Извјештаји били лажни, неко ће одговарати за пирален

- Пирален не видимо очима, немамо довољно знања о овој канцерогеној супстанци, а често и сматрамо да то није важна тема – истакао је градоначелник Станивуковић, који се овим питањем бавио као градски одборник, народни посланик, а сада и као градоначелник.

Република Српска 29.12.2021 | 17:26
Извјештаји били лажни, неко ће одговарати за пирален

- Представници града Бање Луке и Центра за заштиту животне средине представили су најновији извјештај о испитивању количине пиралена на земљишту у Пословној зони „Инцел“, који показује да се извјештаји из 2020. и 2021. године драстично разликују, те самим тим су вјероватно и лажни, казао је ово градоначелник Драшко Станивуковић.

Наиме, оба извјештаја је радила компанија „Деконта“, па је управо због тога и покренут низ активности од стране градске администрације које су, како наводи, биле заустављене у претходном периоду, због чега ова ситуација око пиралена и траје толико дуго.

- Пирален не видимо очима, немамо довољно знања о овој канцерогеној супстанци, а често и сматрамо да то није важна тема – истакао је градоначелник Станивуковић, који се овим питањем бавио као градски одборник, народни посланик, а сада и као градоначелник.

Додао је и то како су извјештаји који су достављани граду вјероватно били лажни, а самим тим и јавности није била истинито информисана, те да неко за то мора да одговара.

-Људи из Центра за животну средину и еколошке градске инспекције имају одријешене руке да раде све што је у њиховој моћи – да обиљеже терен, да се предузму потребне мјере, али и да се поднесу кривичне пријаве према Тужилаштву против одговорних лица за овај случај. Разговарао сам са стручним људима, те не можемо да тврдимо да ли је пирален дошао до воде или није– казао је градоначелник.

-Још не знамо праву штету – додао је он, те истакао да је добијао поруке да се не бави овом темом, која је, како каже – од изузетно великог значаја, те је позвао надлежне институције да раде свој посао, како би заједно ријешили овај проблем.

Наиме, како је казала Татјана Нишић, координатор у Еколошкој инспекцији Града – приликом узорковања тла у Пословној зони „Инцел“, коју је радило предузеће „Деконта“ у сарадњи са Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, утврђен је низ неправилности, додајући да је 2019. године управо она радила мониторинге, али да је 2020. године уклољена из тима који се бавио темом пирален.

– Доласком градоначелника Станивуковића добили смо могућност да се као Град поново укључимо у активности у вези са случајем пирален. Извјештај из 2020. године није био доступан јавности све до маја 2021. године, када смо се сви поново укључили. Наиме, 2020. године максималне вриједности загађења тла биле су 18 и 5, 28, а ми када смо урадили истраживање, добијена вриједност је била 2.800 милиграма по килограму. Компанија „Деконта“ је радила оба ова извјештаја – истакла је она и нагласила да је максимална дозвољена вриједност 0,02 милиграма по килограму.

Од 2019. па до данас била су три мониторинга, а резултати и анализе компаније „Деконта“ и оних које су радили здравствени инспектори Града Бање Луке, били су, како је истакла – драстично различити, те навела како ће се у наредном периоду Град активно укључити у рјешавање овог проблема.

-То подразумијева вођење управних поступака, дакле, инспектор који води поступак, он га и зваршава. Ово је позив да се у рјешавање овог проблема укључе све релевантне институције, дакле Министарство унутрашњих послова и Тужилаштво, а ми ћемо испоштовати своју обавезу и све оно што имамо, доставићемо Тужилаштву.

Из Центра за животну средину поручују да је сада Тужилаштво Републике Српске на потезу, јер како каже њихов представинк, Тихомир Дакић – пирален утиче на човјека, животну средину, храну коју једемо.

-Постоје информације да на том простору од 2005. године постоји одређена количина пиралена. Поставља се питање – шта се дешавало свих ових година и зашто се о овоме ћутало.

Центар за животну средину ће и у наредном периоду пратити ситуацију, али, како каже Дакић – поднијеће тужбе против свих одговорних лица ради заштите колективних права и заштите интереса грађана.

- Ово је проблем који ће трајати дуго, јер за рјешавање овог проблема потребно је 8 милиона евра. Ако нико не буде одговоран, поставља се питање  шта нам слиједи – казао је Дакић, те је искористио прилику да градоначелнику захвали што су поново у овај случај укључили представнике Центра за животну средину.

Подсјетимо, у марту 2019. године у Пословној зони „Инцел“ избио је катастрофалан пожар, који је могао да проузрокује велику еколошку катастрофу, након чега се дошло до забрињавајућих открића о присутности канцерогеног пиралена у околини.

Град Бања Лука апелује на све надлежне институције, ресорно министарство, стручну јавност, али и тужилаштво Републике Српске да се укључе у рјешавање овог проблема, јер свима здравље треба да буде на првом мјесту.

(БН) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Борац

29.12.2021 16:38

Сребренка голиц,главни кривац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXXЛ

29.12.2021 17:36

Ма зар министроид?

Name

Србо

29.12.2021 17:06

Довешће они адвоката за те ствари Зору из БГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

29.12.2021 17:18

Неко ће одговарати исто као што нико није одговарао ни у свим осталим случајевима када није било елемената кривичног дјела. Политичка каста ће оглодати кости свакоме ко не побјегне. У бијегу је једини спас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Билy

29.12.2021 17:49

Ма каква вецина у граду, лопови и олоси. Куку и мотику па ту стоку , која врси опструкцију, да би приказали да је градонацелник, као, неспособан, најурити у селендре из којих су се и спустили у БЛ. СРАМОТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За билy

29.12.2021 18:20

Браво свака цаст за коментар.требали смо то давно уцинити.

Name

Дзајко

29.12.2021 18:04

Многи це обољети од рака од Пиралрна из Инцела,неко би требао одговарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјубре једно

29.12.2021 18:54

Мало ста ти папак умисљас иди тати па га зајеба уај а народ пусти на миру битанго некултурна

Name

Бања Лука

29.12.2021 19:51

ИГОР РАДОЈЦИЦ треба са одговара а Ранко Лукиц треба са испита гдје су одвезли земљу из Инцела његови камиони , врбас ? имају камаре од 22х се возило.

Name

X Шипово

29.12.2021 18:34

Па та Нишићка кординатор инспекције је члан СНСД а већ двадесет година, била и посланик. И шта мислите како она ради и за чију корист. Ту је дошла преко партије, а сад наводно за ПДП. И ГРАДОНАЧЕЛНИКА ?!?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

29.12.2021 19:01

Баш ми је драго да је градоначелник дао дозволу надлежном инспектору и Центру за животну средину да ријеше проблем пиралена. Само ме интересује шта ће урадити са привредним субјектом у насељу, гдје је земљиште такође загађено пираленом, а надлежно министарство му продужила Еколошку дозволу. Тај привредни субјект и даље ради без икаквих ограничења.

ОДГОВОРИТЕ