Заокрет: Узалуд је заустављати пети талас короне!

Нагли раст броја заражених засад није резултирао повећањем броја хоспитализованих цовид пацијената. У болницама је 88 тешких случајева, а слично је било у протеклих неколико седмица. У задњих осам дана забиљежена су три смртна случаја.

Свијет 31.12.2021 | 09:40
Заокрет: Узалуд је заустављати пети талас короне!

Израелски Канал 12 у уторак навече обавијестио је, цитирајући високог функционера из министарства здравства, да се размишља о преласку на модел масовног заражавања.

Било би то слично шведском моделу у најранијој фази пандемије, када су тамошње власти одлучиле да неће грађанима наметати строге рестрикције, како би омогућили наставак нормалног живота те тако постигли имунитет крда.

Иако су то многи сматрали неуспјехом, а Шведска се касније ипак одлучила на понешто строже мјере, иако и даље изузетно благе у односу на остатак Европе, све већа преваленција заразнијег омикрон соја (који према првим истраживањима узрокује блаже симптоме од делте), навела је израелске функционере да размисле о таквом потезу, наводи се у извјештају.

Наводи се да успорени темпо вакцинисања дјеце и неспремност да се наметне лоцкдоwн или друга ограничења не омогућују ниједан други модел.

Они су већ процијенили да ће кроз двије седмице, 90% случајева цовида у Израелу бити варијанта омиркон.

Јерусалем Пост такође пише како Израел не планира заустављати пети талас коронавируса.

"Пети талас могао би окончати када се зарази велики број људи. Вјерујем да ће вирус постати ендемичан само ако се вакцинисана популација изложи вирусу природним путем", рекао је професор Цyрилле Цохен, шеф имунолошког лабораторија на Универзитету Бар-Илан.

Са њим се слаже и професор Хагаи Левине, предсједник Израелског удружења доктора јавног здравства.

- Будући да је омикрон толико заразан, наши напори да зауставимо његово ширење вјероватно су прилично узалудни. Нећемо успјети зауставити овај талас. Оно што морамо покушати је заштитити најрањивије групе грађана.

- Покушавамо избјећи метак већ двије године, и у Израелу смо донекле успјели. Већина човјечанства је још увијек жива након што се заразила цовидом-19, рекао је Левине.

Јерусалем Пост спомиње ново истраживање којим је утврђено да вакцинисани људи који се заразе вирусом развијају 'супер' или 'хибридни' имунитет, што значи да производе врло високе нивое антитијела способна неутрализирати различите сојеве цовида-19 и других вируса. Такође је мало вјероватно да ће развити тешку болест.

Професор Левине сматра да би Израел требао престати размишљати о таласима коронавируса и умјесто тога се концентрисати на јачање имунитета и отпорности на вирус, улагањем у мјере јавног здравства и постицањем вакцинисања. 

Не бисмо требали затварати школе, не бисмо требали наметати лоцкдоwн или затварати аеродроме. Морамо имати пропорционалне мјере, рекао је он, преноси Јутарњи лист.

(Агенције  Фото:АА)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

ВИДОВ ЈАК

31.12.2021 09:12

А сви вакцинисати с 3 дозом.Ста се десава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxим

31.12.2021 09:53

Зар нису вакцине толико добре да тамо гдје је скоро 100% становниста вакцинисано нема мјеста за бригу, односно да је замо пандемији крај. Сви вец сада виде да вакцине не слузе ницему а посебно не оревенцији короне. Вакцине одноано експериментални третман који сви примају је само економија и зарада. Висе је и будали јасно да то са медицином нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.12.2021 13:58

Има јос много будала који нису схватили да је вирус вјестацки и који вјерују да су вакцине веома ефикасне.Вријеме показује да је огроман број вакцинисаних заразен,а то показује да су вакцине неефикасне против овог вируса.Мозда су ефикасне за несто друго сто се крије иза ове пандемије.То це вријеме показати.

Name

харе

31.12.2021 09:54

Фино знаци сада цете нас све заразити па ко презиви прицаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За харе

31.12.2021 12:33

Па и овако и онако цемо се сви заразити .био вакцинисан или не.јеси ли мозда мислио-ла да це бити другације?

Name

КАКО ТО?

31.12.2021 10:23

Како то да је сад одједном најбоље пустати да грипа иде својим током, зар није то било рјешење одмах? Циљ је постигнут, оба пута преко Израела, прво за вакцинацију и хиљаде милијарди зараде на лијековима и медицинској опреми(секундарно), онда за вјечну контролу кретања(примарно). Пошто је све постигнуто, сад као иде имунитет крда. Да баш крда, јер народ и јесте права стока чим је насјео на бомбице билдербешке групе, без обзира што контролишу скоро све владе свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.12.2021 14:00

Бас тако.Циљ вакцинације је несто сасвим друго,а не застита од корона вируса.Све су то сатанисти давно осмислили.

Name

Ре

31.12.2021 15:09

Па и ја тебе питам како то да се циљеви постизу преко Израела? Зар нису Зидови господари свијета? Влада у сјени и слицне теорије завјере које ти и теби слицни пропагирате? И сад они бас преко свог народа постизу сатанистицке циљеве????? Кад бисте ви само на тренутак схватили те своје глупости.... Медјутим, не вриједи... Мама ми давно рекла да се са будалама не треба расправљати и да паметнији попуста... Дакле, у праву си све! Слазем се! ????

Name

ЗОГ

01.01.2022 00:31

...влада свијетом! У задњих неколико година су показали да је теорија завјере о ЗОГ све више тачне!

Name

Бице

31.12.2021 11:29

грипе и следеце године ? само весело

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрекавац

31.12.2021 13:49

Је ли зна неко тацан датум кад је престао први талас ? Мислим да је то питање од милион долара .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац РС

31.12.2021 13:50

Па какви су вам ефекти од вакцина?Све је то превара,коначно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

31.12.2021 14:11

У Европи висе обољевају они сто су примили двије вакцине.Толико о вакцинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

31.12.2021 17:36

Нико од експерата вирусолога, односно епидемијолога није рекао да се неможете поново заразити вирусом короне без обзира дали је то делта варијанта или омикрон мутација, и ако сте вакцинисани! Права истина је да вас вакцина штити од тешке клинићке слике короне, тј.да незавршите у болници на ковид одјелу на респиратору! Лаици за медицину никако да укапирају ову једноставну ћињеницу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За сагитатиус

31.12.2021 20:29

Ајде не проваљуј се .ни то није истина од 11 на клиницком лијецењу 4 је вакцинисано и налазе се на респиратору

Name

Сагитариус

01.01.2022 09:38

Ти се проваљујеш, и пласираш дезинформације!

Name

Хаха

02.01.2022 20:58

Узалуд је заустављати оно сто не постоји...пети као ни први није ни био

ОДГОВОРИТЕ