Телефонски позив се одвијао иза затворених врата

- Председник Русије Владимир Путин и његов амерички колега Џозеф Бајден разговарали су у четвртак 50 минута, саопштили су амерички званичници.

Свијет 31.12.2021 | 01:28
Телефонски позив се одвијао иза затворених врата

Представник Беле куће је раније саопштио да су двојица лидера започели телефонски разговор данас у 15:35 по вашингтонском времену односно у 23:35 по московском времену.

Бела кућа је додала да се Бајден тренутно налази у својој кући у Вилмингтону, у Делаверу. Телефонски позив се одвијао иза затворених врата.

Очекује се да ће Бела кућа и Кремљ објавити саопштења о разговору.

Ово је био њихов други разговор током децембра.

Почетком децембра они су одржали виртуелни састанак у тренутку када је, према проценама обавештајних агенција и сателитским снимцима, на руској страни границе са Украјином било распоређено око 70.000 војника.

Међутим, амерички обавештајци процењују да Путин планира да распореди до 175.000 припадника војних снага.

Москва је изазвала забринутост Запада распоређивањем хиљада војних трупа на граници са Украјином током последња два месеца.

Док је код западних савезника то иницирало могућност руског ангажовања у Украјини, руске власти су те тврдње одлучно одбациле, наводећи да на сопственој територији могу размештати трупе по свом нахођењу, пренео је Глас Америке.

Такође, Москва је средином месеца представила листу, како их је означила, безбедносних предлога о којима тражи да се преговара, укључујући обећање да ће НАТО одустати од војних активности у источној Европи и Украјини.

Амерички лидер, како је саопштио неименовани високи званичник администрације, залагаће се за дипломатско решење све напетије ситуације на граници Русије и Украјине.

"Спремни смо за дипломатију и дипломатски пут напред. Међутим, такође смо спремни да одговоримо ако Русија спроведе планове за инвазију на Украјину", рекао је званичник администрације новинарима.

Двојица лидера су разговарала на Путинов захтев, уочи безбедносних разговора на високим нивоу званичника САД и Русије 10. јануара 2022. у Женеви.

Бајден и Путин, како се очекује, неће присуствовати том састанку.

Бивши амерички амбасадор у Русији Мајкл Мекфол за Глас Америке је рекао да Бајден има право да прихвати Путинов захтев да разговарају телефоном.

"Ако је Путин упутио тај захтев, онда жели да упути одређену поруку. Међутим, Бајден, такође, мора да пренесе своје поруке. Мора јасно да стави до знања да озбиљни преговори о европској безбедности морају да обухвате ширу агенду од оне коју је Путин предложио, укључујући руске претње безбедности, као што је анексија Крима, признање Јужне Осетије и Абхазије, руске снаге које окупирају Украјину, Грузију и Молдавију", рекао је Мекфол.

"Друго, Бајден мора да стави до знања Путину да Украјинци морају да присуствују свим разговорима о својој безбедности и суверенитету", поручио је амерички дипломата.

(Тањуг Илустрација: ЕПА-ЕФЕ/ПЕТЕР КЛАУНЗЕР)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Милојко

31.12.2021 06:34

Лов у мутном на издисају постсоцијализма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Значи

31.12.2021 08:27

Разговор је обављен пред спавање оба предсједника. Надам се да нису били у бунилу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О каквим

31.12.2021 15:49

Предсједницима ти прицас, један да, а други је дозивотни, знаци аутократ. Осим тога, постоје временске зоне.

Name

Најкомицније је

31.12.2021 09:11

Иза затворених врата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па није

31.12.2021 15:47

Истоцна Европа и Украјина његова. Све су то самосталне, суверене, земље, нису сателити Москве као некад. А инаце тако цесто, сви, се прица о суверенитету само свако на свој нацин то тумаци.

ОДГОВОРИТЕ