Нема договора: Струја ће да поскупи за привреду

Договор о корекцији цијене електричне енергије коју су тражили угоститељи, трговци и хотелијери није постигнут ни након састанка који је одржан данас са представницима Електропривреде РС, јер нису прихватили захјтеве привредника из ових сектора.

Република Српска 29.12.2021 | 17:14
Нема договора: Струја ће да поскупи за привреду

Угоститељи поручују да ће ово проузроковати огромне проблеме за раднике у овом сектору.

Гужве у угоститељским објектима у највећем граду у Српској, добра су вијест за привреднике у овом сектору. Ипак, то је само привид. 

Катанац на вратима угоститељских објеката за поједине послодавце биће реалност. Цијена електричне енергије од 72 евра коју предлаже „Електропривреда РС“, сјајна је новогодишња честитка, иронични су угоститељи.

„Мислим да ће то да буде погубно за сектор угоститељства и туризма. Свакако у доба короне, држава умјесто да помаже овим привредним гранама, они са овима одмажу. Плашимо се да ће да дође до великог ударца у сектору угоститељства, гдје ће многи људи бити присиљени да затворе своје угоститељске објекте.“, каже предсједник Удружења угоститеља Републике Српске Жељко Татић.

Затварање ресторана и барова значиће и отпуштање радника. 

„И онда ћемо опет да идемо на ону причу због чега нам млади људи одлазе из Републике Српске, е па управо због тога. Немају сигурност, немају стабилност, немају помоћ државе и плашимо се да ће бити велики одлив угоститељских радника из Републике Српске“, сматра Татић.

Привредници из области трговине, туризма и угоститељства од ЕРС-а траже да цијена струје за ове секторе буде 45 евра по мегават часу. Међутим, ЕРС ни након нових преговора није пристала на њихове захтјеве.

„Ово ће индиректно да утиче на комплетну привреду Републике Српске и на становништво јер ће самим тим доћи до пораста цијена услуга. Са друге стране привреда ће бити неконкурентија, нећемо бити у прилици да повећамо плате радницима. Индиректно задиремо много више у џепове грађана него да је дошло до директног поскупљења струје за становништво.“, истиче предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

Ако договора и даље не буде и предложена цијена електричне енергије буде коначна, угоститељи најављују да ће бити присиљени на корекцију цијена у својим пословним објектима.

„Нажалост, логично је да дође до поскупљења, јер смо рекли ако је то уље које се користи у припреми неког јела поскупило у односу на почетак године за преко 200%, сасвим је очекивано да и та кафа, та нека шницла, тај неки дезерт поскупи у угоститељству.“, поручује предсједник Удружења угоститеља Републике Српске Жељко Татић.

Поскупљење електричне енергије за привреду евидентно ће довести до поскупљења готово комплетне понуде у свим угоститељским објектима у Републици Српској. За поједине грађане кафа, слаткиши или брза храна, постаће додатан луксуз.

(БН) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ста реци

29.12.2021 16:22

Тјерају људе вани на индиректан нацин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рачуница

29.12.2021 21:01

Па људи моји домаћинства плаћају преко 15 пфенинга за 1кwх, 1000КWх = 1 МWх 150км више од 75 евра!

Name

Ипе

29.12.2021 16:25

Све је већ поскупјело и прије дизања цијене електричне енергије,на основу који параметара сте прије пола године дигли цијене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

29.12.2021 16:36

Па треба пара лоповима за изборе и дасе мало украде а струје има довољно јер се извози а лопови су и даље на дјелу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

29.12.2021 17:51

Није проблем договорицемо се. Бице како ја казем

Name

хм

29.12.2021 17:31

Да је Тесла знао како це да деру народ неби је ни измислио

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

29.12.2021 17:35

Пустите их нек кулуче до избора послије знате шта треба,за изборе шутнут багру на челу са Додиком, Жељком,и Вишковићем иначе оде све на 500%,они у фотељама морају прво себе намирит до избора па онда привреду..лопови мафија криминал,а ти народе истичи заставе кад Миле прдне и тапшите му.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не подрзавам

29.12.2021 17:37

Ниједно поскупљење није добродосло како за послодавце тако ни за градјане.све сто поскупи и 20пфенинга удара по дзепу овог ионако осиронасеног народа.људи па ми тонемо скроз.ово неце изаци на добро.народ це морати на улице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полетарац

29.12.2021 19:39

Ок, сви знамо да имамо најгору дрзаву и најгору власт на свијету. Сви знамо да је ово поскупљење безоцна пљацка због избора наредне године. Али смо изгледа заборавили да наси "послодавци" нису ниста бољи од власти, да израбљују раднике, таје порезе, поткрадају дрзаву па тако и цјелокупно друство на сваки могуци и замисливи нацин. Да нисам сигуран да це новац од скупље струје заврсити у дзеповима сектаса, навијао бих да буде јос скупља, јер када неце да раде постено и цијене своје раднике нису боље ни заслузили. Ми смо друство лопова, лазова и лицемера. Као затворице фирме... ма јесте. Подици це цијене и свима (и дрзави и послодавцима) бице исто или боље, цех цемо платити ми потросаци. А како бирамо и ста све толерисемо, мозда нисмо боље ни заслузили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ејс

29.12.2021 22:23

Па Полетарац, гдје ти је ту логика? Прво казес како би им јос висе дигао цијену струје (кад те паре не би исле владајуцим), а онда казес како то на крају све народ плати (сто је потпуно тацно). Али засто би ти онда дизао те цијене, када си свјестан да народ све плаца? Одлуци се.

Name

Лондонски дјак

29.12.2021 19:43

Умислио Дјокица да је Тесла ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

29.12.2021 21:44

Сјајно, још један потез који помаже да се оканемо кафане као обавезног дијела живота. А угоститељи који возе мерцедес преко грбаче неплаћених радника, нека продају причу глупљима, коначно ће неписмени престати да возе скупо и брзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р Милан

29.12.2021 21:59

Невјероватно.....25% у просјеку струја ће од Нове године бити скупља!!! Дозвољене марже на јестиво уље, млијеко, јогурте су 6%,, тј. ограничене....у појединим градовима трговинама забрањен рад недјељом...па како и из чега направити боље плате, бољи стандард....зашто се не ограниче марже на све производе, лијекове, нафта итд., зашто се свима не уведе нерадна недјеља.....или сви у јавне установе, на буџете, па нека траје док траје !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Р МИЛАН

30.12.2021 07:13

Браво милане.како видимо приватизација је била греска коју плацамо ми радници од првог дана и убудуце цемо. Ово све треба вратити у дрзавне руке.

Name

Таман

30.12.2021 07:49

да народ буде здравији јер осим домаће кафе ништа набројано није здраво!!! Можда нам то помогне да јасније видимо!!!

ОДГОВОРИТЕ