Привредници неће нове уговоре, траже помоћ Владе

Привредници из сектора трговине и угоститељства у Републици Српској не прихватају понуђено повећање цијене електричне енергије. Они траже хитан састанак са Владом РС и ЕРС, како би се дефинисали услови о снабдијевању струјом за ове секторе. Уколико не буде договора, поручују да ће доћи до прекида рада.

Република Српска 28.12.2021 | 19:43
Привредници неће нове уговоре, траже помоћ Владе

Трговци и хотелијери у Републици Српској не прихватају поскупљење електричне енергије. Након првобитно понуђених 89-90 и више евра по мегавату, одбили су потписати и нове уговоре које је понудила „Електропривреда РС“, а којима је предвиђена цијена од 72 евра по мегават часу.

Прије свега, они су незадовољни јер је ЕРС формирала посебну тарифну групу у коју је пребацила овај сектор и за њих одредила вишеструко већи износ него осталим привредницима, за које је цијена 53 евра по мегавату.

Захтијевају да ЕРС хитно преиспита своје одлуке и да се цијена електричне енергије за потрошаче из трговине и угоститељства коригује на износ од 45 евра. Уколико до тога не дође, кажу, пословање бројних привредних субјеката биће доведено у питање. 

„Нама јуче из тржнице Бањалука речено да ниједан закупац на тржници неће да прихвати нову цијену и спремни су да обуставе даљи рад. Шест хотела је послало допис да ће штрајковати уколико не буде прихваћен приједлог Привредне коморе за корекцију цијене и корекцију тарифне групе“, каже предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

Иако дио бањалучких хотелијера за сада не размишља о штрајку, поручују да су у тешкој ситуацији. Кажу да од почетка пандемије не послују пуним капацитетом јер су и даље на снази забране Републичког штаба за ванредне ситуације, првенствено по питању радног времена. Поскупљење струје, наводе, није оправдано.

„Ово повећање струје би утицало дефинитивно на цијене смјештаја и осталих угоститељских услуга које ми пружамо. Међутим, ми немамо могућност подизања више цијена на овом тржишту, зато што је куповна моћ становништва прилично ослабљена. У садашњем смислу 10% прихода би одлазило само на ово повећање струје које је најављено“, истиче менаждер продаје хотела „Мерриот“ у Бањалуци Јелена Марковић.

Привредници захтијевају састанак са представницима Владе РС и „Електропривреде РС“.

На то, предсједник Владе Српске Радован Вишковић одговара: 

„Ја заиста не бјежим да будем раме за плакање свима у Републици Српској и то ми је посао и задатак. Али ти аранжмани су директно на фону ЕРС-а. Како год се договоре, Влада им неће бити сметња. Али да за сваку ситуацију да се тражи учешће премијера, једино да ме неко фотокопира, па да ме користи гдје год некоме у датом моменту затреба“, поручио је Вишковић.

- Једнаке цијене за све привреднике, тражили су и послодавци. Међутим, нису оптимисти.

„Ми и даље покушавамо, али искрено нисам сигуран да је „Електропривреда РС“ спремна да испуни тај захтјев.“, сматра предсједник Уније удружења послодаваца РС, Саша Тривић.

Из Привредне коморе РС поручују да ни цијена електричне енергије од 53 евра, коју је добио највећи број привредних субјеката у Српској, није задовољавајућа, јер и она подразумијева поскупљење од готово 40% за поједине секторе, што ти сектори неће моћи издржати.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Бања Лука

28.12.2021 19:10

Јесу људи толико глупи или се праве да су глупи,влада им дигне цијену струје да би зивјели ОНИ у луксузу и возали се хеликоптерима а онда они тразе помоц од исте те владе??? Ко је овде ретардиран???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агата

28.12.2021 21:02

Па...зло не иде само...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

28.12.2021 21:02

Све вас Гвидо зезну, он се опоравља и дизе цијену струје. Синдикат је продат, радници цуте. Расуло у ерс. Јос ви прекините уговоре, и ерс пропада дефинитивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земо

29.12.2021 07:09

Па мајсторе мој, ЕРС и јесте у интересу да сто висе привредника одустане јер ту исту енергију онда продаје на берзи по 250-300 ЕУР. Сви привредници могу да изадју на трзисте и изаберу снабдјеваца кога зеле. Ако могу да добију низе од ових 72 ЕУР нек изволе. Народу није јасно како ЕРС функционисе, прво неко треба да изадје на телевизију и објасни појединцима. Замисли да ти исти привредници свој производ продају за 5 марака а сама израда производа их коста 10 марака. Е тако ЕРС функционисе, производња струје је коста 35 Еур/МW а мора да је продаје за 25 Еур/МW (јавно снабдијевање). Због становниства трпи привреда, јер је цијена за становниство субвенционисана. Није никакав проблем да и привреда добије цијену од 40 евра, али би онда становниству морали подици цијену за 30%.

Name

ИЗБОРНА ГОДИНА

28.12.2021 21:04

НЕ ДАО БОГ ДА ТЕБЕ ВИСКОВИЦУ НЕКО ИСКОПИРА,ДОВОЉНО СИ И ТАКАВ ИРИГИНАЛАН УКОПАО ОВСЈ НАРОД ДО ГРЛА ТРЕБА ТЕ НЕГДЈЕ УИXОЛАВИЈУ ОД ОДЛУЦИВАЊУ О ПИТАЊУ ОПСТАНКА ОВИГ НАРОДА.ЗАСТА СИ СЕ ГОД УХВАТИО,СВЕ СИ ДОВЕО ДО ПРОПАСТИ.ДОЛАСКОМ НА ЦЕЛО ВЛАДЕ СИ НАГИМИЛАО ГУБИТКЕ У ЗДРАВСТВУ,ЕЛЕКТРИОРИВРЕДИ,СУМАМА СРПСКЕ,СКОЛСТВО СИ ДИВЕО НА НИВО КУРСА ИЗ 1945 ГОДИНЕ,У СКОЛАМА СУ ЈОС КЛУПЕ У КОЈИМА СУ ДЈЕДИЛИ ДЈЕДОВИ ОВЕ ДЈЕЦЕ,ЗАДУЗИО СИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ НА СВАКОМ ЦОСКУ,ПЕНЗИОНЕРИ И БОРЦИ НА ПРИСЈАЦКОМ СТАПУ,А ВЕЦИНИ РАДНИКА У ЈАВНОЈ УОРАВИ НИСУ УПЛАЦЕНИ ДОПРИНОСИ ЗА ПИО ПО 10 ГИДИНА,ПЛАТЕ НИСУ ПОВЕЦАНЕ ГОДИНАМА,ЈЕДИНО ВИ ФУНКЦИОНЕРИ ПРИМАТЕ ПО ДВА ТРИ ПРИМАЊА ИЗ БУДЗЕТА ,И СТО ЈЕ НАЈСТРАДНИЈЕ ХИЉАДЕ МЛАДИХ ЈЕ ОТИСЛО ИЗ РС ,А УСОЈЕЛИ СТЕ НАС ЗАВАДИТИ СА ВИЈЕЛИМ СВИЈЕТОМ.И ЈИС ТЕ НИЈЕ СТИД ДА НЕКО ТРЕБА ДА ПЛАЦЕ НА ТВОМ РАМЕНУ.ЗАР СТВАРНО МИСЛИС ДА СИ ТО ЗАСЛУЗИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мо

28.12.2021 21:23

Немојте тако, па како це наси фотељаси градити виле, куповати аудије, јахте, викендице, станове по бгд, на мору, у бецу дјеци, унуцима, љубавницама, ста це они без свог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

28.12.2021 21:37

Треба пара да би добио мандат и имунитет,а остаћу у власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија Т

28.12.2021 22:13

Лука је направио минус од 150 милиона мораћете га намирити,даћу и ја прилог 100 км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народе

29.12.2021 03:11

Сви на улице ид Требиња до Приједора друге нема зао ми је људи који непрате друге канале да цују ста власт ради доступна им је само РТРС а многи немају интернет

Name

Цуј то

29.12.2021 03:10

никада он нама није био раме за плакање негоКАМЕН ОКО ВРАТА.

ОДГОВОРИТЕ