Пандемија додатно осиромашила пола милијарде људи

Више од пола милијарде људи широм свијета запало је дубље у екстремно сиромаштво прошле године због раста трошкова здравствене заштите усљед пандемије, наводи се у извјештају Свјетске здравствене организације (СЗО) и Свјетске банке.

Свијет 26.12.2021 | 12:56
Пандемија додатно осиромашила пола милијарде људи

Пандемија је пореметила здравствене услуге на глобалном нивоу, поскупјела неке лијекове због проблема у свјетској трговини и створила додатне трошкове, а економска криза настала усљед глобалних рестрикција на пословање, рад и трговину додатно је отежала подмирење здравствених трошкова.

У извјештају се наводи да је пандемија узроковала проблем доступности здравствене заштите примарно привредним учинцима.

У земљама у развоју финансијски разлози су код 31,4 одсто домаћинстава одговорни за неприступачност здравствене заштите, код 21 одсто недостатак лијекова, 25,4 одсто проблеми повезани са ковидом 19, а код 22,3 одсто други разлози.

СЗО и Свјетска банка наводе у извјештају да су противпандемијске мјере у цијелом свијету биле велики трошак за друштво – директно и индиректно.

Земље високог и високо средњег дохотка су то донекле могле компензовати тако што је држава слала новац људима којима је противпандемијским мјерама онемогућен рад и на тај начин им надокнађивала изгубљени доходак.

Међутим, то су могле само богатије државе које су имале приступ финансијским тржиштима на којима су се могле повољно задужити да би тај новац трансферисале становништву, док сиромашне државе нису имале ту могућност.

Сиромашне земље су претрпјеле и привредни ударац због стајања производње у богатијим државама, јер сировине и полусировине више нико није куповао, те им је драстично пала цијена.

Оно што су богатије државе радиле да заштите своје становништво најтеже се рефлектовало на сиромашније земље.

Осим што су богатима њихове државе као компензацију за забране рада и затварање давале финансијска средства, они су имали и више уштеђевине из ранијих периода, што сиромашни себи нису могли да приуште, преноси портал “Индекс”.

Пандемија и противпандемијске мјере су у много чему зауставиле глобални напредак у борби против сиромаштва, па тако и у здравственој заштити, оцјењује се у извјештају.

(Цапитал/фото: Агенција)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

40 Британских обавештајаца...

26.12.2021 15:17

Ми у РС и без пандемије Цовида смо осиромашени, ми имамо гору пандемију скоро 2 деценије, кумови, родбина, тајфуни "снсд" -а, тј. термити репрезентација са самозваним главним "бајом" као капитеном!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

26.12.2021 17:03

Додику свака цаст, доказао је да је најспособнији од свих политицара! И доста кукања! Срам вас било!

Name

РЕ Дечко

26.12.2021 19:04

Дечко ај не с. ри!

ОДГОВОРИТЕ