Шеклер: Постоји могућност појаве новог соја

На питање о објашњењу политичког дела Кризног штаба да је у Србији релативно мали број новооболелих, док је у Европи другачија ситуација, Шеклер је иронично прокоментарисао да су у Европи сви ''били глупи'', а да смо ми видели шансу у томе да пружимо Европи ''оно што она сама неће''.

Србија 02.01.2022 | 13:56
Шеклер: Постоји могућност појаве новог соја

''Јер код нас нема пандемије, вируса и пораста броја новозаражених'', иронично је прокоментарисао Шеклер.

Навео је да се омикрон сој не може сматрати доминантним у Србији и да за то не постоје никакви докази, али да очекује скок новозаражених делта сојем који је, како каже, опаснији и изазива теже клиничке слике од омикрона.

''У САД и Великој Британији су мислили да је омикрон преузео делту. Међутим сада се објављују подаци да се смањује проценат учешћа омикрона у броју новозаражених и да је сада приближно исто, односно половично. Мислим да код нас још преовладава делта сој'', рекао је Шеклер.

Говорећи о искуствима других земаља, где је омикрон доминантан, Шеклер је рекао да је Јужна Африка једина земља у којој је омикрон у потпуности преузео примат у односу на делта сој и да се показало да изазива блаже клиничке слике и мању смртност.

''То се односи на вакцинисане, у ризику су поново невакцинисани. Што се тиче европских земаља где је омикрон јако присутан, скоцицо је број новозаражених, али није драстично порастао број преминулих. То је у земљама где је вакцинисано више од 80-85 одсто становништва'', навео је Шеклер.

Додао је да је у земљама као што су Србија, Мађарска, Бугарска, Румунија, где проценат вакцинисаних није прешао 50 одсто, сасвим другачије.

''Када се буде проширио омикрон, биће велики број заражених. Можда неће бити велики проценат хоспитализованих као раније, али у односу на пораст броја заражених и то ће бити довољно да напуни цео систем, а тога се бојим'', рекао је Шеклер.

На констатацију да се говорило да је омикрон последњи сој вируса корона и да значи крај пандемије, Шеклер је рекао да се то не може рећи јер је још увек присутан делта сој.

''Било је замена неколико вируса, али то је трајало месецима. Овде имамо делту која је јако преносива, а омикрон још висе, али не можемо да каземо да се више неће појавити ниједна варијанта и да је са овим крај'', казао је Шеклер.

Шеклер је у Јутарњем програму истакао да "омикрон није доминантан у Србији."

"За то не постоје докази. Делта је далеко опаснија, она ће да прави проблем, а омикрон ће да преузима све већи број случајева. Свуда у свету причају да је омикрон преузео и да је доминантан, али то би било чудно. Последњи подаци показују да се смањује број новозаражених од омикрона. Сад је негде око пола. Мислим да делта и даље прееовладава, немам доказе, али претпостављам да је тако - каже др Шеклер и додаје да је Јужна Африка једина земља где је омикрон преузео примат", рекао је.

Додао је да "не можемо да очекујемо да се једна врста соја појави и потисне другу".

"Када се омикрон појавио, сви су правили панику - страшна варијанта, не ради вакцина... Добро се сећам да сам рекао да то по својој прилици може да буде корак у добром смеру. Али немогуће је превише оптимистично посматрати ствари, да очекујемо да је последњи сој јер још увек имамо делту. Омикрон се појави и побегне дета, не иде то тако. Имали сте замене вируса неколико пута до сада. Имамо делту која је јако преносива и омикрон још преносивији. Не можемо да чекујемо да ће једна врста да се појави и потисне другу. За оног ко се разболи и умре, ова мутација је 100 патогена", објаснио је Шеклер.

На питање да ли постоји опасност да ће се појавити нови сој који ће бити још јачи од овог, Шеклер каже: "То не може нико да каже, али могуће је". 

(Б92/ фото: РТС/сцреенсхот/ ПАХО/ЦНБЦ)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Миле

02.01.2022 13:08

Мало и ти лупас тако ми изгледа све знате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сој

02.01.2022 14:20

Ове докторе ставити у исти кош заједно са пророчицама и отети дипломе.

Name

Игор

02.01.2022 19:00

Није мало , лупа пуно . Податци казу да је 77 милиона или за 1% људи висе на Земљи за годину дана . Не знам како то објасњавају? Али је вјероватно неколико стотина милиона угрозених закљуцавањем .

Name

СВЕСТЕНИК

02.01.2022 13:10

НЕ УМАРАЈ И НЕ ТОВАРИ ОВАЈ НАРОД ,САТАНИСТО. ТО СТО ТИ ИРОНИЦНО ПРИЦАС ,СТВАРНО ЈЕ ТАКО.А СТО ОЗБИЉНО ПРИЦАС ТО ЈЕ ЛАЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

02.01.2022 13:11

А што се овај налупета, не зна ни сам шта је хтио да каже...Паметније би му било да је ћутао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

02.01.2022 13:43

Па хоце да казе: У Европи да се сви вакцинису - ето, као и остали манипуланти.

Name

Спори Гонзалес

02.01.2022 13:12

Па докле ће више овај ВЕТЕРИНАР да прича о хуманој медицини? Ко све више не трабуња о овом ЦОВИДу!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преузео вас Бог

02.01.2022 13:23

На вјецни поцинак и спасио цовјецанство од малтретирања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТЛАНТИДА

02.01.2022 14:00

Ето ти знаш боље него сви доктори свијета који се баве вирусима и појавом вируса у читавом свијету.Цуди да ниси неки свјетски експерт и да ниси отишао у свијет да просипао памет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коки за атлантиду

02.01.2022 18:04

Колико знају о вирусу видјели смо.све сто су рекли успоставило се да није тако.2године нагадјају. За вакцине су рекли да стите од заразе па кад се видјело да не стите онда казу стите од тезих облика болести.успут колико доктора сиром свијета је одбило вакцину.или су мозда ови сто дају изјаве веци доктори од осталих.

Name

Ноле

02.01.2022 18:36

Хахахаа,па африцки континент има најмањи проценат вакцинисаних.И он казе како омикрон у Африци изазива блазе облике код вакцинисаних,а код невакцинисаних тезе.Па магарцино једна,знас ли бар слагати како треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проваксер

02.01.2022 18:56

По овој теорији читава Африка па и БиХ би требало да буде заражена а народ да умире по улицама. Напротив тому народ и даље живи и безбрижно шета иако је само мали број вакцинисаних. Толико о вакцинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретен Прст

03.01.2022 00:02

Омикронсофт неце бити задњи..Ако додје Пи сој онда це бити стварни проблем ..А овај ветеринар улива повјерење као и вакцине..Јос само једна доза...

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

03.01.2022 11:33

Послије омикрона стиже шеклер нови вирус већ је у припреми,корона није више популаран назив ,омикрон такође следећи је овај и тако у круг..пу мафијоо бојите ли се Бога?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

03.01.2022 15:47

Ко Вас плаца доктореее?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

03.01.2022 15:54

Наравно да це бити нових сојева.Сви ти нови сојеви и све те мутације су посљедица вакцина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мнооого је куме

06.01.2022 21:06

Ста овај исприца.Ако смо се добро разумели.Вирус се враца назад у "делта" стање.Ста,да слуцајно не узима залет. У овом свету је све изгубило смисао,изумрло. Оцито је,ево и логика на реду.

ОДГОВОРИТЕ