Режим у С.Кореји шокирао увредљиви графит диктатору

Порука је осванула у једним од бољих квартова града гдје живи само партијска елита, а власти сада траже узорке рукописа становника.

Свијет 05.01.2022 | 07:12
Режим у С.Кореји шокирао увредљиви графит диктатору

Сјевернокорејске власти бијесне су због графита који су се појавили у Пјонгјангу, а у којима се грубо вријеђа диктатора Ким Јонг-уна којег се назива "кучкиним сином".

- Ким Јонг-уне, кучкин сине, људи умиру од глади због тебе - стоји на зиду зграде у једном од бољих квартова сјевернокорејске пријестолнице. Графит је откривен 22. децембра, у вријеме док се одржавала важна конференција (неважних нема) владајуће Радничке партије.

Полицијски кордон у граду
Сјеверна Кореја једна је од посљедњих и најбруталнијих дикатура на свијету, па је овакво исказивање незадовољства крајње неуобичајено, због чега је одмах покренута и врло опсежна истрага. Како јавља Даилy Телеграпх, званичници су затражили узорке рукописа од више хиљада становника Пјонгјанга како би установили ко је одговоран за овај чин.

Чим је графит откривен, читаво је подручје обухваћено полицијским кордоном, а власти су хитно избрисале поруку. О њему су извијестили медији базирани у Сеулу који се ослањају на храбре извјештаје "грађана репортера", дисидената и противника режима из Сјеверне Кореје и Кине. Дознало се тако да су сјевернокорејски полицајци обилазили станове, тражећи од врата до врата ко би могао бити одговоран за поруку. Обишли су сва оближња стамбена насеља и наложили становницима да им дају узорак свог рукописа како би га могли успоредити са поруком на зиду.

Такође, сви су морали детаљно испричати гдје су се кобног дана кретали.

Телеграпх истиче како се врло вјеројатно детаљно прегледавају и снимке хиљада надзорних камера које је Ким дао поставити у граду након што је 2011. дошао на власт.

Подсјећају како се графит појавио у вријеме када се земља суочава с големом кризом и глади, узрокованом затварањем граница, цовидом и поплавама које ту земљу погађају протеклих неколико година. УН-ова Организација за храну и пољопривреду изнијела је процјену како ће Сјеверној Кореји ове године недостајати чак 860.000 хиљада тона хране, што је еквивалент за више од два мјесеца глади. Становницима недостају основне намирнице, попут уља, а цијене су се учетверостручиле.

Ипак, по закону, критизирање обитељи Ким или Партије строго је забрањено. Казна за такво понашање је дуготрајан боравак у једном од злогласних логора, а у неким случајевима и смрт. Стога су графити с порукама против Кима или владајуће странке изузетно ријетки.

Јавна погубљења због увреде

Углавном се, и то веома спорадично, догађају у забаченим крајевима земље, но готово никада у политичком и административном центру, Пјонгјангу, гдје живи само партијска елита.

Посљедњи такав случај забиљежен је у марту 2018., када је мушкарац, војно лице, јавно погубљен јер је проглашен кривим за исписивање непожељних графита.

Но, Телеграпх истиче како се и Пјонгјанг, велеград који је најразвијенији у земљи, суочава с несташицама хране, лијекова, те енергената за гријање домова и то током оштрих зимских мјесеци, како открива Тосхимитсу Схигемура, професор на токијском Универзитету Wаседа и аутор бројних књига о династији Ким. Чак је и иначе добро угојени Ким драстично смршавио, што је потакнуло расправе о његовом здравственом стању.

Боје се побунити

- Мора да је појава оваког графита на зиду у Пјонгјангу била потпуни шок за власт. Од људи се очекује да у Пјонгјангу буду лојални јер живе много боље него било ко у Сјеверној Кореји. Мислим да ће се централна власт забринути ако се незадовољство почиње јављати и у круговима политичке елите. Мислим да се много људи који су видјели графит слажу с њиме, али су превише уплашени да би то јавно изрекли -  казао је он.

Истовремено, недавно је објављена и информација како је мистериозни гимнастичар прешао ограду и вратио се у Сјеверну Кореју након само годину дана које је провео у Јужној Кореји, а према ријечима упознатих, на југу је дословно гладовао радећи као домар. Случајеви таквих бјегунаца с југа на сјевер изузетно су ријетки. Није познато је ли жив с обзиром да је Сјеверна Кореја појавом коронавируса увела политику "пуцај на лицу мјеста" у свакога кога виде како илегално покушава ући у земљу.

(Агенције Фото: ЕПА-ЕФЕ))

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Питам за друга

05.01.2022 06:56

Ипак, по закону, критизирање обитељи Ким или Партије строго је забрањено. Казна за такво понашање је дуготрајан боравак у једном од злогласних логора, а у неким случајевима и смрт. Стога су графити с порукама против Кима или владајуће странке изузетно ријетки. Засто ово код нас није јос уведено? Ста се цека, зна ли се ста? Мозда са Законом о ВСТС РС сад у Јануару?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.01.2022 09:09

Не може одмах, треба да прође одређени временски период, прво да син преузме власт, па онда, када после сина власт преузме унук, е тад ће се то моћи увести. Човјече, треба времена да их заволимо, не иде то баш тако !

Name

Каисеркроне

05.01.2022 07:35

Па да, добро се тамо зиви, али само политицка елита, остали су робови. Добро неко уредјење у земљи. И ако се радпадне зна се ко је крив, Запад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цувари СРПСКЕ

05.01.2022 07:41

Е ово је дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.01.2022 09:05

Тако је земљаче, овакве овласти би требао имати и наш прецедник, сви ови који се са њим спрдају и пишу гадости, све их послати на принудни рад, у Лијевча Поље да саде паприке, ко зна , можда после револуције неко од њих постане нови прецдедник, па опет из почетка.(нема ништа лоше у сађењу паприке, и сам је садим, да неко не помисли да вријеђам вриједне Пољопривреднике).

Name

Ђетић

05.01.2022 07:58

Па наравно. Смрдљиви диктатор. Не развија он војну силу због Америке и Јапана, већ због утјеривања страха сопственом народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

05.01.2022 08:56

Јузна Кореја нпр, ста им фали, прозападна, демократска земља, нема дозивотног владара, нема глади и логора гдје милиони умиру. Колико само насих конзумира њихове производе, аута, Смартпхонес итд. И нису они подијељени због југа него сјевера, комуниста.

Name

Милица

05.01.2022 08:37

Ако ови наши политичари прочитају, ето нам истог закона...Тегелтија на челу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ооо

05.01.2022 08:52

Па зар у 21 вијеку народ могу појединци да видају ксо стоку !???? У време кад се и природа буни а народ цути и трпииии!! Па докле???!!! Побогу Кина Кореја Русија итд итд па доклеее!???? Који су то народи има ли закона за партијасе криминакце у свијету или се цека притода да их казни и свевисњи ста ста треба том народу један болестан балавац са својом партијом дупрлизаца послусника пофобних да харају а народ гладан побогу ксо да је 16 вијек а не 21 вијек! Талибани пооудувљи свијет и зивотиње имају боље законе опстанка уз природу прилагодјени и свевусњег вису силу! Биједно јадно !!! До болаа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као сто знамо

05.01.2022 11:02

Мозе! Принцип је исти све остало су само нијансе!

Name

С.Н

05.01.2022 08:54

За је у РС боље стање?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.01.2022 21:53

Пророцанство Бабе Ванге за ову годину,Ким це да падне са власти...! Само незнам који и у којој земљи...?

Name

Цоцо

05.01.2022 09:52

Овајав сиатем владавине треба и код нас увести и то под хитно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уведен је

05.01.2022 11:00

Прије висе деценије само несто другацијом тактиком а циљ је исти.....

Name

Треба им овакав

05.01.2022 11:06

Производ за упирање прстом, да се сопствене оци не могу никоме отворити због сопствених проблема!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смета ми

09.01.2022 11:55

Нервира ме нота сарказма код сваког известавања из С.Кореје.Питам се, да ли це икада доци време, кад це неки завидети Севернокореанцима?

ОДГОВОРИТЕ