Зграда парламента у пламену: Ватра прогутала кров

Власти у Јужноафричкој Републици (ЈАР) саопштиле су након пожара у згради парламента да су ухапсиле мушкарца осумњиченог за паљевину, провалу и крађу.

Свијет 03.01.2022 | 08:25
Зграда парламента у пламену: Ватра прогутала кров

Најавиле су и да ће већ у уторак бити изведен пред суд.

Председник ЈАР Сирил Рамафоса оценио је да је пожар "страшан и разоран догађај", али је обећао да ће парламент наставити са радом, преноси Би-Би-Си.

На данашњим снимцима с лица места могао се видети облак црног дима који куља ка небу и велики пламен који се вије кроз кров здања парламента.

Званичници су потврдили да је пожар избио у канцеларијама на трећем спрату и брзо се проширио на скупштинску салу доњег дома, јавио је извештач британског јавног сервиса из Кејптауна.

У пожару нико није повређен, рекао је портпарол ватрогасне службе Кејптауна Џермејн Карелси и додао да је више од 35 ватрогасаца учествовало у гашењу пожара који је локализован после вишечасовне интервенције, пренео је раније АП.

Како наводи Би-Би-Си, пожар је избио неколико сати након јучерашње сахране надбискупа Дезмонда Тутуа у катедрали Светог Ðорђа, у близини парламента који тренутно не заседа због празника.

Он је додао да је више од 35 ватрогасаца учествовало у гашењу пожара.

Узрок пожара још увек није откривен.

Пожар је избио на трећем спрату зграде, а први извештаји указују да је избио у канцеларијском простору, рекао је члан градске управе Кејптауна Жан-Пјер Смит, пренео је Ројтерс.

Како наводи ББЦ, пожар је избио неколико сати након сахране надбискупа Дезмонда Тутуа у катедрали Светог Ђорђа, у близини парламента, која је одржана у суботу.

(Тањуг  Фото:Срхреенсхот/Тwитер)

Коментари / 0

Оставите коментар