Српска за договор о односима унутар БиХ

- Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да Република Српска већ дуже вријеме заговара разговор о унутрашњим односима у БиХ и да је све отворено да се направи најбоље рјешење унутар БиХ.

Босна и Херцеговина 04.01.2022 | 09:35
Српска за договор о односима унутар БиХ

"Како ће изгледати појединачна рјешења за војску, имовину, правосуђе, све је то ствар договора, али оног договора који ће бити прихватљив за све и у коме се неће нико осјећати да је губитник или да је повријеђено неко његово право", појаснио је предсједавајући Савјета министара.

Тегелтија сматра да би евентуално увођење санкција против појединаца, политичких партија и предузећа из Републике Српске усложнило политичку ситуацију у БиХ.

"Плашим се да би то охрабрило оне који не желе компромис и договор, а санкционисало управо оне који желе договор и компромис у БиХ. Чини ми се да је управо то намјера", рекао је Тегелтија за "Еуроблиц".

Тегелтија је истакао да за њега најаве санкција представљају неки вид политичког притиска, односно покушај да се ослободи политички простор и да се поједине партије или појединци елиминишу из политичког живота да би се створио простор да на политичку сцену дођу они који не могу добити реално подршку грађана у Српској и БиХ.

Према његовим ријечима, они би највише били заинтересовани да СНСД не може да учествује на предстојећим изборима јер то виде као једини начин да побиједе на изборима.

"Треба пустити грађане да на изборима 2022. године квалификују ко је какав, ко заслужује подршку, а ко није заслужио подршку на овим изборима. Санкције, без обзира ко ће их на крају потписати, у великој мјери се креирају унутар БиХ, а најчешће их креирају они који су незадовољни својим мјестом и улогом у политичком животу", истакао је Тегелтија.

Коментаришући истрагу коју је Тужилаштво БиХ покренуло против највиших функционера Српске због одржавања посебне сједнице парламента Републике Српске о враћању надлежности, Тегелтија је рекао да је индикативно да Тужилаштво БиХ за свједоке позива лидере опозиционих партија, и то оних странака које нису жељеле да учествују у раду Народне скупштине.

Према његовим ријечима, ако се прочитају изјаве лидера опозиционих партија у посљедњих мјесец дана о томе шта мисле о људима против којих се води истрага, видјеће се да не постоји ниједан елемент у којем би ти људи могли бити кредибилни свједоци.

"Надам се да ће превладати разум у правосуђу и да нећемо добити неки нови процес против Срба у БиХ, јер би то само довело до даљег неповјерења и врло озбиљно утицало на политичке односе унутар БиХ", истакао је Тегелтија.

Тегелтија је рекао да Република Српска већ дуже вријеме заговара разговор о унутрашњим односима, да има своје ставове о томе, као и поврату пренесених надлежности и да је све отворено да се направи најбоље рјешење унутар БиХ.

Коментаришући писмо намјере ММФ-а у којем је упозорено да ће, ако се Република Српска повуче и из Управе за индиректно опорезивање, то оставити велике економске посљедице, Тегелтија сматра да је то писмо неозбиљно и неодговорно на начин на који је написано и начин коме је упућено.

"Какав је став о писму ММФ-а видјели смо на сједници Фискалног савјета БиХ, гдје је свих шест чланова једногласно заузело став да нема потребе да се разговара о том писму намјере. На жалост, то писмо намјере, које је потписано у Вашингтону, креирано је у сарајевској канцеларији, уз подршку неких амбасада у том граду. Те амбасаде то ни не крију и то су врло ружне поруке према Републици Српској", напоменуо је Тегелтија.

Тегелтија је рекао да је из тих порука произашло да Република Српска практично узима новац који јој не припада у расподјели индиректних пореза, што је нетачно и неприхватљиво.

"Само неколико дана након тог писма ММФ-а утврђени су коефицијенти расподјеле индиректних пореза, гдје је учешће Републике Српске поново порасло, што значи да је Српска више допринијела, па јој више и припада. Постоји аутоматизовани систем расподјеле индиректних пореза и свако мање-више добија оно што му припада", закључио је Тегелтија. 

(Срна) 

Коментари / 60

Оставите коментар
Name

Истина

04.01.2022 08:51

Договор само какав Додо хоце, мало морген

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.01.2022 09:49

Па овај ради против закључака Народне скупштине РС. Ко га је овластио да договара.

Name

ха ха,

04.01.2022 10:03

Додику је увјек мало,мада све паре иду преко његових сапи и узима којлико хоце.

Name

Милан

04.01.2022 10:50

Ајде кретену један мисли о Републици Српској ко те пита за Милорада Додика.

Name

РЕ

04.01.2022 11:00

Какав договор, предсједавајући савјета министара прича о договору а закони давно усвојени, нема никаквих договора, могу бити само измјене већ усвојених закона а то се ради у парламенту БиХ. Нема ту побједника ни пораженог, рецимо закон о индиректном опорезивању, изволи господине дај приједлог измјене закона, нисмо сви политички неписмени колико овај мисли, један од највећи амерички лидера икада Абрахам Линколн је рекао "Стуб демократије су образовани бирачи", необразованим људима је врло једноставно манипулисати, у државама гдје је неписменост врло мала такво што не постоји. Избори се морају дигитализирати а мандат припасти странци то би дало каквутакву реалнуслику избора, све остало је фарса

Name

Татар

04.01.2022 09:06

Слазем се треба разговарати али све три стране морају бири заинтересоване и морају одабрати праве људе за преговоре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ретатар

04.01.2022 09:49

Какав болан договор....о чему договор.....постоје институције Државе БиХ.....само поштујте све институције.....нема проблема....ех проблем је када неће да поштују институције и онда зову на договор....фол под присилом пренијели надлежности...ма немој...каква присила.....халоооо која сељачка политика....игра се нечијом интелигенцијом а све за циљ да покуша уништи Државу....НИКАДА НЕЋЕ УСПЈЕТИ...НИКАДА.....

Name

РЕ

04.01.2022 11:02

Татар@ Ја стварно тебе не разумијем, какви преговори, преговори око чега и на који начин?? У којем свијету ви живите, постоје институције система и само се у оквиру институција може преговарати, држава није пијаца, покушај прављења пијаце од државе никоме неће донијети добро.

Name

ре за Ре

04.01.2022 12:42

па они и јесу унистили стуб демократије!!!!унистили мислеце људе:било да су их вагонима извезли на страно трзисте или усуткали разним уцјенама .Наравно Да зазиру од електтонског гласања 11

Name

ре Татар

04.01.2022 13:19

Наравно догобор.То исто мисли и Саровиц и Иваниц само се они другације огласавају Једнодностсвно људи дтугог трмперсмента

Name

Добој

04.01.2022 09:07

Знаци заговарање и договарање о темама који вама пасу.Сто се до сад договорило не вази.Па послије ако неком не пасе ни то,опет једнострано понистит па опет договарат.Скроз сељацка политика која нигдје не пролази..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

04.01.2022 10:24

Цобане

Name

Зени нам се Вукота

04.01.2022 10:56

Па тако некако мјењат договоре каји нису подобни играње са народом

Name

Ре

04.01.2022 11:04

Браво за коментар, свака част, погодак у центар.

Name

Кети

04.01.2022 09:10

Срби пристају само за договор о односима у БИХ али по њиховим правилима, стандардима...по њиховом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

04.01.2022 09:56

А ви муслимани инаце сте познати да пристајете на уступке.Ајде само један наведи од краја рата...

Name

04.01.2022 11:15

За Нолета па дали су уступак кад вас нису протјерали до србије него су стали пред Бањалуком.

Name

Тоза

04.01.2022 09:13

Да да, за договор али како вама одговара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

04.01.2022 09:20

Најбоље укинути ентитете и имати једног предсједника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

04.01.2022 11:19

Управо тако

Name

Бурке

04.01.2022 09:20

Нема договора ако унапријед кажеш да ако не буде по твом пријети распад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

04.01.2022 09:20

Неце те висе пљацкати народ јос 8 месеци и Фоца и Зеница па бирајете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

04.01.2022 16:14

Само затвор и одузимање имовине.

Name

Мане

04.01.2022 09:25

Мој Тегелтија ако имас имали мозга није српски народ пар бандита у СНСДу.Пар појединаца је украло или отело из будета РСа меду коимаси и ти толико новца даби вам замјерио и Бил Гејц.Знају добро Амери у којем грму лези зец.Него ви то радите даби сацували оно стосте од ове сиротиње покрали и протјерали пола становниства.Толикосте проклети дали уопсте размисљате како доцекати старост.Знатели кои је фрајер али буквално по свим питањима био Сенадер за ове насе сељацине па зар никакву поуку нисте извукли.Правда је спора али је достизна.Само ви немојтесе сикирати за српски народ клетва вас стизе много брзе него сто мислите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кими

04.01.2022 09:29

Како то лијепо звучи, ми заговарамо разговор, а све контра радите! Па Дејтонским споразумом су прописани органи, Парламент БиХ, Дом народа, Предсједништво, Савјет министара а ви БЛОКИРАТЕ њихов рад, то су мјеста гдје се треба разговарати и народ Вас је изабрао управо да РАЗГОВАРАТЕ и зато добијате и плате!!! Тегелтија, није народ баш толико глуп као што Ви то мислите, убрзо ћете то и званично видјети, јер вам је Народ дао мандат управо да РАЗГОВАРАТЕ а не да КРАДЕТЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанска Дубица

04.01.2022 09:29

Зашто опет Срби да диктирају све? Нема више Југо-ТВОР-евина у којима су они одлучивали о свему! Идите у Хрвстку па тражите да врате ентитет! Тражите у ЦГ ентитет! Идите у С.Македонију и траже "стару Србију"! Оканите се БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

станко

04.01.2022 09:51

Казу да је он лос цовјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Договор и кризе

04.01.2022 09:55

По потреби криминалаца на власти у круг на дуге стазе. "А санкционисали би управо оне који то такво зеле" ".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милисав

04.01.2022 10:02

Да хоће доћи било ко и са било које стране свијета да вас политичаре похапси и да народ нормално живи . За сву биједу, одлазак из земље, не повјерење међу народом , провокације , мржњу и све остало сто се догађа у БИХ , криви сте ви и само ви политичари . Народ уцјењујете и наговарате а некад и присиљавате да сматра да заједнички зивот није могућ .Зао ми је народа а зао ми ке и тако лијепе земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац 92-95

04.01.2022 10:20

До сада је увијек био договор по кафанама, иза затворених врата и то пуних двадесет година. Исти трио, Бакир, Додик Човић. Ви сте своју прилику пропустили неколико пута у неколико мандате, ЕНДЕ. Никада та расправа није вошена у институцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна Бл

04.01.2022 10:21

Када се сјетим овбога Тегелтије када је стигао у политику, а види ти сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

4005

04.01.2022 10:21

Ови у СНСД-у су као посиниули старци који у породеици неће одлучиване у домаћинству да препусте синовима и унуцима. Како по природи старци не могу да се промијенити, онда дјеца и унуци напуштају домаћинство и одлазе у бијели свијет крухо за трбухом. Они у својим редовима немају никог посено интелигентног у умног који би могао мојењати њихову осиљену политику. На карају ће у Републици Српској остати смо старци да сами собом владају и распродавају све шро се продати може. Слика стања у Републици Српској су данашња села, ако недај боже СНСД остане на власти и послије избора 2022. године. Зато опозиција мора да се дозове памети, а прије свих СДС тако што ће се једном договорити око формалног уједињења, а не само око функција. СДС и ПДП треба одмах да направе Савез за промјене на челу којег треба да буду: Јелена Тривић, Драшко Стаанивуковић, Вукота Говедарица, Небојша Вукановић и Петровић из Бјељине. Остале странкама требају бити отворена врата да се својом вољом без притиска придруже. На тај начин они који се придруже биће искрена опозиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.01.2022 11:58

Имају они подмладак, Мазалица Жунић,Дарко..

Name

Борац 92-95

04.01.2022 10:24

Ви своје људе имате на свим кључним мјестима имали сте прилику, све полуге су биле код вас и ко вам је сада крив ? Хоћете још један мандат, е неће моћи, НИКАД ВИШЕ. Остарили сте на функцијама, узели отпремнине, па се опет вратили да народу испирате моза. Наравно да сте све то незаконито, озаконили.Е неће моћи више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

04.01.2022 10:26

Од када то, јес' видио шта чини црвена банда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

04.01.2022 10:31

Ајде пустите политику средите бар пробајте средити стање по локалним заједницама ви се ухватили као неке велике политике.Само одвачите пажњу са животно важних ствари и сад БИХ не ваља али Рс функционише па наброј шта функционише стручњаче у твом Мркоњићу сем исељавања становништва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пионири малени

04.01.2022 10:35

Зоране није сваки посао за свакога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој центар свијета

04.01.2022 11:09

Зна се мјесто договора а то је Парламентарна Скупштина БиХ а не разноразне кафане и биртије

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕМА ВИСЕ СРБОВАЊА

04.01.2022 11:17

НЕМА ВИСЕ СРБОВАЊА‐----ПРОМЈЕНА ТАКТИКЕ??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.01.2022 12:58

Па ако мјења тактику прво се мора рјесити овога Тегелтије Промјена тактике је позитивна ствар ,па то јесте политика.Ко је крив неталентованим политицарима сто мисле да све иде праволиниски

Name

Босанац

04.01.2022 11:18

Договор је постигнут у Дејтону. БиХ је држава а РС и ФБиХ су ентитети. Вријеме је да се прво то почне поштовати а онда све остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радисвојпосао

04.01.2022 11:21

Предсједавајуци, бави се оним за ста си изабран. Реци кад цес набавити вакцине напр., шта је са законима које требас послати у Парламент. Зашто не заказујеш сједнице ВМ. Ниси ти ту да дајес политицке одговоре. Почни коначно радити свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саинт

04.01.2022 11:38

Тражећи изворни даyтон, на крају ће се направити нова мировна конференција јер са оваквим односом снага и политикама ће БиХ сигурно отићи у сукоб. Питање је само времена и повода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

04.01.2022 11:50

Договор о чему, о мирном разлазу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антиса

04.01.2022 11:54

Не отклања се само тумор, него и ткиво око тумора. Поред секте и водје секте треба уклонити и његове подгузне мухе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САСА

04.01.2022 12:00

Ко ће овдје нешто промијенити, све је написано у Дејтону. Ови само млате празну сламу, могу се само копрцати унујтар тог Дејтона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конспирација

04.01.2022 12:02

Предсједавајући НАЈГОРЕГ Савјета министара од заврсетка рата, је Зоран Тегелтија !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спасавасвли сефа??

04.01.2022 12:18

Тегелтија јели то мислис на компромис по садасњим додиковим условима. Јадан ти било је гласањеи усвојено све то ста је заједницко. Народ неце одвајања ни вецу збрку него сто је ових 30 година. Ако си писмен види Како управљају друге нормалне земље. Нисте у стању изаци на крај са овим садасњим надлезностима а не као сто загиварате ти Додик и слицни са троглавим надлезностима као сто је Ова дрзава истргана са три националистицке водје и који вуку земљу Свак на своју страну да је раскомадају на крају. Сто се не дрзис правила. Нема тофа зазања Хоцу скупа па посље цемо да се одвојимо да би спасило Додикови г..... од толиких притузби у ладицама о криминалу у заједницком систему судства у Коме јебрадијо и његов потковани савјетник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

04.01.2022 12:23

Одлицно се договорите кад треба паре да узмете да опљацкате а ивуциц луди неким уплати 100 милиона еура да додик има циме платит пљацку избора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не постовање дрзаве!

04.01.2022 12:25

Какав висе црни договор ? Ни ти први не постујес донесене законе за ције крсење и ти требас у затвор. Тако би било у нормалним земљама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

04.01.2022 12:27

Нема више разговора. Почели сте с блокадама, одговор су санкције и изолација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шарлојенежан

04.01.2022 12:30

Договор је направљен у Дејтону. Када је тразен Дејтон 2 срби нису хтјели. О каквом договору овај додиков дупелизац говори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

04.01.2022 12:42

Ре! Тако је Нема укидања усвојеног закона. Сад оцито Тегелтија спасава свог водју а као узврат це га удомити у новом циркузу о врацању надлезности као сто је удомијо и потковамног све за ради Додиног лицног спада и веце диктатуре у власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

04.01.2022 13:19

Р. Српка је пропала са Додиком, оплачкана,расељена и омражена. Ти је допринос корумпираног режима. Додик када је долазио на власт, знате шта је говорио и то врло добро. Када се напљачкао како би сачувао напљачкано прича шта прича и заложићw све како би то сачувао. Задужује Р. Српску до банкрота, а он преговара са Путином како би заштитуо своју опљачкану имовину као и са Мађарским премијером како да заштити сво покрадени капитал. Па видите ко је Додик од ступања на власт шта је причао и обећавао а шра имамо мој наивни народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопи

04.01.2022 13:23

Ови би још једном преговарали о војсци коју су прије неколико година доховорили ? Још горе је да су исти људи на власти као и код доношења закона. Ко це вас више разумјети и за озбиљно схватити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

04.01.2022 13:56

Па ста се не одцјепљујемо,какав договор сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

не,сад

04.01.2022 15:49

За неколико година,це се изгледа одцјепити!!!

Name

Коментари

04.01.2022 16:27

Ето какви су коментари народа, исти као и коментари три поглавице, ја то казем каква власт такав и народ. Нема овдје заједницког зивота, сазрело за подјелу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

04.01.2022 19:24

Не знам око цега би се договарали...???

ОДГОВОРИТЕ
Name

4005

05.01.2022 12:19

По критеријумима СНСД-а и његових водећих људи прави Срби су једино у чланови и присталице СНСД-а. Сви су се угледали на главног шефа и гледају како да се обогате на рачун сиротиње и задуживања Републике Српске. Они знају сао узимати кредите и богатоти се на рачун сиротиње.

ОДГОВОРИТЕ