Не изненађују напади на иницијативу "Отворени Балкан"

Не изненађују напади на саму иницијативу али и носиоце те иницијативе првенствено на председника Србије Вучића. И Шуман је имао противнике због идеје о уједињеној Европи.

Србија 03.01.2022 | 20:38
Не изненађују напади на иницијативу "Отворени Балкан"

Пише: Зијад Бећировић, директор Института ИФИМЕС из Љубљане

Неспорно ковид-19 постао је константа наших живота и обележио је и прошлу годину у свим деловима света. Ипак се могу издвојити догађаји, који су оставили неизбрисив печат у прошлој години.

Сасвим сигурно повлачење америчких војних снага, после 20-годишње инвазије на Авганистан, представља догађај који је засенио многе друге у свету. Повлачење има дубоко значење и симболику и представља својеврсну преломницу у међународним односима и за позицију САД на светској политичкој сцени.

Не ради се о обичном повлачење, него о повлачењу које ће имати далекосежне последице на међународне односе и преустрој досадашњег светског поретка. Те последице већ су видљиве кроз геополитичко и стратешко преслагивање по бројним питањима као што су Украјина, Сирија, Либија, Јемен, ЕУ, али и Западни Балкан. 

Међутим, један догађај у нашем региону био је светског карактера и значаја. Ради се о обележавању 60 година од оснивања Покрета несврстаних и самита тим поводом одржаног у Београду којем су домаћини били Србија и Азербејџан. На самиту у октобру прошле године било је више од 100 делегација и оправдано је добио епитет највећег мултилатералног догађаја у Европи и једног од највећих у свету.

Фото: Косовоонлине

Самит несврстаних је био посебно важан за Србију и за процес ребрендирања те државе којег успешно води председник Александар Вучић. Репозиционирање Србије у регионалним и међународним односима свакодневно бележи напредак. Квалитативни помак је направљен у томе, да је Србија од објекта међународних односа постала његов субјект. 

Ипак регионална сарадња нам је далеко ближа. Ту је на првом месту регионална иницијатива „Отворени Балкан“, која је под тим именом заживела крајем јула 2021. Без имало претеривања може се рећи да је иницијатива „Отворени Балкан“ у рангу идеје Роберта Схумана о уједињеној Европи, која је започета кроз оснивање Европске заједнице за угаљ и челик и која је била претеча данашњој Европској унији. Због тога председник Србије Александар Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније Зоран Заев и Еди Рама заслужују да им се одају највиша признања за ту визионарску иницијативу и храброст да се упусте у њену реализацију у турбулентном  времену и  окружењу, које се супротставља углавном свему што је окренуто сарадњи, прогресу и будућности.

Фото: Тањуг

Не изненађују напади на саму иницијативу али и носиоце те иницијативе првенствено на председника Србије Вучића. И Шуман је имао противнике због идеје о уједињеној Европи. Напади на Вучића ће бити још изразитији како се буду приближавали избори у Србији, који ће бити историјска прекретница, јер ће се одлучивати о њеној будућности, да ли Србија да настави са реализацијом „економског чуда“ и снажним корацима да граби ка будућности или ће то бити повратак у стара лоша времена нестабилности, назадовања, изолације и економске заосталости. 

Протеклу годину су обележили инциденти на административним прелазима Брњак и Јариње због, по много чему, непотребног увођења пробних регистарских таблица од стране власти у Приштини за возила из Србије и она која имају српске регистарске ознаке на Косову. То је била и својеврсна провокација да се изазове председник Србије Александар Вучић и оптужи да дестабилизацију региона. Та провокација није успела. Напета ситуација која је претила избијањем оружаног конфликта је спречена посредовањем ЕУ и суспензијом такве одлуке. 

Фото: Косовоонлине

Александар Вучић је направио други маневар и успео дипломатским активностима да одговорност за фијаско дијалога између званичног Београда и Приштине буде адресиран на Приштину.

То су догађаји који су највише обележили свет и регион. Дијалог између Београда и Приштине морао би се интензивирати у 2022.години, јер ће даља опструкција довести до његов коначног фијаска и могућности премештања дијалога под окриље УН-а. Не буде ли квалитативног и конкретног помака у дијалогу, а то је потпуна имплементација Бриселског споразума и формирања Заједнице српских општина (ЗСО), остаје једина могућност да се дијалог води уз посредовање УН-а. Поједине политичке активности Милорада Додика у Босни и Херцеговини отежавају позицију Србије, а посебно положај Срба на Косову и формирање ЗСО. Регионална иницијатива „Отворени Балкан“ и у 2022.годину биће кључна за будућност региона и представљат ће кичму будућих регионалних односа, а мир и стабилност не смеју имати алтернативу. Регион је поново у глобалном фокусу, и то наравно треба искористити у позитивном контексту.

(Косовонлине)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Друг

03.01.2022 21:17

"Поједине политичке активности Милорада Додика у Босни и Херцеговини отежавају позицију Србије, а посебно положај Срба на Косову и формирање ЗСО." Све рецено. Да су Срби мало паметнији, другације би играли. Али не, они би и јаре и паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

04.01.2022 04:47

Све сто води миру и напретку ових простора не одговара међународној заједници јер она онда губи статус миротворца.А у ствари у доброј мјери су они креатори оваквог стања

Name

Ах ко те не зна

04.01.2022 01:46

Враца се запад на Балкан . А Руси це се као и увијек повуци (Пристина) .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

04.01.2022 06:47

Нема од тог ништа!! Нека све ове државе уђу у ЕУ и бит ће Балкан отворен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавро

04.01.2022 08:48

Највеца траса за транспорт дроге у Европи и они це укинути контролу транспорта?

Name

Нови светски поредак

04.01.2022 07:04

Видјет ћемо какав ће маневар направити да би обуздао босанског Ата додика. Да ли га намјерно држи за неке игре, брзо ће се показати јер белосветски моћници губе стрпљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Модрича

04.01.2022 10:28

Јел БиХ треба да иде уназад, да се интегрише у нешто што је давно превазишла, не сигурно не треба, то је мој лични став као појединца. Велика већина је на раду на западу исто као и људи из тих земаља који су већ интегрисани у ову причу, е па да видимо ефекте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

04.01.2022 10:51

Ово је пројекат неких вецих сила Њих тројица сто би се сами договорили о овако великом пројекту а не могу се договорити о много ситнијим стварима Мозда је ЕУ с контала да су им дрзаве из истоцног блока терет па њима праве неку малу ЕУ Наравно направит це систем и бит це отворени према ЕУ као и остале дрзаве цланице али неце имати могуцност одлуцивања у ЕУ да неби правили проблеме као сада поједини лидери Замислите Додика да има право некаквог одлуцивања у ЕУ Па направио би пометњу у веома кратком року Насао би хиљаду рупа у њиховим законима које би користио Уз то јос то би могла бити и награда Србији (Вуцицу) за све сто је уцинио за свјетски поредак јер це Србија из тога извуци највецу корист и бити лидер тог пројекта итд итд

ОДГОВОРИТЕ