Бореновић: Криза у БиХ не јењава, а све то због избора

Сва криза око које се говори у последње вријеме дешава се због, како каже, несретних избора.

Босна и Херцеговина 28.12.2021 | 11:48
Бореновић: Криза у БиХ не јењава, а све то због избора

„Најважније је да политике сукоба и тензија, свађа, ратова замијенимо са политикама или такмичењима у знању, у вјештинама, у технологијама, у здравим конкуренцијама, без тензија које нам намећу актуелне власти", рекао је у рубрици Без увијања БН телевизије Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Он је најавио да ће ПДП данас на Предсједништву странке представити програм обнове Републике Српске, а биће познати и потенцијални кандидати за предстојеће опште изборе.

Сва криза око које се говори у последње вријеме дешава се због, како каже, несретних избора.

"Не постоји трећи, четврти или пети пут, постоје само два пута којима иде Република Српска – постојећим, који заговара владајућа олигархија и пут који заговарамо ми, искрени људи у опозицији, довољно снажни и одлучни и са једним значајним бројем квалитетних и добрих људи. Треба нам и правићемо систем у ком ћете ићи у затвор ако крадете, у ком ћете радити пројекте без уграђивања.

На питања да ли је то могуће урадити, Бореновић одговара потврдно.

"Ако причамо реално имамо два млада градоначелника Бијељине и Бањалуке. Отворили су бројне афере у свом граду, а можете замислити колико их је тек на републичком нивоу. Отварање борбе против корупције је важна ствар, она је највећи непријатељ Републике Српске."

Бореновић је, како наводи, по ко зна који пут позвао правосуђе да отворе крупне коруптивне афере.

"Доведите те афере до краја, немојте да ми указујемо прстом и кажемо „Он или она су криви“. Ви доведите до краја и нека свако носи своју одговорност и нека иде у затвор. И ето јасне поруке. Већина свој посао не ради онако како треба, у прилог томе иде и примјер да је у 2019. години у 19 различитих Тужилаштава у БИХ у којима ради 370 тужилаца била је само једна потврђујућа оптужница за високу корупцију, што даје лажну слику да живимо у савршеној држави", каже он.
 
На питање да ли је за санкције које су, како је навео амерички амбасор у БИХ Ерик Нелсон, на столу, Бореновић је казао да је он за народне санкције.

"Најпродуктивније санкције су на изборима. Људи оловком треба да санцкионишу. Правосуђе треба да утврди санкцију за неког ко је крао, народ треба да утврди да ли је неко за 4 године свог мандата добро радио или не", додао је он.

Бореновић истиче да су четири године од 2018-2022. веома значајне јер је након 8 година Србин био предсједавајући Савјета министара БиХ.

"Умјесто да се то искористи за интересе Српске, Додик то користи за кризу и свјесно са својим коалиционим партнерима, са Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем прави вјечиту кризу у ових неколико година мандата у којима се требало искористити да Република Српска због те позиције и предсједавајућег Србина искористи за неки свој развој и напредак. Они су нас додатно изоловали, сваки дан слушамо црне вијести о нама, слушамо о санкцијама, све то има импликације на неког ко би можда да реинвестира или неко ко би да инвестира нешто ново – он ће сигурно заобићи Републику Српску и отићи негдје друго", нагласио је он.

Члан предсједништва БиХ Милорад Додик направио је много непријатеља Републици Српској, казао је предсједник ПДП-а.

"Данас имамо више непријатеља него прошле године. Због једног „пријатеља“ ми данас имамо 26 непријатеља".

Недавно се појавила и вијест да је европски комесар за проширење Оливер Вархељи крајем новембра ове године договорио је са Милорадом Додиком одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске на којој је разматрано питање преноса надлежности, на питање шта то тачно значи и представља Бореновић одговара:

"Јасно је да је у питању врло перфидна, али опасна и ризична политичка игра Додика и СНСД-а, који кризу хоће да држе најмање 270 дана. Валовима тих политичких криза које могу имати своје врло лоше посљедице, не само по економске, политичке, него и по сигурносне прилике у овој земљи."

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Гокси

28.12.2021 11:02

Бореновић сјајан као и увијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

28.12.2021 11:03

Бране најавио за данас ПДП-овог кандидата. Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешо

28.12.2021 11:04

Полидиће снсд ботови, свака част за Бореновића и ПДП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајд

28.12.2021 13:22

Ти спавај и небубај ортак јеси се бунике Енглеске најео и ти и твоји дупелисци

Name

Да

28.12.2021 11:04

Ли нам је Ескобар пријатељ или непријатељ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

28.12.2021 11:20

Истрага у Аустрији: Додик Инцку платио милион и по за наметање закона?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

28.12.2021 13:32

Све што сте рекли у вашем коментару је истина, али са друге стране нигдје се невиди јасан концепт вас или ваше странке како и на који наћин ријешити одређене проблеме, дајте јасан програм изласка из кризе након избора!! Није довољно само критиковати!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија корупција

28.12.2021 14:55

Кад освоје власт, заузму позиције. Све што би сада рекли било би одбачено, злоупотријебљено, попљувано. Када дође вријеме. Само да не буду и даље на снази економско социјалне доктрине као што су сада - усе насе подасе, па прво је бог себи браду начинио, ко не зна за се не зна ни за друге, ближа је поткошуља од кошуље...

Name

Галеб

28.12.2021 19:33

Нејењава због вас криминалаца и националиста Плацкаса који браните све ван памети и то 30 Година и тако у круг

ОДГОВОРИТЕ