Кредит од Руса за аутопут, радове изводи Турска

Иако је годинама у јавност пласирана информација да ће Турска обезбједити финансије за аутопут Сарајево-Београд-Сарајево, министар саобраћаја и веза Војин Митровић је поручио да се преговара са једним руским државним фоном, а Турска ће бити извођач радова.

Босна и Херцеговина 28.12.2021 | 12:14
Кредит од Руса за аутопут, радове изводи Турска

“Споразумом је дефинисано да финансирање иде од Турске. Међутим није то баш тако. У овом тренутку финансирање које је било предвиђено од Турске, задатак је био турске Владе да обезбједи финансирање. Предвиђено је финансирање од једне руске државне агенције. Постављени су услови, мислим да су почели разговори око услова финансирања од стране руске државне агенције”, рекао је Митровић.

На питање, ко ће враћати кредит, Митровић јасно одговара “ми”.

“Турци преговарају о комерцијалном уговору, око услова финансирања преговара, ако је градња пута кроз Републику Српску, разговара Влада РС, и Аутопутеви РС, а ако градња кроз ФБиХ, онда је то Влада ФБиХ и аутоцесте ФБиХ”, рекао је он.

На састанку министра саобраћаја и веза са ентитетским премијерима, представницима Брчко Дистрикта, те директорима Аутопутева РС и Аутоцеста ФБиХ, кључно питање је било куда ће ићи траса кроз Брчко.

“Тренутно је завод за пројектовање и изградњу добио пет или шест варијанти, те предложио једну од тих варијанти, међутим представници власти Брчко Дистрикта нису се усагласили око тога. Предложена варијанта је у односу на планску документацију много дужа. Планском документацијом дужина кроз Брчко дистрикт је око 31 км, а све друге варијанте које су разматране и предложене од стране Завода су дужине 53, 54 км”, појаснио је Митровић.

“Завод за пројектовање Брчког нема довољно искуства”

“Било је различитих мишљења, од тога да се ангажује независна кућа, која има референце, која је радила на варијантним рјешењима на дефинисању трасе, за разлику од Завода који је основан прије годину или двије дана, и по неким мишљењима нема довољно искуства”, рекао је министар додајући да не жели да занемари ни труд стручност људи у Заводу.

Оба ентитета, и Брчко дистрикт, коначна одлука припада Брчко дистрикта, постоји заинтересованост и ФБИХ и РС да финансира. Република Српска има интерес са Вукосављем, са Бијељином, Брчком, с друге стране да се повеже Вукосавље са Заводовићима, Тузлом, коридором 5Ц. Иако су премијери Новалић и Вишковић присуствовали су обавезама, ни једна није изашао пред медије.