово је несто друго.А умрло је "од цороне" пуно вакцинисаних???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.01.2022 12:56

И кад идес на операцију морас потписати да идес на своју одговорност... И за многе лијекове је иста ствар.. Да ли сте ви нормални уопсте кад вам је то доказ за васе сулуде теорије завјере ???? А експерименти се изводе на малом броју броју људи, не на милијардама... Ограницени сте до бола... ???

Name

Тито

07.01.2022 11:57

У неким дрзавама свијета су пред законом сви исти. Неје свугдје као на балкану. Ниста особно против Нолета,он је легенда и треба да му се подигне споменик. А ви политицари цутите.

ОДГОВОРИТЕ