Зашто је црвена синоним за Нову годину и празнике

У скоро свим традицијама, црвена боја има моћну симболику која, по вјеровању, привлачи љубав и повољан почетак.

Вијести 03.01.2022 | 10:23
Зашто је црвена синоним за Нову годину и празнике

Већини људи су асоцијације на зиму, Божић и новогодишње празнике украсне лампице, Дједа Мраз, планине, јелке, породично окупљање, али и црвена боја која прати сваку од ових слика.

Иако има и оних који сматрају да је црвена боја превазиђена, када је ријеч о украсима за јелку, једно се ипак не може оспорити - новогодишња декорација у овој боји никада неће изаћи из моде. Веома је тешко одредити историју црвене боје, јер су је носили грешници, свеци, ратници, краљеви...

Међутим, временом је црвена боја постала синоним за престиж и моћ, па су тако краљевску одјећу и многе ношње красиле нијансе ове боје.

Хришћанство и црвена боја

На нашим просторима, црвена боја се уско повезује са хришћанством, па није случајност што јаја за Васкрс најчешће фарбамо црвеном бојом.

Црвена је, такође, и симбол јабуке коју је Ева убрала са забрањеног дрвета, а многи вјерују да је она и симбол Христове крви која је проливена за спас људског рода.

Дакле, црвена боја је снажан симбол новог рађања, самог рођења Христа и Нове године. Али, црвена боја је и симбол здравља и као таква, често се налази и на бадњацима или је бадњак повезан црвеним концем или у данашње вријеме, црвеном машном. Ту је и црвено вино, којим се залијева бадњак.

Код старих Словена, црвена боја је штитила од злих сила. Увијек је комбинована са бијелом и црном бојом. У свадбеним обредима симболизовала је радост и љубав. Новорођенчету се стављао црвени конац на руку ради заштите од урока, а поклањање црвене мараме дјевојци је био израз љубави и оданости.

У данашње вријеме ову боју најчешће везујемо за јаке емоције као што су страст и љубав, па није ни чудо што је најљепши период године обојен у црвено.

Психолози сматрају да су људи који воле црвену боју весели, импулсивни и екстровертни, а такође се не либе да покажу љубав када је осјете.

Свјетлија нијанса црвене симболизује љубав, страст, радост, осјећајност и романтику.

Тамније нијансе представљају истрајност, стабилност, храброст, снагу воље, вођство. Али, ова нијанса може да представља и љутњу, агресивност и бијес, па са њом треба бити умјерен када су празнични украси у питању.

(Телеграф.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар