Сумњива смрт Дијане Милановић у УКЦ Српске

Горан Милановић из Бањалуке, чија супруга Дијана је преминула на УКЦ РС 9. децембра прошле године, након дуже од мјесец дана безуспјешног лијечења од ковида 19, сумња да је смрт наступила усљед недовољне бриге љекара.

Република Српска 04.01.2022 | 20:04
Сумњива смрт Дијане Милановић у УКЦ Српске

Обратио се полицији и затражио да се утврде стварни узроци смрти његове супруге, чије лијечење је желио да настави ван Бањалуке за шта, како тврди, није имао разумијевање руководства Клинике интензивне медицине за нехируршке гране и УКЦ Републике Српске.

Горан тврди да током Дијаниног лијечења није добијао праве информације о њеном здравственом стању, да су то увијек биле штуре информације - да је стање исто, непромијењено. Дио истине сазнао је тек када су га позвали да потпише документа за наставак лијечења.

„Након три дана стање се нагло погоршало, да морам доћи да потпишем те неке папире да је поставе на апарат. У току потписивања докторица је рекла да је стање било из дана у дан све горе и горе, што значи да није било исто, него се погоршавало. Тако је даље наставило наредних двадесетак дана гдје сам ја онда мало другачије водио разговор са њима и кренуо то медијски да пропратим и на крају све како се ово завршило они мене нису ни обавијестили о њеној смрти“, каже супруг преминуле Горам Милановић.

Због сумње у стварни узрок Дијанине смрти, Горан се обратио полицији, која је предузела одговарајуће поступке и доставила извјештај надлежном тужилаштву.

„По наредби Тужилаштва, извршена је обдукција тијела преминуле у Заводу за судску медицину Републике Српске. Тужилаштво предузима потребне истражне радње и мјере у циљу утврђивања свих чињеница и околности у вези смрти Милановић Дијане. На основу резултата предузетих истражних радњи и мјера тужилаштво ће утврдити, да ли у конкретном случају постоје елементи кривичног дјела везано за поступак лијечења Милановић Дијане“, навели су из Окружног јавног тужилаштва Бања Лука. 

Највише замјерки на рад љекара и однос руководства УКЦ РС Милановић има у вези са њиховом неспремношћу на сарадњу, када се видјело да ток лијечења не иде у добром смјеру.

„Нисам имао стварну ситуацију о њеном стању, али сам сазнао неке информације да ако би дошло до тог најкритичнијег стања, дакле трансплантација плућа да је то изводиво и ишао сам ка томе. Гдје су они мене спутавали, говорили да је то немогуће, да то није изводиво нигдје у региону, можда негдје тамо, како су они рекли сами, у далеком свијету“, каже супруг. 

Тражену документацију за наставак лијечења супруге у иностранству Милановић је добио када је већ било касно, непосредно пред њену смрт.

У УКЦ нису били спремни да конкретно одговоре на наша питања у вези са овим случајем.
 „Не бих да коментаришем, трагерија је то“, рекао је директор УКЦ-а Владо Ђајић.

Ресорни министар каже да истину о лијечењу Дијане Милановић треба утврдити и прихватити одговорност, ако је до љекара.

„Ако треба било шта да се истражи, нека се истражи, само могу рећи да не желим да вјерујем у чињеницу здравствени радници одмажу пацијентима, да ли има неких појединачних случајева, појединачног здравственог радника који нешто учини у одређеном тренутку, или не учини, то је свакако ствар коју треба истражити и испитати, ту се треба поднијети одређена одговорност“ истиче ресорни министар Ален Шеранић.

Дијана Милановић је 11. новембра прошле године свој 30. рођендан дочекала на Клиници интензивне медицине УКЦ Републике Српске.

Њен супруг и породица нису ни слутили да ће бити посљедњи. Сада траже одговоре на питања која нису добили током њеног лијечења:

Да ли је Дијана могла да преживи да је лијечена на прави начин, или да је лијечење наставила у некој иностраној клиници? Сумњају да је она тек једна од 5.400 преминулих од ковида у Републици Српској, која је на врху неславне листе са највише умрлих на 100 хиљада становника у Европи. 

(БН)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Предатор

04.01.2022 19:16

Особу која води тај одјел (Клиника Интензивне Медицине), његове колеге у УКЦ РС, зову доктор Менгеле. Паметном доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

04.01.2022 19:48

Луди дјајиц на све то намигује. Сераницу одлази висе!

Name

Бањалучанин

04.01.2022 20:36

Ма ко га тако зове? Јесте ли свјесни шта говорите?

Name

Афера Кисеоник

04.01.2022 20:43

Да ли је и у овом слуцају користен Техницки кисеоник?

Name

Ре предатор

04.01.2022 20:55

Није болест све сто боли. Колико је зивота спасио тај доктор и његово особље, а као овој несретној зени ниси хтјели, или знали!!!

Name

Ненад

04.01.2022 22:25

@ре предатор. Искрено да ти казем теско је било коме вјеровати ако Додик казе цитирам "Мозес бити најбољи студент мозес бити Еистеин ако ниси у систему власти све ти је то дзаба "Зато ја мислим Ако ниси у систему власти односно ниси уз Дјаица и Снсд-е мозес да умрес од обицне грипе.Сто је овде неко написао да неког доктора у УКЦ зову Менгела није ниста немогуце па и то да је та зена могла да презиви. Нека нам је Бог на помоци и ко има могуцност нека бјези било гдје.

Name

Мила

04.01.2022 19:22

Вјерујем у све сто супруг прица о аљкавости ,неструцности и безобразлуку особља и кц.Реално је да људи и у Њемацкој или другим земљама гдје је здравствена застита боља умиру од ковида који зна да буде врло непредвидив.Ми смо други на свијету по смртности сто знаци да је здравствена застита и струцност на врло ниском нивоу.Вјерујем да нису уцинили све сто је било у њиховој могуцности за ову младу зену.Идеја о трансплатацији плуца је прилицно нереална у овој ситуацији .На залост теско да це се ста промјенити у раду кц.Нема воље,струцности ,све је постало само гадан криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

04.01.2022 21:48

Највеци проблем је недостатак правих квалитетних лијекова које блокира агенција за лијекове. Немамо их а вапимо за њима. На залост свих нас.

Name

лопи

05.01.2022 06:54

Које то лијекове блокира агенција и зашто? Ако имаш више информација, неби било лоше! Која је фирма поднијела захтјев за увоз?

Name

Јој туго

04.01.2022 19:29

Жао ми човјека.Обдукцију радио Завод за судску медицину Републике Српске.Значи Жељко Каран.Паметном доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

05.01.2022 08:14

Ви овде изгледа сви паметни, да сте случајно на власти ово би била Швајцарска!!! Ха ха ха, ало бре, мутавци, у рупу трком док Додик не баци сир.

Name

британски обавјештајац x13

04.01.2022 20:04

Је ли била на индустријском или медицинском кисеонику? Само то питање је довољно за суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

04.01.2022 20:26

Био сам на кардиологији. Двадесет људи у просторији гдје је предвиђен боравак 4 особе. Поједине сестре неће да раде свој посао. Част изузецима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДраганБН

04.01.2022 20:42

Супруга ми је оперисан на УКЦ,Центар за дојку,прије пола године,за сад је све ок,и немам примједби на цијели процес,ово пишем из срца,зато што је тако било,не интересује ме политика него само пишем о нашем породичном случају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

04.01.2022 22:45

Ја сам лезао 28 дана,све похвале за особље...

Name

Нострадамус

04.01.2022 22:47

@Драган Бн вјерујем ја и вама сто сте написали да је просло све ок.Медјутим у другим лосим прицама има истине вјеруј ми јер сам цудне ствари видио својим оцима.Али сам доста лосих прици и цуо од других пацијената у сваком слуцају добро није.Нисам ти завидан него ми је драго да сте добро просли.Када знамо да је потврдјено користење индустријског кисика када имамо неколико самоубистава у УКЦ не мозе цовјек да буде ни миран ни спокојан. Зелим Вам много здравља и среце и да то остане тако.

Name

РАЈНА

05.01.2022 04:19

Извините на питању, ал колико сте претходно дали на име мотивације доктора и сестара да одраде операцију. Количина мотивације је еквивалент стручности и залагања, зато господине молим вас боље је да ћутите јер су се многи суочавали са језивим људским штакорима који раде у бијелим мантилима,

Name

Ре

05.01.2022 07:21

Ако је тако бајно? Сто нам је највеца смртност и сто је толико самоубистава на УКЦ ?

Name

раде

04.01.2022 23:09

Жао ми је младе жене, упропастили је, прије свега уопште није требало доћи до тога да дође у стање за трансплатацију плућа, требали су је одмах када су видели да се стање погоршава прикључити на ЕЦМО (ако уопште имају тај апарат) или једноставно упутити мужа да ће је транспортовати гдје има ЕЦМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланка ?

05.01.2022 04:41

На залост убијена као многи... Запустена и погресно лијецење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

05.01.2022 06:01

Дјаиц има политицки обавеза ода по селима и промовисw СНСД-е ако се и деси која зртва није био ту па нема ни одговорности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.01.2022 06:12

Ако је ико лежао и лијечио се по болницама у Београду тај зна шта је права брига за пацијента и шта значи посвећеност доктора пацијенту.Толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

05.01.2022 06:48

Нема разлога да је код нас смртност највећа и самим тим нешто није у реду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево РАДНИК

05.01.2022 06:52

Мени је сестра умрла у породу у УКЦ, туга велика, али доктори су све урадили како треба, немам примедбе на докторе били су сви коректни/одлични. Трагедија за породицу, али сви у тим критичним моментима и поред великог бола и туге морамо бити реални и свесни да доктори нису чаробњаци да све могу да излијеци. Бол је огромна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

4005

05.01.2022 07:25

Здравствени систем Републике Српске је изузетно добра мјера стила владавине СНСД-а И Милорада Додика у Републици Српској. Степен опште одговорности свих установа не само здравствених, јавних предузећа, министара, предсједника, директора, начелника и свих који имају било каква овлашћења је двојног карактера. Постоје они за које може и мора бити све (преко ноћи се набави лијек у иностранству) и они који морају сами да се сналазе и да сносе последице, ако недај боже се замјере са људима из власти. У већини других област то није видљиво и препознатљиво као у здравству. Можемо само замислити какво нам је стање у образовању. И данашње лоше стање у Републици Српској је резултат катастрофалног образовања посљедњих 20 година. Данас, је факултетска диплома постала проформа, а право накарадно образовање и едуковање се стиче путем одјелења партијских комитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гога

05.01.2022 07:48

Да ли сте ви свјесни колико је зивота спасено на УКЦу то нико не спомиње ти доктори сто их нападате су највеце зртве ове пандемије а смртних слуцајева има свугдје у свјету па их нико не напада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.01.2022 08:37

Па свугдје у свијету се народ убија сзо лазним терапијама ко и код нас, а крију се предности ивермектина и хлорокина

Name

Не умире свако

05.01.2022 09:24

То је и будали јасно, па и теби би требало. На Дјајицевом и Сераницевом КЦ умре НАЈВЕЦИ ПРОЦЕНАТ ПАЦИЈЕНАТА. Уз све сто је вец објављено о тим злоцинцима, ПРЕСТАНИ ДА С.РУЦКАС СТОКО СЕКТАСКА!

Name

Свезналица

05.01.2022 10:07

Свака част нашим помоћним радницима техницарима, докторима, професорима, руководству... срамота какве све објаве, ниђе везе, преносите.... апелујте на вакцинацију, да је била вакцинисана ,а здрава тешко да би умрла. Какве трансплантације какви бакараци, не расту плућа на дрвету нити се ковид лијеци трансплантацијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

АНА

05.01.2022 15:46

Ако је неко ушао на клинику са упалом плуца 10% а на крају подлегао од исте , за мене као лаика несто не стима. Апсолутно вјерујем све сто је Горан изјавио и Дијана није била са пратецим болестима баба од 70 гпдина. Сви који сте учествовали у Дијанином "лијечењу" дабогда овако и своје лијецили и испрацали. Бојите ли се бога ста урадисте од анђела који вам је вјеровао. Битне су ГАРАЖЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.01.2022 19:30

Главни људи уз здравства и фармакологије су умјесани у ова убиства народа респираторима...зато увијек питају да ли је вакцинисан да би убили невакцинисане да доказу како су ове лазне вакцине корисне а у ствари су бескорисне за цовид са низом нус појава....зло и наопако ово никад није било

Name

Никола Озрен

05.01.2022 20:32

Доктори су постали доктори за мито И корупцију

ОДГОВОРИТЕ