У кафићима се појавила 'дрога за силовање'

Дјевојке које живе у Београду на друштвеним мрежама ових дана масовно дијеле језива искуства о томе како им је неко у вечерњем изласку сипао дрогу у пиће. Како тврде, у питању су супстанце руфинол, познатија као 'руфи' и ГХБ.

Србија 30.12.2021 | 22:08
У кафићима се појавила 'дрога за силовање'

Обје зову дрогама за силовање, а Јована Бировљев, магистарка фармације је детаљно објаснила какве су посљедице уношења ових супстанци у организам. 

Симптоми се углавном врло брзо осјете, а дјевојке ово ужасно искуство описују као дејство превише јаког седатива. Углавном се прво одузимају удови, затим губи потпуна контрола над тијелом. У зависности од дозе, неки остају свјесни, али тјелесно непокретни, док су се многе дјевојке и онесвијестиле.

"Дрога за силовање" им се сипа у пиће док не гледају, а није ријеткост да кроз ово ужасно искуство прођу и када су окружене блиским људима, јер предатори не презају и када нису саме. Често се дешава да им момак приђе и то уради у тренутку кад жртва не гледа у правцу чаше.

О чему се тачно ради, каква су дејства руфинола и ГХБ и шта у тим тренуцима учинити, објашњава Јована Бировљев, магистарка фармације за портал Нова.рс.

Руфинол, односно жаргонски 'руфи', је по саставу флунитразепам који припада припада бензодиазепинима, а то су лијекови који се користе у терапији за анксиозност, несанице, неки се чак користе и за увод у анестезију. Они у сви у својој основи имају бензодиазепински прстен и дјелују седативно на централни нервни систем. Односно, доводе до седације и мишићне релаксације.

"На тржиштима на којима је постојао, користио се код краткотрајне инсомније, код премедикације код операције, за умирење пацијената пре операције и чак се комбиновао са другим лековима за улаз у анестезију", истакла је Јована Бировљев, магистар фармације. 

Како се наводи, углавном је таблета бијеле боје, без укуса и мириса и може да се прогута, а ако се издроби може се користити и као прах који се раствара у течности. 

Он сам по себи није имао ни боју, ни мирис, ни укус, а због злоупотребе произвођачи су почели да стављају додатну вјештачку боју. За руфинол важи да је благе плаве боје, те када се раствори у провидној течности, та течност се обоји у плаво - што се у тамнијим пићима не види.

У Србији се као лијек није регистрован, нити је икада био, тако да је питање како заправо изгледа. Сам по себи изазива парцијалну амнезију и његово дејство наступа од неких 15 до 20 минута и може да траје од четири до шест сати, углавном. Али код неких случајева то дејство може трајати и до 12 сати и у том временском облику наступа парцијална амнезија.

Што су веће дозе то су веће могућности да особа која га конзумира упада у "хипнотисано", односно безсвијесно стање. Сматра се да је руфи од седам до десет пута јачи од диазепама, који се нормално налази на тржишту као лијек.

"Сам по себи тешко да може изазивати неке респираторне потешкоће, међутим у комбинацији са другим депресорним суспстанцама, попут алкохола, може да дође до престанка рада центра за дисање који се налази у продуженој мождини", каже Бировљев. 

С обзиром на то да засебно и алкохол и руфи утичу на овај центар, у комбинацији могу да изазову престанак дисања.

ГХБ - Гамахидроксибутрат

ГХБ, у уличном жаргону познат као "Џи-Ејч-Би", "Џи", дејство испољава преко рецептора на нивоу централног нервног система који испољавају депресорно дејство. Оно што је другачије од руфија, јесте да у зависности од дозе у којој се употреби испољава различито дејство и на самом почетку се јавља еуфорија и висока сексуална жеља, док у већим дозама доводи до презнојавања, губитка свијести, мучнине и повраћања, визуелних и слушних халуцинација, умора, амнезије и конфузије. 

За разлику од руфија, као сама супстанца може да доведе до престанка дисања, али не престанка рада плућа како се на друштвеним мрежама тренутно пише, него утиче на рад центра за дисање у продуженој мождини, који престанком свог рада обуставља и слање импулса који затим доводе престанка рада плућа. Најприје испољава дејство тако што изазива успорено и плитко дисање, а што је већа доза то су посљедице јаче.

"Најпре изазива седацију, која је праћена нападима и касније преласком у коматозно стање и што је већа доза брже се испољава дејство. Углавном од неких 20 до 60 минута и ефекат је око шест сати", истиче Бировљев.

Што се тиче изгледа, углавном се пласира у облику бијеле капсуле без мириса. Када се раствори у течности такође нема боју, што се укуса тиче може да буде благо сланог или сапунаствог укуса. Основни знаци дејства су сухоћа уста, проширене зјенице и убрзан срчани рад, а ефекти су презнојавање, мучнина, повраћање, конфузија, конвулзије, итд.

За разлику од руфија, не постоји адекватан антиотров против ове супстанце и прва помоћ која би се спровела била би симптоматска, што га чини опаснијим од руфија јер уколико дође до предозирања помоћ је упитна.

Шта учинити?

У тексту се наводи да је прва помоћ у оваквим случајевима испирање желудца или изазивање повраћања, као и давање активног угља како би се покупио остатак супстанце који се налази у дигестивном тракту. Такође, давање лаксатива који изазива дијареју тако поспјешује избацивање супстанце из организма.

Оно што је карактеристично за обје супстанце јесте да се брзо излучује из организма, односно не оставља траг у урину, и свега 72 часа може да се детектује. Те се углавном открива из крви, и осталим анализама. Због тога су веома опасне, јер је тешко препознати о чему се ради и нажалост могу имати фаталан исход.
Зато је најбоље уколико дође до ових стања, позвати прву помоћ, јер је питање колико ви сами можете некоме помоћи.

(Нова) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Јадно

30.12.2021 22:03

Да јадније не може бити. Чим је има у Србији, има је вјероватно и у Републици Српској. Чувајте ДЈЕЦУ од тих и других дрога и порока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОТОВО ЈЕ

31.12.2021 00:21

СВЕЈЕ ПРЕПЛАВЉЕНО ДРОГОМ А ДРОГА ЈЕ ОДАВНО КОД НС СРБА ДРЖАВНИ ПОСАО. ЈАДНО СМО ЗАВРШИЛИ.

Name

Борац

31.12.2021 05:38

Ста оцекивати,када савјетник предсениства смрце кокаин. Знаци да га увелико има и код нас.

Name

Ја

31.12.2021 07:52

Није вјероватно вец је има мозда и висе него у Србији. Цувајте се и цуре и момци.

Name

Ухх

31.12.2021 09:23

Процитајте Васковица. Па,це те видети ко је то радио по БЛ.

Name

Крај цивилизације

30.12.2021 22:19

Ово је крај цивилизације бијелог човјека. Не треба бити пуно паметан и видјети куда све то води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Содома и Гомора

30.12.2021 23:03

Зна се цему води.

Name

Строго

31.12.2021 02:07

Пазит кад се сједи у локалу

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

31.12.2021 05:00

Дрога, па то је главна привредна грана у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ироније

31.12.2021 06:09

И Милорад Додик нас "силује" већ годинама па трпимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац РС

31.12.2021 08:22

Немогуће.Па Додик то неби дозволио да нам се деси. Ма невјерујем!Лажу душмани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

31.12.2021 08:39

Е кад се сјетим некаф кад сам излазио прије 20ак година како су стари говорили увијек пиј из флаше коју држиш у руци а тако и чашу ако је кратко пиће. Наравно, закон под хитно мијењати за силоватеље, дозивотна робија и хемијска кастрација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

31.12.2021 09:15

Цуј то а све и сваста тросе неконтролисано само да се испроба а послије није битно ста це бит

ОДГОВОРИТЕ