Протест: Озрен ћемо бранити својим тијелима

Настављају се проблеми мјештана села Сочковац. Поново су дигли глас против геолошких истраживања на планини Озрен. Поручују земљу неће продати, а огњишта ће, ако треба, бранити својим тијелима. 

Република Српска 02.01.2022 | 18:39
Протест: Озрен ћемо бранити својим тијелима

Геолошка истраживања на планини Озрен, дигла су на ноге мјештане села Сочковац и околине. Без њиховог знања, кажу, ископане су бушотине. Ујединили су их страх од загађења и борба за спас огњишта. Подршку им је пружила црква. Успјели су привремено зауставити радове, али проблем није ријешен. 

“Сва та прича да они желе неке руднике, да желе руде неке овдје је превазиђена, то је само мазање очију људима и народу да би они дошли. Неко има плански начин има жељу да на перфидан начин исели овај народ одавде под изговором копања рудника и свега тога”, каже за БН мјештанин Данило Гајић.

Огњен Симић подсјећа да ј поднесена иницијатива да се дио Озрена прогласи националним парком.

“Потписали су је начелник, планинарско друштво, радимо нешто, изводимо нешто, али битан је проблем”, каже Симић.

Проблем су геолошка истраживања. Основни дио радова извела је компанија "Медени бријег" из Бијељине, кћерка аустралијске компаније "Ликос метал лимитед". Дозволу за то издало је ресорно министарство. Директор ових повезаних фирми, Милош Бошњаковић не намјерава да одустане од посла.

“Очекујемо прије свега бакар, очекујемо и злато, а причати о неким резултатима сада било би неозбиљно. Да би знали шта је испод треба нам 5-6 година, можда и више”, каже за Н1 Милош Бошњаковић директор "Лyкос Балкан Металс".

Локална власт у Петрову, стала је уз мјештане. Од ресорног министарства затражена је провјера дозволе издате Меденом Бријегу. Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, раније је изјавио у Народној скупштини Републике Српске да је уговор о експлоатацији далеко.

“ Евентуално након што се обаве истраживачки радови, тек онда би се могло говорити о томе да се закључи уговор о експлоатацији уколико резултати буду позитивни. Дакле, ми смо далеко од уговора о концесији за експлоатацију неке од минералних сировина, уколико их тамо има”, рекао је раније Ђокић.

Мјештани су одлучни у својој борби и планину, кажу, не желе продати. Огњишта ће, ако треба бранити и животом. Слободан Сарић из Сочковца каже да ће земљу, ако треба бранити и животом. 

“Сви они људи који су изгинули у рату они су изгинули да не дозволе да их неко одавде протјера, а сад се нашла нека господа Бошњаковић која мисли да може узети себи за право да се тек тако раселе ови људи. Тој господи, ја и сви ови људи можемо само једно да поручимо, ако мисли да није претекло људи који ће живот заложити да им се супротстави, они се гадно варају”, изјавио је Сарић за БН. 

Док се бар привремено није стало са радовима, трагало се за жељезом, бакром, цинком и оловом, рудама које прате племенити метали никла или злато.

Петиције против и даље потписују мјештани, петицију за кроз село носе и инвеститори. За сада сви без одговора:  “ Шта ће бити ако се нађе руда?” 

(БН)

 

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Страх од неизвесности

02.01.2022 18:15

Људи који су преживели трауме 90-тих и гледају мучење људи у иностранству. Држави треба рудник јер кредити се морају плаћати. Мислим да ником не треба одузимати земљу. Ако буде потребе онда треба дати земљу у замену и надокнаду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

02.01.2022 19:10

Па дај ти своју дедовину и цацевину ако имас. Лако је тудјим …цем трње млатити. Како си великодусан тудје давати.

Name

Ре Срамота

02.01.2022 19:34

Многи смо се морали одрећи дједовине и ћаћевине у име РС па зашто неби и они ако је то за добробит заједнице,ако стварно се покаже да има значајне користи.

Name

XXX

02.01.2022 22:07

Колико знам СНСД је власт на тој планини Озрен-Петрово, ако они буду бранили народ онда це га одбранити као и Возуцу, па људи моји владали сте за СНСД и Додика, а они праве бушотине , ста вам сад сметају??? Није вам СДС ваљао а био је уз вас и остао, ал то се слабо чује или игнорисе. СНСД це продати цијелу РС за новац , они це побјећи вани у својим авионима пуни пара а ми куд који мили моји на крају баладе. То вам је вас СНСД, зао ми је сто народ од тзв.србовања не види ниста друго , а цехови на крају су велики . Савјетујем да се овај нас народ куцне у главу и дозове памети док није касно. Погледајте ста лактаски олос ради народу , све за паре а народ ко ј...... Вријеме је да ово зауставимо сад или никад. До нас је

Name

Сасха

02.01.2022 18:24

Е моји озренци, сви сте за СНСД гласали а сад не дате Озрен? Ви сте га вец предали на пладњу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како Сад Ово

02.01.2022 18:32

Па то је ваша влада продала концесије, одакле вам право да ви некога нешто спречавате, Људи су то платили влади, видите ви то са вашом владом, иначе , да не зовемо милицију да вас испребија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.01.2022 07:51

Тачно све што си написао!

Name

Ђокан

02.01.2022 18:45

Корен проблема у Србији је што је "дозвољено" приватној компанији да уложи новац у испитивање руда. Сада када су пронашли руде, свим силама се морају борити да уложени новац врате.... Да ли је то уцена државе и чека ли РС тај сценарио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика и правда

02.01.2022 19:11

Недајте Озрен ни за живу главу. Никада

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЗБОРНА ГОДИНА

02.01.2022 20:50

ЗНАКИ СУ ПОЛИТИЦСРИ И ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА ДА У БОСНИ ИМА РАЗНЕ РУДЕ,ДА СВЈЕТСКЕ СИЛЕ ВАОЕ ЗА СИРОВИНАМА,А.И ЗАСТО СУ НАТЈЕРАЛИ НАРОД ДА ИЗГИНЕ БРАНЕЦИ ТЕРИТОРИЈУ,А САД БИ ПРОДАЛИ СТРАНИМ ХОСТАПЛЕРИМА ДА ИСЕЉАВАЈУ НАРОД.АКО ТРЕБА ПОНОВО БРАНИТИ ОРУЗЈЕМ,И ДА СЕ ОСТСНЕ НА ОГЊИСТИМА,ПА АКО ТАКО НАСТАВЕ ,ОВИ НАДИ РАДИПИКУЦЕ ЦЕ ПРОДАТИ ЦИЈЕЛУ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ,А ЗА НАРОД ИХ НОЈЕ БРИГА.МИЛИОНИ ЉУДИ СУ ОВУДА ГИНУЛИ ДА САЦУВАЈУ СВОЈА ОГЊИСТА,А САД БИ ПЕТАР ДЈОКИЦ,НЕПИСМЕНИ МИНИСТАР ДА ПРОДАЈЕ ИЗ ТОПЛЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ И УДОБНЕ ФОТЕЉЕ ВАСУ ИМОВИНУ КОЈЕКАКВИМ БЈЕЛОСВЈЕТСКИМ ЛОПОВИМА.СВИ МИНИСТРИ И ПОЛИТИЦАРИ НА ВИСКОКИМ ФУНКЦИЈАМА СУ СВОЈУ ДЈЕЦУ ОБЕЗБЈЕДИЛИ ДАЉЕ ОДАВДЕ СА НЕКРЕТНИНАМА И ДЕБЕЛИМ РАЦУНИМА А НАРОД ПРОДАЈУ КО СТОКУ.

Name

Милица

02.01.2022 21:12

И једите корење,глупани.

Name

Силни

02.01.2022 19:43

Јос није ни установљено ста се налази у земљи а ови одма протесте.А ако би понудили добре паре и гузицу би продали.Као и за аутпцесте земљисте.Као не дају ниска цијена а сви бога моле да иде кроз њихову њиву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

02.01.2022 19:43

Е моји озренци чувајте Озрен то је ваше непроцјењиво благо отерајте багру одакле је дошла и тог Петра Ђокица продану душу прокле то му било све што му се р......о.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

02.01.2022 19:53

Никад ми нецемо ниста имат а кукамо треба отварат нека радна мјеста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тд

02.01.2022 20:29

Чим они истражују они знају шта ту има чуј молим те перице уговор је далеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т3884912

02.01.2022 20:53

Бит ће исто као и за аутопут Приједор-Бањалука, кад избаце кеш неће више нитко ријеч рећи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

02.01.2022 21:01

Мој супруг је Озрен бранио.Душа ме боли због ових људи.Продаше в аздух и земљу под ногама скотови.Јој Боже!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само оштро

02.01.2022 23:40

Дићи ће они цјену по квадрату,не дајте се? Ако стварно има нешто платиће. Све је то због пара,чуј "не дамо Озрен" даћете а ова представа је само да се подигне цјена. Тако је и у Србији ал су то неки искористили за своје политичке поене а неки узели паре а некима мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

03.01.2022 09:53

Не може гу да верујем да неко додје и трази да се неко; сели сасвога вековног огњиста а да то људски не плати