Корона широм свијета поново потиснула славља

Прославе Нове године широм свијета отказане су јер вирус корона већ другу годину потискује прославе у други план, али је Аустралија била одлучна да ужива у тој ноћи, а било је чак и знакова да Сјеверна Кореја припрема ватромет.

Свијет 31.12.2021 | 12:05
Корона широм свијета поново потиснула славља

Глобалне инфекције вирусом корона достигле су рекордан ниво у посљедњих седам дана, са просјеком од нешто више од милион случајева откривених дневно широм свијета између 24. и 30. децембра, што је око 100.000 више од претходног максимума објављеног у сриједу, наводи се у подацима које је објавио Ројтерс.

Са бројним земљама које су забиљежиле рекордне вриједности свих времена, власти на многим мјестима су отказале прославе да би дочекале 2022. годину, у страху да ће сој омикрон “искористити” предности окупљања за још брже ширење.

Међутим, Аустралија је одлучна да уђе у Нову годину са праском упркос рекордном порасту броја инфекција на неким мјестима.

Премијер Скот Морисон пожелио је грађанима да “уживају у вечери”, док је Доминик Перотет, премијер државе Нови Јужни Велс, позвао све да “излазе и уживају у Новој години” иако се дневни број инфекција у држави скоро удвостручио на рекордних 21.151.

Правила социјалног дистанцирања су на снази и маске су потребне у затвореном простору у Сиднеју, али се очекује да ће хиљаде људи похрлити у луку да гледају новогодишњи ватромет, а редови се формирају на многим видиковцима од раног јутра.

Чини се да се и тајновита Сјеверна Кореја спрема да прослави Нову годину поноћним ватрометом на тргу Ким Ил Сунга у свом главном граду Пјонгјангу.

Комерцијални сателитски снимци показују да су у току припреме за постављање бине на тргу, наводи “НК њуз”, интернет страница са сједиштем у Сеулу који прати Сјеверну Кореју.

Сјеверна Кореја је затворила своје границе након што је пандемија почела и није пријавила ниједан случај ковида 19.

Кина је у стању високе приправности због вируса. Град Сиан је под изолацијом, новогодишњи догађаји у другим градовима су отказани, а власти позивају на уздржаност.

Власти у главном граду Индонезије, Џакарти, затвориће 11 путева који обично привлаче велике гужве за Нову годину, саопштила је полиција. Малезија је забранила велика окупљања широм земље и отказала спектакуларни ватромет у кулама близанцима Петронас у главном граду Кула Лумпуру.

Јапански премијер Фумио Кишида је на свом званичном “Јутјуб” каналу позвао људе да носе маске на забавама и ограниче број људи који присуствују, док је чувени токијски кварт за забаву Шибуја забранио забаве на крају године.

На Новом Зеланду, познатом по свом успјеху у сузбијању вируса, биће донекле уприличен дочек Нове године. Највећи град, Окланд, ове седмице је ублажио ограничења како би омогућио људима да уживају у пјесми и плесу.

Индијске власти почеле су да намећу строга правила у циљу спречавања великих окупљања са ноћним полицијским часом у свим већим градовима, а ресторанима је наложено да се ограничи број посјетилаца.

Упркос ограничењима, домаћи туристи хрле на познате плаже, у пабове и ноћне клубове Гое на западној обали, гдје ће дочекати Нову годину. 

(Срна  Фото: ПА/Пиxселл)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Само Бања Лука

31.12.2021 18:17

...изузетак! Они су свијет за себе, небески народ. Сваки дан све више и више људи , Срба, постаје небески, буквално!

ОДГОВОРИТЕ